YEREL HABERLER - 06 Mart 2012 Salı 10:26

GTO`YA JAPONYA`DAN ZİYARET

A
A
A
GTO`YA JAPONYA`DAN ZİYARET

Yatırım ve işbirliği olanaklarını araştırmak üzere Gaziantep’e gelen Japonya Dış Ticaret Teşkilatı JETRO Genel Müdürü Naohiko Yamaguchi, Gaziantep Ticaret Odası’nı (GTO) ziyaret ederek, bilgiler aldı.
Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan Japon firmalarına yönelik özellikle Gaziantep, Adana ve Mersin’deki sanayi ve ticaret altyapısı hakkında araştırmalar yapan Naohiko Yamaguchi’ye, GTO’yu ziyareti sırasında Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk tarafından bilgiler sunuldu. Gaziantep’in genel ekonomik profili, sanayisi ve öne çıkan ürün ve sektörleri, komşu ülkelerle ticari ekonomik ilişkileri, Gaziantep’in bölge ülkelerle yaptığı ticarete ilişkin istatistikler, Gaziantepli firmaların komşu ülkelerdeki yatırımları, Gaziantep’te faaliyet gösteren yabancı firmalar hakkında bilgiler veren Çeliktürk, Gaziantep firmalarının özellikle bölge ülkeleri ile geliştirdiği yakın ticari ilişkilerin yabancı firmalar açısından önemli avantajlar sunduğunun altını çizdi. Çeliktürk, “Gaziantep, Ortadoğu Pazarı’na olan yakınlığı ve bölgedeki ülkelerle olan sosyal, kültürel ve ticari ilişkileri yabancı ortaklara önemli fırsatlar sunmakta. Gaziantep, gerek yatırım gerekse ticari altyapısı ile potansiyeli yatırım ve işbirlikleri için ideal bir sanayi ve lojistik merkezidir” dedi.
Naohiko Yamaguchi ise 2012 yılı sonbahar döneminde Gaziantep’e Japon firmaları tarafından bir heyet gezisi düzenlenmesinin gündemlerinde olduğunu belirterek, “İş adamlarımız Türk işadamları ile ortak yatırımlar ve işbirliği yapma konusuna sıcak bakıyorlar. Bu nedenle önümüzdeki dönemde Gaziantep’e iş adamlarımızla birlikte heyet gezileri planlıyoruz. Heyet programında saha incelemelerinin yanı sıra firmalar arası ikili görüşme programları da planlıyoruz” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de cenazelerin hastane morgunda karıştığı iddiası Aydın’ın Didim ilçesinde aynı gün hayatını kaybeden Alman ve Türk vatandaşların cenazeleri iddiaya göre, hastane morgunda karıştı. Alman ailenin fark etmesiyle olay gün yüzüne çıkarken savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, olay, 31 Aralık 2025 Çarşamba günü meydana geldi. Didim Devlet Hastanesi’nde aynı gün kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann (81) ile Türk vatandaşı Fikriye Tuna’nın (76) cenazeleri morga kaldırıldı. Ancak iddiaya göre, burada cenazeler karıştı. İlk olarak Fikriye Tuna’nın yakınları hastaneye gelerek cenazeyi teslim aldı. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Tuna’nın cenazesi mezarlığa götürülerek toprağa verildi. Bir süre sonra Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann’ın ailesi cenazeyi almak üzere hastaneye başvurdu. Morgda bulunan cenazenin kendilerine ait olmadığını fark eden aile, durumu hastane yetkililerine bildirdi. Yapılan incelemede cenazelerin karıştığı kesinleşti. Bunun üzerine Alman aile hastane yönetimi hakkında şikayetçi oldu. Olayın ortaya çıkmasının ardından hastane yetkilileri Türk aileyle irtibata geçti. Yanlış cenazenin defnedildiği bilgisi verilerek mezarın yeniden açılması gerektiği ifade edildi. Fikriye Tuna’nın ailesinin onayıyla mezar açıldı, cenazeler doğru ailelere teslim edildi. Yaşanan olayın ardından Didim Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Kayseri Büyükşehir kütüphaneleri 2025 yılında 2 milyon ziyaretçiyi ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphanelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın okuyan ve okutan şehir Kayseri vizyonu ile bugüne kadar milyonlarca ziyaretçi sayısına ulaşılırken, 2025 yılında ise kütüphaneler 2 milyona yakın kitapseveri misafir etti. Hayata geçirdiği proje ve gerçekleştirdiği uygulamalarla Kayseri’yi öğrenci dostu şehir haline getiren Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi; eğitime yönelik ücretsiz olan çeşitli kursları ile diğer taraftan eğitim öğretime dair destekleri ile kentteki gençler ve öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşlara katkısını sürdürüyor. Büyükşehir’in 15 kütüphanesi ile gençlerin, vatandaşların donanımlı olmasına katkı sağladığı kentte, Büyükşehir’in kütüphanelerinden 2025 yılında toplam 346 bin 215 kitap ödünç alınırken, toplam üye sayısı ise 378 bin 649 oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ait kütüphanelerde toplam basılı kitap sayısı 214 bin 893 olurken, toplam kişi kapasitesi ise 6 bin 450 kişi şeklinde oldu. 2 milyona yakın ziyaretçi Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kütüphanelere gerçekleşen 2025 yılındaki ziyaretçi miktarı ise toplam 1 milyon 893 bin 821 oldu. 2025 yılında Mevlana Kütüphanesi hizmete başlarken, Altınoluk Kütüphanesi ise açılışa gün sayıyor. Kütüphanelerde, 2020-2025 yılları arasındaki toplam ziyaretçi sayısı ise 10 milyon 534 bin 233’e ulaşırken, söz konusu süreçte ise Kayseri’ye 10 kütüphane kazandırıldı. Büyükşehirde, Bebek Kütüphanesi Projesi’nin hayata geçirilmesi ile çocuk kütüphanelerinin sayısının arttırılması da planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerinde, ücretsiz internet ve bilgisayar hizmeti veren bilgisayar odaları, üye olan herkese ücretsiz fotokopi, şubelerinde sabah ve öğle saatlerinde öğrencilere ücretsiz çay, çorba hizmeti ve diğer tüm imkânlar sağlanıyor. Kütüphanelerde ayrıca; üyelik kartı sistemi, öğrencilerin kontrolünü ve güvenliğini sağlayabilmek için turnikeli geçiş sistemi, emanet dolapları, tv izleme üniteleri, sesli çalışma alanları, satranç köşesi, öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için otomatlar bulunuyor.