YEREL HABERLER - 13 Mart 2012 Salı 15:01

BALIKESİRLİ AK GENÇLER İSTİKLAL MARŞI`NIN KABULÜNÜ KUTLADI

A
A
A
BALIKESİRLİ AK GENÇLER İSTİKLAL MARŞI`NIN KABULÜNÜ KUTLADI

AK Parti Balıkesir İl Gençlik Kolları, İstiklal Marşı’nın kabulünün 91. yıldönümü nedeniyle bir program düzenledi. İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un da anıldığı programa konuk olarak katılan yazar Yavuz Bahadıroğlu yoğun ilgi gördü.
Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Zafer Dağarcıkoğlu, birlik ve beraberlik içerisinde toplumsal değerlere sahip çıkılması gerektiğini, bugünün ise buna daha çok ihtiyaç duyulan bir dönem olduğunu vurguladı. Dağarcıkoğlu, "Millet olarak ihtiyacımız olan tek şey birlik, beraberlik içinde toplumsal değerlerimize sahip çıkmaktır. Ünlü Alman düşünür Johan Wolfgang von Goethe derki ’Üç bin yıllık geçmişini sorgulamayan insan günübirlik yaşayan insandır.’ Peki kaçımız dünümüzü bile sorgulayabiliyor ya da geçen yılı? Bugün burada yad ettiğimiz tarih henüz 90 yıllık bir tarih. Peki 90 yıl öncesini kaç kişi sorgulamakta?" dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününü hatırlatan ve tüm bayanların Kadınlar Gününü tekrar kutlayan Zafer Dağarcıkoğlu, toplum olarak kadınlara yeterince değer verilmediğini ifade etti. İstiklal Marşı’nın yazıldığı İstiklal Savaşının kazanılmasında Türk kadınının rolünü hatırlatan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Zafer Dağarcıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Bu onurlu ve gururlu marş uğruna verilen o müthiş savaştaki azimleri, o mermileri sırtlarında taşımaları, o top arabalarını çekmeleri ya da mermiler ıslanmasın diye çocuğunun üzerindeki battaniyeyi alarak mermiye saran o vefakar kadınları, 15 yaşındaki evladını şehit veren, eşini, kardeşini, oğlunu, yani canını, kanını, umudunu, yarınları için vatan uğrana toprağa veren kadınlarımızı kaçımız sorgulayabilmekte? Bu vatanın kolay kazanılmadığını hepimiz biliyoruz. Hepimiz farkındayız. Dünyanın en modern silah ve teçhizatları ile donatılmış, sayıları milyonları bulan düşman donanmasına karşın elinde sadece süngüsü olan nice yoksunluklarla savaşan Türk askerinin iman dolu yüreği ile kanını fedakarca akıtması sayesinde birçok millete ait asker geri püskürtülmüştür. Bizimle hiç ilgisi olmayan milletlerin bile bize saldırmasını bakın Mehmet Akif Ersoy ’Eski dünya, yeni dünya, bütün ahvam-ı beşer, kaynıyor kum gibi, tufan gibi. Mahşer mi hakikat mahşer. Yedi iklimi cihanın duruyor karşında, Avustralya’yla beraber, bakıyorsun Kanada. Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk, sadece bir hadise var ortada, vahşetler denk. Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela…’ diyerek ne güzel dile getirmiştir. O günlerde bu topraklara gözünü diken ülkeler bugün ayakta durmakta bile güçlük çekmekte. Henüz 20 yıllık bir tarihi gözünün önüne getiremeyip, Hocalı’daki kardeşlerimizin katledilmesini görmezden gelip, bize siyaseti alet ederek tarihin yönünü değiştirmeye çalışan ülkeler mevcut olsa bile amaçlarına ulaşamamaktadır. İnşallah ulaşamayacaklardır. Tarihimiz önemlidir, değerlidir. Unutmamamız gerekir ki ibretle ders alınacak tüm gerçekler tarihte gizlidir. Mehmet Akif’in dediği gibi ’Allah bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın’ sözü aslında o günlerin zorluğunun gözler önüne serilmesinde en güzel rehberdir."
"KORKMA"NIN İLHAMI VAHİYDEN
AK Gençlerin düzenlediği Mehmet Akif’i Anma ve İstiklal Marşı’nın Kabulünün 91. Yıldönümü programında kürsüye çıkan yazar Yavuz Bahadıroğlu da İstiklal Marşı’nın ne şartlar altında yazıldığını Mehmet Akif Ersoy’un yaşamından kesitler aktararak anlattı. Verdiği çarpıcı örnekler ve akıcı konuşmasıyla davetlilerin dikkatini çeken Bahadıroğlu, İstiklal Marşı’nın kaleme alınmasında Hasan Basri Çantay’ın önemli rolü olduğunu anlattı. Yavuz Bahadıroğlu, "Hasan Basri Çantay Mehmet Akif Ersoy ile birlikteyken birden kalem, kağıdı almış eline yazmaya girişmiş. Mehmet Akif ’ne yapıyorsun?’ deyince, İstiklal Marşı yazıyorum diye cevap vermiş. Akif buna karşılık, ’sen yazamazsın ki’ deyince, ’öyleyse sen yaz’ demiş. Çantay’a ödülü hatırlatıp, kaldırmalını isteyince de Hasan Basri Çantay’ın , ’ödülü kaldırdık’ demesi üzerine İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı" diye anlattı.
"Korkma!" ile başlayan İstiklal Marşı’nda Mehmet Akif’in kendi anlatımından ilhamı nereden aldığını aktaran Yavuz Bahadıroğlu, "Korkma’yı açıklarken, nereden başlayacağını düşünürken, ’tarihe bakıp, bizim gibi yerinden yurdundan edilmeye çalışılan kim vardı diye düşündüğünde aklıma Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ve Mekke’den kovuluşu aklıma geldi. Hıra Mağarasına saklandıklarında Hz. Ebu Bekir ’şimdi ne yapacağız ya Resulullah?’ dediğinde gelen ’Korkma, Allah bizlerledir’ vahyi indi. O geldi aklıma ve Korkma diye başladım.’ diye anlatıyor. Sonra Hasan Basri’nin yanından çıkıp Tacettin Dergahı’na (Ankara) kapanarak İstiklal Marşı’nı devam ediyor. Yine Mehmet Akif’in anlatımından, ’ilham kesildiği anda Ankara’nın soğuk bir kış gününde karlı havada, yerde çamur vardı, alıp sıktığımda su akıyordu, şüheda fışkıracak toprağa sıksan şüheda mısraları geldi aklıma’ diyerek İstiklal Marşı’nı yazmaya devam etti" diye konuştu.
AK Gençlerin düz enlediği programa AK Parti Balıkesir İl Başkanı Avukat Mahmut Poyrazlı, milletvekili Tülay Babuşçu, eski milletvekili İsmail Özgün, İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Pakize Mutlu Aydemir ve yönetim kurulu üyeleri, İl Gençlik Kolları Başkanı Zafer Dağarcıkoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, il yönetimi, ilçe başkanları ve yönetimleri, belediye başkanları, ilçe kadın ve gençlik kolları başkan ve yönetimler ile vatandaşlar katıldı. Programın sonmunda AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu Yavuz Bahadıroğlu’na çiçek vererek teşekkür etti. Bayadıroğlu, sahnedeki masada okurlarıyla fotoğraf çekilip, kitaplarını imzaladı. AK Parti İl Başkanı Avukat Mahmut Poyrazlı, gençlik kolları başkanı Zafer Dağarcıkoğlu ve ekibini bu anlamlı gece ve organizasyondan dolayı kutladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Khan “Pakistan ve Türkiye bir millet iki devlet” Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı programda Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan, Düzce Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. İstiklal Konferans Salonu’nda program öncesinde Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’i ziyaret eden Qazi Saleem Ahmed Khan, Rektör Sözbir’le görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı programa geçildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram, Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a davetlerini kabul ederek Düzce Üniversitesi’ne geldiği için teşekkür etti. Ülkemizin, Pakistan’ı resmi olarak tanıyan ülkelerin başında geldiğini belirten Doç. Dr. Sibel Bayram, her iki ülke arasındaki ziyaretler ve anlaşmalarla bu dostluk ilişkisinin daha da güçlendiğini ifade etti. Geçmişten günümüze iki ülkenin tarihi ilişkilerinden söz eden Doç. Dr. Bayram, iş birliğini daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Türkiye Pakistan İlişkileri” programına katılım sağladığı için Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Üniversite olarak Pakistan Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiklerini dile getiren Sözbir, iyi bir köprü kurarak ilişkileri geliştirmek ve öğrenci sayısını artırmak istediklerinin altını çizdi. Proje üretimi ve birlikte program düzenleme gibi birçok noktada ortak çalışmanın önemi üzerinde duran Sözbir, programın hayırlı olmasını temenni etti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan, çok değerli bir konuda program düzenlendiğini ifade ederek, her iki ülke arasındaki tarihi mirasın yüz yıllara dayandığını belirtti. Ortak din ve inanca sahip Pakistan ve Türkiye için en iyi tanımın “Bir Millet İki Devlet” olduğunu söyleyen Qazi Saleem Ahmed Khan, kalpten kalbe bir ilişkisi olan iki ülkenin bayraklarındaki ay yıldız sembolünün de aynı olduğunu sözlerine ekledi. İki ülkenin en zor zamanlarında birbirine yardımcı ve destek olduğuna işaret eden konuk Müsteşar; ekonomik ve sosyal bağların daha da güçlendiğini, Türkiye ve Pakistan üniversiteleri arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesinin önemini dile getirerek programın düzenlemesinde emeği olan herkese teşekkür etti. “Türkiye Pakistan İlişkileri” adlı program, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Pakistan Elçiliği Müsteşarı Qazi Saleem Ahmed Khan’a hediye takdimiyle son buldu.