GENEL - 07 Mart 2012 Çarşamba 11:29

KADINLARA `GENÇ KALMA` ÖNERİLERİ

A
A
A
KADINLARA `GENÇ KALMA` ÖNERİLERİ

Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu, genç kalmak ve uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen kadınların her şeyden önce sağlıklı besinleri bilinçli olarak tüketmeleri gerektiğini belirterek, yaşlanmaya karşı beslenme yolları hakkında bilgiler verdi.
Bilinçli ve dengeli beslenmenin uzun yıllar sağlıklı kalmada olumlu etkisi olduğunu belirten Diyetisyen Ebru Piroğlu, karmaşık diyetler uygulanmasına gerek olmadığını vurguladı. Kadınların beslenme konusunda yapacakları çok basit birkaç değişiklikle bile gençliğini koruyabileceğini ve yaşam süresini uzatabileceğini kaydeden Piroğlu, "İşe günlük beslenmenize daha fazla meyve, sebze ve tahıl ekleyerek başlayabilirsiniz. Çünkü bu tür besinler bol miktarda lif, kalsiyum, demir, magnezyum ve vücudun düzenli
çalışmasını sağlayan vitaminler içerir. Günlük kalori ihtiyacınızın yüzde 30’unu geçirmez ve bol bol da su tüketirseniz, kırışıklıklara ve hastalıklara meydan okumanız işten bile değil" dedi.
KADINLARA YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ ÖNERİLER
Diyetisyen Ebru Piroğlu, kadınlara yaşlanmayı geciktirici şu önerilerde bulundu:
"- Kan şekerini hızlı ve aşırı derecede yükselten besinlerden, haşlanmış patates, dondurma, cornflakes, haşlanmış mısır, tahıl gevrekleri, beyaz ekmek, kızarmış patates, bal, pirinçten uzak durun.
- Yenilen yemekler güne eşit olarak bölünmeli ve en az 3 ana ve 2-3 küçük öğün şeklinde alınmalıdır. Böylece gün boyunca metabolizma kendini yavaşlatmaz, yenilen besinleri yakar.
- Basit şekerli gıdalar yani toz ve küp şeker, bal, reçel, tatlılar, beyaz unlu gıdalar ve beyaz ekmek dikkatli kullanılmalıdır. Bunların yerine meyve, tahıl, tahıl ekmeği, baklagiller tercih edilmelidir.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday unu, çavdar unu ile yapılan esmer ekmek tercih edilmelidir.
- Fast-food yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler, damar sertliği yapan kötü yağlarla doludur.
- Beyaz pilav yerine bulgur ve esmer pilav tercih edilmelidir. Beyaz pirincin rafine edilerek posasının çıkartılmış olmasına karşın esmer pirinç ve bulgur posadan zengindir.
- Karbonhidratların günlük tüketimi toplam kalorinin yüzde 50-60’ı olmalıdır. Kilo başına 4-5 gram karbonhidrat tüketimi normal iken, sporcularda bu oran 8-12 grama kadar çıkabilmektedir. Bu şekilde kan şekerinde düzenlilik, kas glikojen depolarının doygunluğu sağlanmış olur.
- Basit şekerler kana 15-20 dakikada karışırken, bileşik karbonhidratların sindirimleri daha uzun olup, bu süre 3-4 saati bulabilir.
- Karbonhidratların kan şekerinizi ne kadar yükselttiğinin göstergesi, ’glisemik indeks’tir. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar (beyaz ekmek, beyaz unlu gıdalar, şeker ve şeker katkılı gıdalar, havuç, patates, mısır, muz, kavun, incir, üzüm, dut) kana tamamen ve hemen karıştıklarından kan şekerinde ani yükselmelere, ani insülin yanıtlarına yol açarlar ve pek tercih edilmemelidir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da Emirdoğan Çayı taştı Aydın’da günlerdir etkili olan yağışların ardından, Büyük Menderes Nehri’nden sonra çay ve dereler de taşmaya başladı. Efeler ilçe merkezine bağlı Umurlu’nun içinden geçen Emirdoğan Çayı taştı. Bölgede zarar oluşmadan, ekiplerin anında müdahalesi ile dere yatağı genişletilerek sel riskinin önüne geçildi. Meteoroloji’nin akşam saatlerinden itibaren etkili yağış uyarısının ardından Aydın’da adeta bardaktan boşalırcasına yağmur yağmaya başladı. Özellikle Aydın’ın kuzeyinde dağlarda yaşanan şiddetli yağışla birlikte, Yukarı, Orta ve Aşağı Kayacık köylerinden akan derelerin toplandığı Emirdoğan Çayı’nın debisi bir anda yükseldi. Çayın Büyük Menderes Nehri ile buluştuğu noktada taşkın başladığını gören Umurlu Küme Evler bölgesindeki vatandaşlar, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Kısa sürede bölgeye sevk edilen ekipler, taşkın suları ev ve hayvan besihanelerine ulaşmadan dere yatağını temizleyip set oluşturdu. Gece saat 01.00 sıralarında başlayan çalışmaları AK Parti önceki dönem milletvekili ve Umurlu eski Belediye Başkanı Rıza Posacı da bizzat takip ederek, anında vatandaşların yardımına koşan ekiplere teşekkür etti. Emirdoğan Çayı’nda debinin aniden yükselerek dere yatağının suyu taşıyamaz hale geldiğini görünce 112’yi aradıklarını belirten Hakan Özer isimli vatandaş, "Sağ olsunlar, 112’yi aradık. Ekipler hemen müdahale ettiler. Şu anda bir sıkıntı kalmadı" diye konuştu. Bu arada yine Umurlu’dan geçen Musluca Çayı’nda da debinin köprü seviyesine kadar ulaştığı, bölgenin taşkın riski altında olduğu belirtildi.