GENEL - 01 Mayıs 2012 Salı 13:29

MALATYA KİTAP FUARI AÇILDI

A
A
A
MALATYA KİTAP FUARI AÇILDI

Malatya Valiliği ile Malatya Belediyesi`nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen Malatya Kitap Fuarı, 250 yayınevinin katılımı ile açıldı.
Fuar, Malatya Belediye Sarayı`nın yanında 5 bin 200 metrekarelik çadırda kuruldu. Açılış törenine Vali Ulvi Saran, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ile birlikte kamu kurum ve kuruluş yöneticisi ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kültür belediyeciliği faaliyetlerine ağırlık verdiklerini söyleyerek, "Malatya`mız bölgenin önemli illerinden biri. Yılda yaklaşık 30 bin civarında göç alıp veriyoruz. Bu açıdan şehrimizin kültürel ve sosyal yapısında önemli değişiklikler olmaması adına bir takım kültürel faaliyetlerin ve bir takım önemli projelerin geliştirilmesi gerekiyor. Bu çalışmada bunlardan bir tanesidir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ise, Malatya`da son dönemde önemli kültürel ve sosyal çalışmalara ağırlık verildiğini söyleyerek, Malatya`nın farklı bir konuma geldiğini kaydetti.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Kitapla ilişkimiz okulla sınırlı kalıyor. Okulla sınırlı kaldığı içinde Türkiye`de kitap okuma oranı birçok çağdaş ülkeye göre daha düşük" şeklinde konuştu.
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini ifade ederek, "Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını başta öğretmenlerimizin desteği ile kazandırırsak, bizde çağdaş ülkelerdeki kitap okuma seviyesini yakalarız" ifadesinde bulundu.
Vali Ulvi Saran ise 250 yayınevinin katılımı ile bölgenin en büyük kitap fuarına ev sahipliği yapıldığını belirterek, "Dünyada okuma liginde yerimiz ne yazık ki son derece kötü. Gelişmiş ülkelerde kişi başına 30`lar düzeyinde bulunan kitap okuma karnesi, Türkiye`de son derece geri. 6 Türk`ün 1 kitap okuduğunu biliyoruz. Okullarımızda, müfredat dışında okudukları kitap sayısı da 1`i geçmiyor. `Malatya Okuyor Kampanyası` ile bu sayıyı öğrenci başına 15`e yükselttik" dedi.
Konuşmaların ardından Kitap Fuarının açılışı yapılarak stantlar gezildi.
Malatya Kitap Fuarı, 6 Mayıs`ta sona erecek. Fuar çadırı her gün 10.00 ile 22.00 arasında açık kalacak. Fuar süresince 107`ye yakın yazar ve gazeteci, okuyucuları ile buluşarak, kitaplarını imzalayıp sohbet toplantılarına katılacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kartal Belediyesi’nden okullarda afet bilinci eğitimi Kartal Belediyesi, 1-7 Mart Deprem Haftası’nda ilçedeki okulları kapsayan büyük bir eğitim seferberliği başlattı. "Afet değil, tedbir kurtarır" ilkesiyle hareket eden Kartal Belediyesi, 44 okulda, yaklaşık 35 bin öğrenciye hem teorik hem de uygulamalı afet bilinci aşıladı. Kartal Belediyesi, deprem dirençli bir kent oluşturma vizyonu kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü tarafından organize edilen program dahilinde, ilçe genelindeki 21 ortaokul ve 23 ilkokulda eş zamanlı eğitimler düzenlendi. Söz konusu eğitimlerden yaklaşık 35 bin öğrenci faydalandı. Afet Farkındalık Eğitimi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda uzman ekipler, sınıfları ziyaret ederek öğrencilere temel afet bilincini aktardı. Deprem başta olmak üzere tüm acil durumlarda sergilenmesi gereken doğru davranış biçimleri, alınması gereken önlemler ve kriz anında yapılması gerekenler çocuklara kapsamlı bir şekilde anlatıldı. Eğitim süreci yalnızca teorik sunumlarla sınırlı kalmadı; öğrencilere dağıtılan afet ve acil durum bilgi kartları sayesinde, çocukların ihtiyaç duyabileceği hayati bilgilerin her an yanlarında olması sağlandı. Okullarda gerçeği aratmayan tatbikatlar yapıldı Eğitimin en önemli ayağını ise okullarda düzenlenen deprem tatbikatları oluşturdu. Öğrenciler, öğretmenler ve okul personelinin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatlarda, muhtemel bir sarsıntı anında yapılması gerekenler uygulamalı olarak tecrübe edildi. Tahliye planlarının başarıyla uygulandığı bu çalışmalarla, çocukların refleks kazanması ve kriz anını soğukkanlılıkla yönetebilmeleri hedeflendi. Afet bilinci eğitimi verilen okullarda ayrıca deprem tatbikatları da yapıldı. Düzenlenen tatbikatlarda öğrenciler, öğretmenler ve okul personeli muhtemel bir deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak deneyimledi. Eğitim sürecini Başkan Gökhan Yüksel’in talimatları doğrultusunda yerinde takip eden Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü Ozan Haydar Selmanpakoğlu, öğrencilerle bir araya gelerek yürütülen çalışmaları denetledi. Başkan Yüksel’in afet yönetimi konusundaki hassasiyetini ve "bilinçli toplum" hedefini sahada titizlikle hayata geçirdiklerini ifade eden Selmanpakoğlu, afetlere hazırlığın küçük yaşlarda kazanılan farkındalıkla başladığını ve bu eğitimlerin toplumsal dayanıklılığı güçlendirmede kilit rol oynadığını vurguladı. Kartal’da kesintisiz eğitim seferberliği Kartal Belediyesi, çocukların afetlere karşı daha hazırlıklı ve güvenli bireyler olarak yetişmesi amacıyla farkındalık çalışmalarına yıl boyunca devam edecek. İlçe genelinde yaygınlaştırılan söz konusu eğitimlerle, Kartallıların afetler karşısında daha bilinçli olması ve kentin afet direncinin en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.
İstanbul Maltepe Belediye Başkanı Köymen’den "14 Mart" kutlaması Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, belediyeye bağlı tıp merkezini ziyaret ederek doktor, hemşire ve personellerin bayramını kutladı. Personellerle tek tek ilgilenen ve taleplerini dinleyen Köymen, "Sunduğumuz bu hizmete verdiğiniz değerli katkılardan ötürü hepinize teşekkür ediyor, Tıp Bayramı’nızı kutluyorum" diye konuştu. Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde, Küçükyalı’daki belediyeye bağlı ‘Tıp Merkezi’ni ziyaret etti. Burada doktor, hemşire ve sağlık personelleriyle bir araya gelen Köymen, tıp bayramını kutladı. Başkan Köymen, "Sağlık alanında yaşanan problemler, bu alanda bizleri ikame etmeye zorluyor. Yerel yönetimlerin asli görevi olmamasına rağmen, bu alanda büyük bir boşluğu dolduruyoruz. Çünkü şunu görüyoruz ki büyük hastanelerde, acil durumlarda bile, insanların randevu alabilmeleri çoğu zaman mümkün olamıyor. Bu anlamda tıp merkezimiz bizler için çok değerli" dedi. "Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vereceğiz" Son yıllarda, sosyal devletten uzaklaşılan bir ortamda verilen hizmetin değerli olduğuna dikkat çeken Köymen, "Sunduğumuz bu hizmetler, boyumuzu da aşan işler ama yine de insanların ihtiyaçlarına yanıt vermek gerekiyor. Yerelde, hiç değilse biz bunları yapabildiğimiz ölçüde yerine getirebilirsek, insanların hayatlarını bir nebze olsa da kolaylaştırıyoruz. Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesiyle birlikte zengin ve yoksul grupların hizmetten yararlanmaları eşit olamıyor. Bu anlamda verdiğiniz hizmetler için hepinize tek tek teşekkür etmek istiyorum" şeklinde sözlerini sürdürdü. Teknolojiyle ilerleyen merkez Merkezle ilgili geri dönüşlerin olumlu olduğuna da değinen Başkan Köymen, "İnsanlar belediyeyi kendi evi gibi görüyor ve bütün hizmetlere erişimde her şeyin mükemmel olmasını istiyor. Bu anlamda sınırlarımızı ve verilen hizmetin boyutunun ne olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Ama bu bir güven duygusudur. Bu anlamda bu güven duygusunu oluşturduğunuz için minnettarım. Ayrıca bütün bu cihazlarımızın yenilenmesi de içeren teknolojinin merkezimizde kullanılmasının hizmet sunumundaki kalite açısından değerli katkıları oldu. Dışarıda tedaviye ihtiyacı olan, komşu ilçelerden gelen vatandaşlarımız da dahil olmak üzere, hiçbirine ayrım yapmadan samimiyetle hizmet sunulduğu için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, tekrar bayramınızı kutluyorum" ifadelerine yer verdi.