YEREL HABERLER - 27 Nisan 2012 Cuma 21:27

MHP`Lİ AKÇAY, "HÂL KAYIT SİSTEMİ" SORUNLARINA EL ATTI

A
A
A
MHP`Lİ AKÇAY, "HÂL KAYIT SİSTEMİ" SORUNLARINA EL ATTI

5957 Sayılı Kanun ile Manisa`da tarım ürünleri üreten ve bunun ticaretini yapan yaklaşık 100 bin kişi ve işletmenin hâl kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorunda olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ``Hâl kayıt sistemiyle ilgili işlemler Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü vasıtasıyla yapılmaktadır. Ancak Manisa`ya Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü kurulmadığı için hâl kayıt sistemiyle ilgili bu işlemler Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü`nün bu talebi karşılaması mümkün değildir. Dolayısıyla bu yetki diğer kurumlara dağıtılarak Manisalı vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir`` dedi.
Sorunla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı`nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na yazılı soru önergesi veren Akçay, şu soruları yöneltti: ``Ülkemizde hâl kayıt sistemine başvuru yapması düşünülen kişi veya işletme sayısı ne kadardır? Buna yönelik Bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır? Hâl kayıt sistemine şu ana kadar başvuru yapan kişi veya işletme sayısı ne kadardır? Hâl kayıt sistemine en fazla başvurunun olması beklenen ilk 10 il hangisidir? Bu illerde yapılması düşünülen başvuru sayıları nedir? Bu illerde şu ana kadar kaç başvuru olmuştur? Manisa Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü ne zaman açılacaktır? Hâl kayıt sistemine girişin yoğun olduğu Manisa gibi illerde yoğunluk sebebiyle bu güne kadar yaşanan ve bundan sonra yaşanabilecek olan problemler için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Manisa`da hâl kayıt sistemine kayıt yaptırması beklenen kişi ve işletme sayısının 100 bin civarında olacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bu talebi Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün tek başına karşılayabilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla Hâl kayıt sistemine girişin yoğun olduğu illerde bu talebi karşılama konusunda başka kurumları da yetkilendirmeyi düşünüyor musunuz? Hâl kayıt sistemine başvuruların yoğun olduğu illerde mevcut sisteme giriş ile ilgili işlemler konusunda Ticaret ve Sanayi Odalarına, meyve ve sebze üreticileri birlik ve odalarına, Ziraat Odalarına, Belediyelere ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe Müdürlüklerine de yetki vermeyi düşünüyor musunuz?``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Taksi durağında dehşet anları kamerada Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde evinin geçimini sağlamak için taksi şoförlüğü yapan oğlunun durakta darp edildiğini öğrenen anne şikayetçi oldu. Darp anı ise güvenlik kamerasına yansıdı. İddiaya göre, Karadeniz Ereğli ilçesinde taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağlamaya çalışan 19 yaşındaki Özay Kızıl, aynı durakta taksicilik yaptığı öğrenilen T.Y. ve M.A.’nin şiddetiyle karşılaştı. Daha önce geçirdiği motosiklet kazası sebebiyle iki kez beyin ameliyatı geçiren Kızıl, durağın güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerinde bir tartışma sonrası darp edildi. Evini geçindirmek için çalışan oğlunun şiddete maruz kaldığını kendisine ulaştırılan güvenlik kamerası görüntüleriyle öğrenen anne Özlem Ak, 2 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulundu. Yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlatan anne Ak, “Oğlum eve alın teriyle ekmek getiriyor sanıyorduk meğerse kan teriyle getiriyormuş” dedi. Oğlu Özay Kızıl’ın saldırganlardan korktuğunu söyleyen anne Ak, “Görüntüler elime geldi. Daha önce de çocuğuma üç kez yapılmış aynı kişiler tarafından, benim çocuğum korkuyor. Neyle tehdit ediliyor bilmiyorum. Ben yardım istiyorum. Çocuklarıma hem annelik hem babalık yaptım. Çocuğum küçüklüğünden beri çalışıp bize bakıyor. İki kız kardeşi var. Ben bir yerde çalışmıyorum. Çocuğumun getirdiği parayla geçiniyoruz. Çocuğum alın teri getiriyor derken kan teri getiriyormuş. Neden yani bu, bütün annelere, bütün büyüklere sesleniyorum. Bana yardımcı olun. Çocuğum neden dayak yiyor” diye gözyaşı döktü. Oğlu Özay Kızıl ile görüştüğünde “Konuyu kapat anne” dediğini söyleyen Ak, “Çocuğum korkuyor. Üç aydır çocuğumu tanıyamıyorum. Savcılığa gittik şikayetçi olduk. Ben çocuğumun hayatından endişeliyim. İki yıl önce motosiklet kazası geçirdi. İki kere beyin ameliyatı oldu. Ameliyatlı olduğu halde çalışmaya çalışıyor. Bu dayağın sebebi ne? Benim çocuğum ne yapmış da dayak yiyor. Ben görüntüleri izledikçe içim parçalandı. Anne olarak ne yapacağımı bilmiyorum” dedi. Olay sonrası taksi durağının başkanını aradığını söyleyen anne Özlem Ak, “Durak başkanını aradım. Olay üç gün önce olmuş. Daha hiçbir şey yapmamış. Pazar günü toplantıyı beklediğini ve ceza keseceğini söyledi. Ben de durak başkanına ‘Bu ceza beni tatmin etmez. Bu olayın sebebini öğrenmek istiyorum. Neden benim çocuğum sürekli bunlar tarafından darp ediliyor. Çocuğuma ne yaptırmak istiyorlar. İstedikleri ne, bunu öğrenmek istiyorum’ dedim. Çocuğumu darp edenlerden birinin telefonunu aldım. Kendisini aradım. Çocuğumu neden darp ettiklerini sorup, beyin ameliyatı geçirdiğini hatırlattım. Bana ‘Sen bu konuyu kapat. Sonu iyi olmaz’ deyip kardeşinin de avukat olduğunu söyledi. Ben gariban biriyim ben uğraşamam diye düşündüler. Kardeşi avukat olan önüne geleni darp mı etsin” ifadelerine yer verdi.
Niğde Niğde’de yağışlar tarım arazilerine zarar verdi Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; son günlerde etkili olan dolu ve yağmur yağışı sonrası birçok tarım arazisinin zarar gördüğünü belirterek, üreticilere TARSİM sigortası yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu. Veli Kenar yaptığı açıklamada Niğde’de son günlerde etkili olan dolu ve yağmur nedeniyle tarım arazilerinin zarar gördüğünü belirterek üreticilere yardımcı olunacağına dair beklentilerini dile getirdi. Kenar; "Son günlerde ilimizde yağışlar etkisini gösterdi. Bu etkili olan yağışlar neticesinde bölgesel olarak dolu yağışı, yağmurun etkisini arttırmasıyla sel meydana geldi. Dolu ve yağmur yağışı fazla olan bölgelere baktığımızda Kiledere, Alay ve Ağcaşar’da dolu yağışı nedeniyle tarım arazilerinde zarar meydana geldi. Patates ekimlerinin devam ettiği şu günlerde buğday ve hububat gibi ürünlerimiz meydana gelen selden dolayı zarar gördü. Geçen yıla oranla baktığımızda buğdaylarımızın boyu 20-30 santim olması gerekirken, bu yıl 40-50 santim. Buğdaylarımızın boyu normalinden büyük olunca etkili olan dolu nedeniyle buğday ve arpa gibi hububat ürünlerimizde zarar meydana geldi. Yine ilimizde Aktaş, Ovacık, Ballı ve Güllüce gibi köylerimizde de etkili olan dolu ve yağmur sonrası tarım arazilerinde zarar meydana geldi. Çiftçilerimize her zaman hatırlattığımız gibi TARSİM sigortalarını yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Artık küresel ısınmayla birlikte bu tür yağışların bundan sonra da devam edeceği öngörülüyor. İlimizde meydana gelen tarım arazilerinin zarar görmesiyle ilgili gerekli bilgiler verildi ve gidilip incelemeler yapıldı. Yapılan incelemeler neticesinde devletimizin nasıl bir destekleme yapacağını şuan itibariyle bilmiyoruz ama önümüzdeki günlerde devletimizin yardımcı olacağını tahmin ediyoruz” dedi.