YEREL HABERLER - 28 Şubat 2012 Salı 12:14

KREDİ KARTI İLE ALIŞVERİŞ VERGİ KAÇAĞINI ÖNLÜYOR

A
A
A
KREDİ KARTI İLE ALIŞVERİŞ VERGİ KAÇAĞINI ÖNLÜYOR

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, kredi kartı ile alışverişte ödenen verginin satıcının cebinde kalmadığını belirterek, "Kredi kartı ile alışveriş yapmanın ve bu tür alışverişin yaygınlaştırılmasının ülke ekonomisine faydası var" dedi.
Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi, 27 Şubat-4 Ocak tarihleri arasında kutlanan "23. Vergi Haftası" dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Amisos Hotel’de düzenlenen toplantıda konuşan Şuayip Sevgi, vergi tabanını genişletmek, kayıt dışı ekonomiyi kayda almak, sistemi basit ve açık hale getirmenin önemli olduğunu vurguladı. Sevgi, "Halen vergilerini düzenli olarak ödeyen mükelleflerin vergi yükünü artırmadan toplanan vergi miktarını artırarak vergi adaletini sağlamak, teşkilat olarak en başta gelen görevlerimiz arasındadır. Vergi tabanının genişletilmesi ve vergi adaletinin sağlanması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasıyla yakından ilişkilidir. Bu nedenle, kayıt dışılık ile mücadele etmek beraber, her türlü teknolojik gelişmeden faydalanmak suretiyle, mükelleflerin beklenti, öneri ve görüşleri dikkate alınarak mükellef odaklı hizmet anlayışı geliştirilmeye, vergiye gönüllü uyumun artırılması ve vergi bilincinin geliştirilmesi amacıyla mükellef memnuniyetini esas alan bir hizmet anlayışı sergilemeye devam edecektir" dedi.
Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 2011 yılı faaliyetlerini genel olarak değerlendiren Sevgi, "Son 4 yıllık süreç dikkate alındığında, mükellef sayılarımız her yıl belirgin bir şekilde artmaktadır. 2011 yılında, bir önceki yıla göre vergi gelirlerine ilişkin tahakkukta yüzde 28.30, tahsilatta ise yüzde 31.83 artış sağlanmıştır. Bu rakamlar 2011 yılında yaklaşık yüzde 10.45 olarak gerçekleşen enflasyon oranının 3 katı kadar artışa işaret etmektedir. 2011 yılında, bir önceki yıla göre toplam gelirlerin tahakkukunda yüzde 26.42, tahsilatında ise yüzde 29.21 artış sağlanmıştır. Bu rakamlara göre yukarıda belirtilen enflasyon oranının 2.5 katından fazla artış gerçekleştirilmiştir. 2011 yılı cari döneminde, toplam tahakkuk eden vergi alacağının yüzde 90.1’i tahsil edilmiştir. Önceki yıllarda olduğu gibi, 2011 yılında da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edilmiştir. Gerçekleştirilen yaygın ve yoğun vergi denetimlerinde toplam 120 bin 370 mükellef denetlenerek, 12 bin 790 adet tutanak tanzim edilmiş ve toplam 2 milyon 694 bin 292 TL tutarında usulsüzlük cezası kesilmiş olup, kayıtsız çalışan 416 mükellef kayıt altına alınmıştır" diye konuştu.
Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı’nca 2008 ile 2010 yılları sonu itibariyle mükellef sayılarında artış olduğunu ifade eden Sevgi, "2008 yılında mükellef sayımız 53 bin 83 iken 2009 yılında 53 bin 578, 2010 yılında 54 bin 780 ve 2011 yılında ise 55 bin 522 olmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca sistem ile gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanılarak, vergi beyannamelerinin kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikali sağlamak ve verimliliği arttırmak amacıyla, 2011 ve müteakip takvim yıllarında sadece Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) elde edilen mükelleflerin bu iratlarına ilişkin beyannamelerinin önceden hazırlanıp internet ortamında mükelleflerin onayına sunulacağı ’Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’nin uygulanmasına başlanılmış olup, bu konuda vergi mükellefleri birer mektupla bilgilendirilmiştir. Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi, GMSİ elde edilen mükelleflerimizin Mernis, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi vergi tabanlarındaki çeşitli bilgileri kullanılarak beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerimizin onayına sunulduğu bir sistemdir. Sistem, sadece 2011 ve takip eden yıllarda elde edilen kira geliri beyannameleri için hazırlanmıştır. Mükelleflerimiz 1-25 Mart tarihleri arasında sistem üzerinden beyannamelerini verebilecekler. Bu sistemi kullanarak internet üzerinden beyannamelerini onaylayıp gönderen mükelleflerimizin tekrar vergi dairesine gitmesine gerek bulunmamaktadır. Mükelleflerimizin onaylayıp gönderdiği beyannamede sonradan bir hata yaptığını fark ettiğinde, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermesi mümkündür" şeklinde konuştu.
Yaşlı ve hastalara evinde vergi hizmeti verdiklerini belirten Sevgi, "2011 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler 1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2012 yılının Mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Bu kapsamda sadece kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanların, randevu almaları halinde, adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır" açıklamasında bulundu.
KDV tahsilatlarında her yıl artış olduğunu ifade eden Sevgi şöyle devam etti: "Başkanlığımızın KDV matrahı ile tahakkuk eden ve ödenecek KDV miktarının incelendiğinde KDV tahsilatların yıldan yıla belirgin bir şekilde artış olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre 2008 yılında KDV matrahı 11 milyar 646 milyon 52 bin 86 iken, 2009 yılında 12 milyar 255 milyon 442 bin 218, 2010 yılında 14 milyar 64 milyon 637 bin 913 iken 2011 yılında ise 18 milyar 494 milyon 270 bin 139 olarak görülmektedir. Bu sonuç tamamen Samsun’da yaşayan 1 milyon 250 bin vatandaşlarımızın sayesinde olmuştur. Kredi kartları çağdaş ve modern bir araçtır. Plastik kartla her türlü ihtiyaçlarımızı görebiliyoruz. Bunun en faydalı yönü de yapmış olduğumuz harcamaları kredi kartı ile ödersek ödediğimiz verginin satıcının cebinde kalması mümkün değil. Ödediğiniz vergi kesinlikle devlete gidiyor. Biz anlık olarak işyerinde yapılan satışların miktarı ile o işyerinin o ayki KDV beyannamesindeki cirosunu otomatik olarak sistem üzerinden karşılaştırıyoruz. Eğer bir işyeri o ay 100 milyon TL’lik kredi kartı ile ciro yapmış ise o ayki KDV beyannamesinde bize 100 milyon TL’nin altında bir rakam beyanname ettiyse biz ona hemen cezai işlem uyguluyoruz. Dolayısıyla kredi kartı ile alışveriş yapmanın ve bu alışverişin yaygınlaştırılmasının ülkemiz ekonomisine böyle faydaları oluyor."
Yazılı veya "Alo Maliye" hattına yapılan sözlü ihbar ve şikayetleri titizlikle değerlendirdiklerini ifade eden Sevgi, sözlerini şöyle tamamladı: "Alo Maliye 189 hattına gelen ihbar ve şikayet sayısı 249, yazılı ihbar ve şikayet sayısı 224 olup toplam 473 ihbar ve şikayeti görevli ekiplerce anında değerlendirilmiş ve gereken işlemler yapılmıştır. Samsun iline ticari emtianın büyük bir kısmı kargo şirketleri aracılığıyla ulaştırıldığı için Denetim Koordinasyon Müdürlüğümüz Samsun’da yoğun iş yapan kargo şirketlerinin aktarma merkezlerinde denetimleri sıklaştırmıştır. Bu denetimlerden verimli sonuçlar alındığı için kargo şirketlerinin aktarma merkezlerinde denetimler yoğun bir şekilde devam etmektedir."
Basın toplantısının ardından vergi konulu slogan ve afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Slogan yarışmasında ’Ver Vergini Devlet Bilsin Derdini’ sloganıyla Terme ilçesi Bazlamaç İlköğretim Okulu öğrencisi Abdulkadir Yılmaz birinci olurken, ’Vatansız Devlet Vergisiz Hizmet Olmaz’ sloganıyla Şehit Yüzbaşı Tunç Fidaner İlköğretim Okulu öğrencisi Cemre Gençoğlu ikinci, ’Görmek İstediğin Hizmet Ödediğin Vergi Kadardır’ sloganıyla da Şehit Yüzbaşı Tunç Fidaner İlköğretim Okulu öğrencisi Tolgahan Çevik olurken, ödüllerini Samsun Vergi Dairesi Başkanı Şuayip Sevgi verdi. Afiş yarışmasında ise birinci Yeşilyurt İlköğretim Okulu öğrencisi Kaan Semizoğlu, ikinci Yeşilyurt İlköğretim Okulu öğrencisi Elif Cansu Özdemir ve üçüncü Kocatepe İlköğretim Okulu öğrencisi Feyza Ünlü’ye de ödülünü Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arda Güler boş geçmedi, Real Madrid farklı kazandı İspanya La Liga şampiyonu Real Madrid, konuk ettiği Alaves’i 5-0 mağlup ederken, maça sonradan giren Arda Güler de 1 gole imza attı. La Liga’nın 36. haftasında Real Madrid, sahasında Alaves ile karşılaştı. Santiago Bernabeu’da oynanan müsakada ev sahibi 10. dakikada 1-0 öne geçti. Toni Kroos’un ortasında Jude Bellingham’ın arka direkten içeriye çevirdiği top doğrudan kaleye giderek filelerle buluştu. Eflatun-beyazlılar, ataklarını sıklaştırırken, 27. dakikada Camavinga ceza sahası içerisinde son çizgiye inerek çevirdiği meşin yuvarlağı Vinicius Junior tek dokunuşla topu ağlara gönderdi. Jude Bellingham’ın pasında ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Valverde sert şutunda gole imza attı ve ev sahibi bu golle soyunma odasına 3-0 önde girdi. 70. dakikada Vinicius Junior, Bellingham’ın pasında dar açıdan yaptığı vuruşta farkı 4’e çıkardı. Arda Güler’den ligde 4. gol Alaves karşısında 62. dakikada oyuna giren milli futbolcu Arda Güler, 81. dakikada fileleri havalandırdı. Sol kanattan topla ilerleyen Rodrygo, ceza sahasına girer girmez yaptığı vuruşta savunmadan seken topa düzgün bir vuruş yapan Arda, takımının 5. golünü attı. 19 yaşındaki futbolcu, 9 kez forma giydiği ligde 4. kez gol sevinci yaşadı. Real Madrid, üst üste 9. maçını kazanırken son 4 maçta kalesini gole kapattı. Carlo Ancelotti’nin öğrencileri puanını 93’e yükseltti. Bellingham 19, Vinicius 15. golüne ulaştı Real Madrid’in şampiyonluğunda önemli paya sahip olan Jude Bellingham, oynadığı son 3 lig maçında da fileleri havalandırdı. 20 yaşındaki orta saha, 27. maçında 19. golüne ulaştı. İngiliz futbolcu bu maçta 2 de asiste imza atarak 3 gole doğrudan katkı sağladı. Takımın en önemli hücum oyuncularından Vinicius Junior ise ligde 15. kez gol sevinci yaşadı. Brezilyalı futbolcu La Liga’da 25 karşılaşmada görev yaptı.