YEREL HABERLER - 05 Mart 2012 Pazartesi 13:09

FINDIK İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

A
A
A
FINDIK İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, sezonluk bazda fındık ihracatının 1 milyar doları aştığını söyledi.
Fındık ihracatının Şubat ayında 17 bin 142 ton/iç fındık karşılığı 144 milyon 737 bin 286 dolar gelir elde edildiğini kaydeden Gürsoy “Geçtiğimiz yılın Şubat ayına göre miktarda yüzde 17 azalış, değerde yüzde 8 artış oldu. Diğer taraftan geçen yıl Şubat ayında 642 dolar /kental olan standart iç fındık ortalama ihraç fiyatları bu yıl Şubat ayında yüzde 31 oranında artış göstererek 843 dolar /Kental seviyelerine ulaştı. 2012 yılı Şubat ayında yalnızca denizaşırı ülkelere yönelik ihracat bir önceki yılın Şubat ayına göre miktar bazında 391 ton/iç’e tekabül eden yüzde 39 oranında artış gösterdi. Ancak, en büyük ihraç pazarımız konumunda bulunan AB ülkelerine yönelik ihracatın ise 2 bin 551 ton/iç’e tekabül eden yüzde 17 oranında azalış gösterdi. 2011 yılı Şubat ayında 72 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken bu yıl Şubat ayında 69 ülkeye ihracat geçekleştirildi. 2012 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen 17.142 ton/iç fındık ihracatının yüzde 45,65’ine tekabül eden 7.797 ton/iç fındığın işlenmiş olarak ihraç edildiğini ve karşılığında 66.072.326 dolar tutarında gelir elde edildi” dedi.
Sezonluk bazda fındık ihracatının 1 milyar doları aştığını belirten Gürsoy, “1 Eylül 2011 tarihinde başlayan 2011–2012 ihracat sezonunda, Şubat ayı sonuna kadar 131 bin 438 ton fındık ihracatı karşılığında, 1.044.501.021 dolar gelir sağlandığı Sözkonusu ihracatın ülke gruplarına göre dağılımı AB ülkelerine 101 bin 723 ton/iç, AB dışındaki Avrupa ülkelerine 13 bin 815 ton/iç, denizaşırı ülkelere 10 bin 635 ton/iç ve diğer ülkelere ise 6 bin 259 ton/iç olarak gerçekleşti. Geçen sezon aynı dönemde ise ülkemizin 175 bin 710 ton/iç fındık ihracatı karşılığında 1 milyar 48 milyon 301 bin 28 dolar girdi sağladı” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da asayiş uygulaması: Aranan şahıslar yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı asayiş uygulamalarında aranan şahıslar yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi, çok sayıda araç ve iş yeri denetlendi. Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde 12 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında 291 araç sorgulandı. Uygulamada 504 şahıs sorgulanmış olup, yoklama kaçağı olduğu tespit edilen 2 aranan şahıs yakalandı. Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Çevik Kuvvet, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet birimlerinin katılımıyla 24 farklı noktada sabit, hareketli yol ve umuma açık iş yeri uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan yol uygulamalarında 2 bin 741 şahıs sorgulanırken 4 aranan şahıs yakalandı. Denetimler sırasında 1 şahıstan 0,41 gram kokain, 1 şahıstan ise 2,94 gram bonzai ele geçirilerek şüpheliler hakkında adli işlem yapıldı. Ayrıca 1 şahıstan havalı tabanca ele geçirilirken, şahıs hakkında idari işlem uygulandı. Uygulamalar kapsamında bin 230 araç sorgulandı, 1 araç trafikten men edilirken 17 araca toplam 115 bin 800 TL idari para cezası kesildi. Umuma açık iş yerlerine yönelik denetimlerde ise 12 iş yeri kontrol edildi, 129 şahıs sorgulandı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı. Denetimler sonucunda 1 iş yerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilirken, 5 iş yerine idari para cezası uygulandı. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde huzur ve güvenliğin sağlanmasına yönelik denetim ve uygulamalarının aralıksız devam edeceği bildirildi.