YEREL HABERLER - 02 Mart 2012 Cuma 10:04

ARÜ KAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

A
A
A
ARÜ KAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Türk Kızılayı’nın 20-28 Ekim 2011 tarihleri arasında Türkiye çapında bütün üniversitelerde düzenlediği kan bağışı kampanyasına Ardahan Üniversitesi büyük duyarlılık gösterdi. Türk Kızılayı’ndan edinilen bilgilere göre Ardahan Üniversitesi (ARÜ) bu kampanyada en çok kan veren üniversite olarak Türkiye birincisi oldu.
‘ÖNEMLİ OLAN BİRİNCİ OLMAK DEĞİL, KAN VERMENİN DUYARLILIĞINI HİSSETMEK’
Kan bağışının önemine değinen Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Ardahan Üniversitesi öğrenc i ve personelinin gösterdiği duyarlılık nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ardahan Üniversitesi’nin birinci kan kampanyasına akademisyeniyle, personeliyle ve öğrencisiyle durumu kan vermeye müsait olan herkesin destek verdiğini ifade eden Söylemez; “Üniversite olarak böyle bir sosyal etkinlikte aktif bir şekilde yer almak bizim içinde son derece önemli. Nitekim üniversiteler arasında öğrenci sayısı bazında verilen kan istatistiklerine göre birinci olmuşuz, bu bizim gurur duyacağımız bir şeydir. Bundan sonraki kampanyalarımızda da bu duyarlılığımız devam edecektir. ”diye konuştu.
‘ARÜ’NÜN SOSYAL SORUMLUK BİLİNCİ TAKDİRE ŞAYAN’
Ardahan Türk Kızılayı Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Fatma Önay Özkan, bahar ve güz dönemleri olarak üniversitelerde yılda iki defa kan bağışı kampanyası düzenlediklerini ve bu kampanyalarda Ardahan Üniversitesi öğrenci ve personelinden büyük ilgi gördüklerini belirtti. Özkan sözlerine şöyle devam etti; “2011 güz döneminde Türkiye çapında bütün üniversitelerde gerçekleştirilen kan bağışı kampanyasında Ardahan Üniversitesi en çok kan veren üniversite olarak Türkiye birincisi oldu. Üniversitelerin öğrenci sayılarının kan verenlere oranlarında ortaya çıkan yüzdelik dilimlerde Ardahan Üniversitesi, kökleşmiş olan büyü k üniversiteleri geride bıraktı. Yeni kurulan bir üniversitenin sergilediği bu sosyal sorumluluk bilincinin takdir edilmesi gerekiyor.”
‘1 ÜNİTE KAN 3 KİŞİYİ KURTARIYOR’
Ardahan Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri kan bağışı kampanyalarında beklentilerin üzerinde verim aldıklarını ve bu bağışların önemine değinen Özkan şunları söyledi; “Bu yıl ilk defa Ardahan Üniversitesi’nden bir öğrenci Türk Kızılayı’nın Üniversiteler Kan Bağışlıyor (Hedef 25) Çalıştayı’na katıldı. Hedef 25 Çalıştayı’na katılacak öğrenci sayısı üniversitelerin kan bağışı oranlarına göre belirleniyor. Bundan sebepten kan bağışlarımıza gösterdikleri ilgi ile Hedef 25 Çalıştayı’na Ardahan Üniversitesi’nden daha fazla öğrenci katılacaktır. Ardahan Üniversitesi’nin gösterdiği ilgiyi Ardahan’da ki diğer kurumlardan da bekliyoruz. Unutmayalım ki 1 ünite kan 3 kişinin hayatını kurtarıyor.”
Özkan, Ardahan Üniversitesi’nde bahar döneminin başlangıcında yeni bir kampanya daha başlattıklarını belirterek, ARÜ’nün bu kampanyada da Türkiye’nin diğer üniversitelerini geride bıkacağına inandığını sözlerine ekled i.
Ardahan Üniversitesi’nde kan bağışı kampanyası; 1-2 Mart İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 5-6 Mart İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi, 7-8 Mart Teknik ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulları, 9 Mart Göle Meslek Yüksekokulu, 13 Mart’ta ise Çıldır Meslek Yüksekokulunda yapılacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.