YEREL HABERLER - 05 Mart 2012 Pazartesi 10:40

AYDIN İNCİR İHRACAATINDAN YILLIK 80 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİYOR

A
A
A
AYDIN İNCİR İHRACAATINDAN YILLIK 80 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİYOR

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinin başında gelen incir’in anavatanı olan Aydın’da üretilen incirin ihraç edilen yüzde 60’lık kısmından yıllık ortalama 70-80 Milyon dolar gelir elde ediliyor.
Aydın denince ilk akla gelen ürün olan incir, bir çok ailenin geçim kapısı konumunda. Üreticiden, işleyicisine, ihracatçısına varana kadar bir çok kesimin geçim kaynağı olan incir Aydın ekonomisine katkısı kadar insan sağlığını da olumlu etkiliyor. Türkiye’de üretilen incir miktarının yüzde 85’lık kısmını karşılayan Aydın’da 6 milyon 487 adet incir ağacı bulunuyor. Aydın’da 38 bin hektar alanda yapılan incir üretiminden yıllık ortalama 55 bin ton incir elde ediliyor.
EN FAZLA FRANSAY’A İHRAÇ EDİLİYOR
Aydın ili açısından en önemli ihraç ürünü olan kuru incir Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aydın’da üretilen incirin yaklaşık yüzde 5’i taze olarak pazarlanmakta, kalan incir ise kuru incir olarak değerlendirilmekte. Ege bölgesinde incir islemesi, paketlemesi yada dış satımı yapan 100 e yakın kayıtlı firma bulunuyor. Bu firmaların tamamına yakını Aydın’da yer alıyor. Aydın’dan ihraç edilen kuru incirin yüzde 70-75’lik bölümü Avrupa Birliği ülkelerine, geri kalan kısmı ise, uzak doğu ve orta doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Aydın’dan kuru incir ihracat edilen ülkeler 8 Bin ton ile Fransa ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 7 Bin ton ile Almanya ve 6 Bin ton ile İtalya izliyor. Aydın yıllık 40 Bin ton incir ihracatından yaklaşık 70-80 milyon dolar gelir sağlıyor.
AYDIN İNCİRİNİN YÜZDE 90’NI EKOLOJİK
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Ege Üniversitesinin incir için yapmış olduğu araştırmaya göre Aydın’da üretilen incirlerin yüzde 90’nının ekolojik olduğu tespit edildi. fakat üreticilerin birçoğunun sertifikalı üretim yapmadığı için ürünlerin normal ürün statüsüyle satıyor. Geçimini incirden sağlayan 33 Bin çiftçi aile arasından belirlenen örneklerin Aydın Ticaret Borsası Laboratuarları’nda yapılan analizlerinde örnek ürünlerin yüzde 90’nında kimyasal bir ilaç kalıntısına rastlamadığı tespit edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Gül’den 1 Mayıs mesajı İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle bir mesaj paylaştı. İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle bir mesaj paylaştı. Tüm vatandaşların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Vali Gül, "Gecesini gündüzüne katarak İstanbul’umuzun ve Türkiye’mizin üretim çarklarını çeviren tüm işçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. Emekçilerin birlik ve dayanışmasının sembolü olan bugün; farklı inanç ve kültürlerin asırlardır kardeşçe yaşadığı bu coğrafyada barışın, huzurun ve dayanışmanın artmasına vesile olsun. Kıymetli Emekçi Kardeşlerim, 4.5 milyon kayıtlı işçisiyle İstanbul; işin, aşın, emeğin ve ekmeğin şehridir. Sizler; şehrimizin, ülkemizin kalkınması, istikrar içinde gelişip büyümesi yolunda çok büyük roller üstleniyorsunuz. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla hep birlikte şehrimizde eşitliğin sağlanması, hakların korunması, hakkın yüceltilmesi için tüm samimiyetimizle gayret gösteriyoruz. Alnımızın teri İstanbul için çalışıyoruz. Bu vesileyle her biri isimsiz birer kahraman olan siz işçi kardeşlerimin kutsal emeklerinin değerince karşılık bulmasını yürekten diliyorum. Türkiye sevdasıyla bu ülke için, bu millet için canla başla çalışan herkesten Allah razı olsun diyorum. Ekmeğini alnının teriyle kazanan emekçilerimizin Türkiye Yüzyılı’nda da gücümüze güç katacaklarına yürekten inanıyorum. Bütün işçi ve emekçi kardeşlerimizi canı gönülden selamlıyorum, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı.
İstanbul ‘Yeni doğan bebek’ vurgunu şebekesi operasyonunda 14 kişi tutuklandı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında 14 doktor, 17 hemşire ve 8 sağlık çalışanının olduğu 300 kişilik şebeke operasyonla çökertilmişti. SGK’yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan şebekeye üyelerinden 14’ü sevk edildiği adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstanbul ve Tekirdağ’da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2022 yılında yapılan ihbar ve şikayetler üzerine inceleme başlattı. Savcılık, 2023 yılı itibariyle başlattığı soruşturmada İstanbul ve Tekirdağ’da örgütlü halde hareket ederek, rüşvet suçuna konu maddi menfaat temin ettikleri bilgisine ulaşmış, eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda yeni doğan bebekleri usulsüz şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yı dolandıran 300 kişilik şebeke çökertilmişti. Yapılan soruşturmada aralarında 14 doktor, 17 hemşire, 8 sağlık çalışanı ve hastaneye yöneticilerinin de bulunduğu 300 kişilik şebekenin yeni doğan bebekleri çeşitli gerekçeler göstererek kamudan özel hastanelere sevk ettikleri, yoğun bakım ünitelerinde günlerce tuttukları ve devlete yüklü miktarda fatura çıkardıkları tespit edilmişti. Aralarında Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi Dr. Fırat Sarı, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli Dr. İlker Gönen’in de bulunduğu çok sayıda doktorun yüzde 20 komisyonla çalışarak haksız kazanç elde ettikleri belirlenmiş, bu yöntemle SGK’yı 500 Milyon liraya yakın zarara uğratıldığının anlaşılmasının ardından polis ekipleri tarafından operasyon için düğmeye basılmıştı. Ekipler haklarında gözaltı kararı bulunan aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 41 kişiden 40’ını İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da düzenledikleri baskınlarda yakalamış, 259 kişi ise savcılığa ifadeye çağrılmıştı. Şebekenin 2 yıl içerisinde yüzlerce bebeği naklettikleri Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Medicine Esenyurt ile Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de mercek altına alındı. Firari bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, zanlıların “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi” ve “rüşvet” suçlarından emniyetteki sorguları tamamlanarak adliyeye sevk edildi. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 34 şüpheli şahıstan 5 şüpheli şahıs alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 15 şüpheli de adli kontrol tedbiri uygulanmak suretiyle serbest bırakılırken, 14 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Gümüşhane Yabancı uyruklu şahısların mide ve bağırsaklarından uyuşturucu çıktı Gümüşhane’de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelenerek hastaneye götürdükleri yabancı uyruklu 2 şahsın mide ve bağırsaklarından 33 parça halinde toplam 153,89 gram metamfetamin ile 2 parça halinde 12,41 gram reçine esrar ele geçirdi. Gümüşhane genelinde uyuşturucu madde ticaretinin ve kullanılmasının engellenmesine yönelik çalışmalarına devam eden İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından Türkiye’ye uyuşturucu madde getiren ve ülke içinde bu uyuşturucu maddeleri nakleden şahıslara yönelik çalışma gerçekleştirdi. Son günlerde sayısı artan çalışmalar sonucunda Akçakale uygulama noktasında durdurulan bir araçta seyahat eden H.R ve M.F.G isimli yabancı uyruklu şahıslardan şüphelenen ve uyuşturucu madde sevkiyatı yapabileceklerini değerlendiren ekipler, Cumhuriyet Başsavcılığından talimatıyla şahısları Gümüşhane Devlet Hastanesine götürdü. Burada yapılan kontrollerde mide ve bağırsaklarında yabancı cisimler olduğu tespit edilen 2 şahsın mide ve bağırsaklarında bulunan yabancı cisimler hastanede yapılan operasyonla çıkartıldı. Şahısların mide ve bağırsaklarından 33 parça halinde toplam 153,89 gram metamfetamin ile 2 parça halinde 12,41 gram reçine esrar ele geçirilirken, yabancı uyruklu şahıslar "Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti" suçundan sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.