YEREL HABERLER - 01 Mayıs 2012 Salı 09:26

11. MERSİN ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ BAŞLADI

A
A
A
11. MERSİN ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİ BAŞLADI

11`nci Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Budapeşte`den gelen Macar Oda Orkestrası Artemisia`ın verdiği gala konseri ile başladı.
Bu yıl 30 Nisan-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve dünyaca ünlü çok sayıda sanatçı ile grubun yer alacağı Mersin Uluslararası Müzik Festivali`nin açılışı, Şef Alpaslan Ertüngealp yönetimindeki ``˜Artemisia Oda Orkestrası`nın gala konseri ile yapıldı. Mersin Kültür Merkezi`nde saat 20.00`de başlayan açılışa Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Konser öncesinde festivalin açılış konuşmasını yapan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Burakgazi, ``Mersin`de portakal çiçeği açtığında biz Mersin`de festival zamanının geldiğini anlıyoruz. Çünkü Mersin portakal meyvesi ile bütünleşti. Festivaller Mersin`in dış dünyaya açılmasını sağlıyor. Mersin gelecekte Dünya Kültür Enstitüsü`nden pay almanın alt yapısını oluşturuyor. Mersin`de artık kültür ekonomisinden söz edilir hale geldi. Mersin`in marka değerleri ve kültür zenginlikleri bu alanda yeni yollar almaktadır. Bundan dolayı festivale katkı veren bütün kurum, kuruluş ve odalara teşekkür ediyorum`` dedi.
Mersin Valisi Güzeloğlu da bir kenti değerli kılanın sadece sahip olduğu ekonomik değerler olmadığına işaret ederek, ``Çünkü kalkınmanın sadece ekonomik yanı da çok anlamlı değildir. Kalkınma bir bütün olarak tüm değerlerle, özellikle sosyal boyutuyla ele alındığında, kültür başta gelen unsurlardan birisidir. Bir kenti tanımlarken ve o kentin sahip olduğu değerleri yorumlarken, uluslararası boyuta ulaşan etkinlikleriyle düşünmek gerekir. Mersin`i bir dünya kenti konumuna ve o konuma taşırken bu festival en önemli derinliklerimizden biridir. Festival kapsamında Mersin ile buluşacak tüm sanatçılar, Mersin`e ayrı bir değer verecektir. Çok büyük bir zenginlik olan bu tarz etkinlikler, katılan kişileri ile değil, yankıları ile ele alındığı zaman daha değerlidir`` ifadelerini kullandı.
Mersin`in festivallerle birlikte zenginleşeceğine inandıklarını vurgulayan Güzeloğlu, Mersin`in taşıdığı tüm sanat etkinliklerinin ve sahip olduğu zenginliklerinin kurumsallaşarak artıp geleceğe taşınmasına dönük bir inisiyatif başladığını, kentin tüm dinamikleri ile güçlü bir oluşuma doğru yol alındığını kaydetti.
Konuşmaların ardından değişik başlıklar altında yapılan sanat yarışmalarında birinci olanlar ödüllendirildi. ``˜Mersin Türkülerini Opera Formunda Arıyor` başlığıyla gerçekleştirilen beste yarışmasında birinciliği Yalçın Özgüngör elde ederken, ``˜Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü`ne keman sanatçısı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyesi Nurperi Yücesoy layık görüldü. ``˜Festival Sanat Ödülü`nü Opera Sanatçısı Nuran Çapanoğlu aldı. ``˜Festival Kent Ödülü`nü ise Eyüp Aygar kazandı ancak, ilerleyen yaşı nedeniyle Aygar ödülünü almaya gelemedi. Vali Güzeloğlu, Eyüp Aygar ile ilgili olarak, ``Gerçek bir Mersin sevdalısı olan Eyüp Amca, son eğitim yatırımını da Mersin`e güzel bir fen lisesi olarak yaptırmakta. Gününü bu inşaatla başlatan ve bu inşaatla bitiren, hiç eğitim almayan insan olarak kalbi eğitim için çarpan Eyüp Amca, serveti ve zenginliği sadece onu taşımak değil, toplumla paylaşmak olarak anlamakta ve her bir öğrencinin o okullarda buluşmasını kendisinin en büyük zenginliği saymakta. Eyüp Amca`ya benzer çok zengin insanımız var ama Eyüp Amca`nın ortaya koyduğu örnek davranışlarıyla festival yürütme kuruluyla buluşması, bizler için önemli bir kazançtır`` diye konuştu.
Ödül töreni sonrası Macar Oda Orkestrası Artemisia, Şef Alpaslan Ertüngealp yönetiminde kemanda Cihat Aşkın, flütte Halit Turgay eşliğinde Emre Aracı`dan Mendelssohn`a, Antonio Vivaldi`den Ambroise Thomas ve Francesco Cilea`ya kadar birçok eser seslendirdi. Orkestra, salonu dolduran sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir