YEREL HABERLER - 13 Mart 2012 Salı 13:41

YORGANCILAR İHRACATÇI BİRLİKLERİ KARARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

A
A
A
YORGANCILAR İHRACATÇI BİRLİKLERİ KARARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar her ihraç dalı için Türkiye’de tek birlik olmasının Türkiye’nin ekonomik gerçekleri ve üretim yapısı ile bağdaşmadığını söyledi. Yorgancılar bu durumun sektörel ve bölgesel teşvik yapısına aykırı olduğunu kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki ihracatçı birliklerini 17 Mart’da Sapanca’da bir araya getirerek 61 olan ihracatçı birliklerinin sayısını yarı yarıya azaltılması kararını tartışacağını hatırlatan Yorgancılar, “Birlikler azaltıldığı takdirde Egeli ihracatçıların lobi gücü azalacak, örgütlü yapısı da büyük darbe yiyecek. Ege İhracatçı Birlikleri üzerinden yapılan ihracatın 10 milyar doları İstanbul’a ve diğer şehirlere kaydedilecek. Ege İhracatçı Birliklerinin ihracatı 2 milyar dolara düşecek. EİB’ye kayıtlı üye sayısı 7 binden bin bin 500’e gerileyecek. Denizli İhracatçılar Birliği’nin 1.5 milyar dolarlık ihracatı İstanbul’a kayacak. Eximbank kredileri ihracat rakamına göre verildiği için bölge ihracatçısı daha az finans desteği alacak. EİB, mevcut üyelerine daha az fuar ve tanıtım teşviği verebilecek. EİB bünyesindeki balıkçılık, zeytinyağı gibi tanıtım grupları kapanacak. Ege’nin geleneksel ürünleri uluslararası tanıtım desteklerinden mahrum olacak. Egeli ihracatçıların bankalarla pazarlık gücü azalacak” dedi. Şu anda bünyesinde 12 birlik barındıran Ege İhracatçı Birliği’nde sadece koordinatör birlikler olan Tütün, Zeytin ve Zeytinyağı, Su ürünleri ve Hayvansal Mamüller ile Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliklerinin kalacağını ifade eden Yorgancılar “Peki mermer ne olacak? Mermer’in İstanbul’daki bir birliğin çatısı altında toplanması planlanıyor. Oysa Mermer Ege Bölgesinin bir ürünüdür. Bunun altında başka niyetler de var. Bu Türkiye’nin markası Mermer Fuarı’nı İzmir’in elinden alarak İstanbul’a taşıma girişimidir” diye konuştu. Egelilerin birliklerini kapatmak yerine iki yeni birlik kurmak arzusunda olduğunu savunan Yorgancılar otomotivin merkezinin Bursa olduğunu fakat otomotiv yedek parça merkezinin de Ege olduğunu hatırlatarak “Hatırı sayılır bir otomotiv yedek parça ihracatımız var. Aynı şekilde kimya sektöründe öncüyüz. Ege’nin önü kesilmek isteniyor. Birliklerimizi vermeyeceğiz. Hatta Otomotiv Yana Sanayi ve Kimya olmak üzere iki yeni birlik daha kurmak için başlatılan çalışmaları sonuçlandıracağız” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.