YEREL HABERLER - 14 Mart 2012 Çarşamba 17:46

ORHANGAZİ MEYDANI’NIN EN GÜZEL PROJELERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

A
A
A
ORHANGAZİ MEYDANI’NIN EN GÜZEL PROJELERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri Orhangazi Meydanı’nın yeniden dizaynına yönelik proje yarışmasında dereceye giren eser sahipleri, düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Başkan Altepe, Orhangazi Meydanı’nı günümüz şartlarına uygun, daha çağdaş ve vizyoner bir bölge haline getirmek istediklerini belirterek, fikir ve projeleriyle kendilerine katkı sunan tüm yarışmacılara ve jüri heyetine teşekkür etti.
Büyükşehir Belediyesi, zamanın olumsuz etkileriyle görsel ve fonksiyonel bozulmalar yaşanan meydanı yakın çevresiyle birlikte tarihi kimliğine ve vatandaşların ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde yeniden düzenlenmesi amacıyla proje yarışması düzenlemişti. Şehir kimliği açısından çok büyük önem taşıyan meydanın projelendirme sürecinde farklı bakış açılarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen ‘Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması’na katılan 61 eser arasında ilk 3 derecenin yanı sıra 5 eser mansiyona, 5 eser de satın almaya layık görülmüştü. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk’ün başkanlığındaki alanında uzman isimlerden oluşan jüri tarafından titizlikle yapılan değerlendirme sonucu dereceye giren eser sahipleri Atatürk Kongre Kültür Merkezi Müzeyyen Senar Sergi Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
BURSA’NIN BULUŞMA NOKTASI
Ödül töreni ve kolokyum öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 61 projenin katıldığı yarışmada birinci olan eserin oy birliğiyle seçilmesinin ne kadar doğru bir iş yaptıklarının göstergesi olduğunu söyledi. Orhangazi Meydanı’nın yine 1985 yılında düzenlenen bir yarışma projesinin uygulanması sonucu bugünkü şeklini altığını ifade eden Başkan Altepe, “Ancak zaman içinde meydanın yenilenmesi ihtiyacı hissedildi. Bizde alanında uzman olan herkesin görüşlerine açık bir yarışma düzenleyerek en iyi projeyi Bursa’ya kazandırmak istedik. Ulucami, Kozahan, Orhan Cami ve Tarihi Belediye Binası gibi kent kimliği açısından son derece önemli yapılarla sınırlanan Orhangazi Meydanı, Fidan Han ve Geyve Han arasında yakın bir tarihte düzenlenmiş olan Ertuğrul Bey Meydanı haricinde, tarihi kent merkezindeki tek büyük açık alanı olma özelliği taşıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de en uğrak yeri olan bu bölgenin daha vizyoner, modern ve herkesin gezmekten sevk alacağı bir bölge olmasını istiyoruz. Yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine ve jürimize katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.
BURSA’NIN KENTSEL BELLEĞİNE DOKUNDUK
Bursa’nın kentsel belleğinde önemli bir yeri olan Orhangazi Meydanı’nda uygulanması düşünülen projeyi yarışmaya açtıkları için Başkan Altepe’ye teşekkür eden Jüri Başkanı Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, “Yarışmalar, proje elde etmenin en üst düzey yöntemidir. Bursa’nın kentsel belleğine dokunmak için böylesine zor ve meşakkatli bir yol seçen Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum. Küçücük olmasına rağmen kent hafızası için çok değerli olan bu alanın ihtiyaçlar doğrultusunda çevresindeki tarihi ve doğal yapıyı bozmadan geleceğe taşımak amacıyla yola çıkan ve yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine jüri adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BİRİNCİYE 50 BİN LİRA ÖDÜL
Değerlendirmeler sonucunda Kadir Uyanık, Doğan Zafer Ertürk- Emel Birer, Ali Kemal Terlemez, Orkan Zeynel Güzelce, Handan Duyar, Sezgin Tufan ve Ömer Durdu tarafından hazırlanan proje birinci olurken, plaketlerini Başkan Altepe’nin elinden alan proje ekibi aynı zamanda 50 bin TL para ödülünün de sahibi oldu. Nevzat Oğuz Özer, Yasemen Say Özer ve İlhan Aydın Meltem, Kürşad Şekercioğlu, Evin Eriş, Ege Özer ve Aslı Ören’den oluşan ekip ikinci olarak 30 bin TL, üçüncü olan projenin sahipleri Ervin Garip, Banu Garip, Turan Altıntaş ve Beril Sezen da 20 bin TL ödülün sahipleri oldu. Yarışmada mansiyon alan 5 proje 10’ar bin TL, satın almaya layık görülen 5 eserin sahipleri de 2’şer bin TL para ödülü kazandı.
Kolokyumda dereceye giren eserler tartışmaya açılırken, yarışmaya katılan eser sahipleri görüş ve önerilerini sundu. Jüri üyeleri de değerlendirme esasları, göz önüne alınan temel unsurlar ve projenin uygulanabilirliği hakkındaki görüşlerini açıkladı.
Yarışmanın sonuçları:
1-Mansiyon:
Ümit Tarık Yaşar – Nilüfer Çalışkan – Mehmet Gören, Merve İmer, Onur Kemal Kösedağ, Caner Ölçüşenler
2-Mansiyon:
Serkan Sınmaz – Ebru Bayram Sınmaz- Bashım Akıyev – Aslı Altanlar
3-Mansiyon:
Ahmet Oktan Nalbantoğlu –Ufuk Ertem – Tuğba Akyol – Sevgi Çalı – Alper Tüfekçioğlu – Koray Kalay – Gizem Karabay – Gözde Ünver – Esat Can Meker – Erhan Alkaç
4-Mansiyon:
Seda Yöntem – Barış Ekmekçi – Münire Sağat – Nuri Cihan Kaya Çetin – Buğra Tetik – Mert Ayaroğlu – Candan İşcan – Yasemin Burcu Çakırlar
5-Mansiyon:
Ahmet Çorapçıoğlu – Ali Çalışkan
Satın alma ödülleri
1: Nimet Aydın – Kezban Düzbağ – Nalan Aygül – Ayşe Uçar – Ali Düzdağ – Ebru Öztürk – Mürvet Şahin – Esra Güven – Berkan Erkovan – Yeliz Tunç – Damla Boztancı
2: Yasin Çağatay Seçkin – Tolga Sayın – Nazire Papatya Seçkin – Ebru Firidin Özgür – Öznur Bülten Seçkin – Dilek Erden Erbey
3: Çağdaş Saydam – Ömer Devrim Aksoyak– Ahmetcan Alpan – Emre Özdemir – Nuri Tolgahan Akbulut – Recep Şalk
4: Rıdvan Emre Öztürk – Elif Simge Fettahoğlu – Selim Uçman – Onur Erden – Muzaffer Korkmaz
5: Özkan Karababa – Ata Kurt – Derya Doğan
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Ümit Uysal: "Dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları istiyoruz" Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kayserililer Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği "Mantı Günü" etkinliğinde Türk mutfağının zenginliğine dikkat çekti ve dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları açılması çağrısında bulundu. Başkan Uysal, Kayserililer Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Muratpaşa Belediyesi etkinlik çadırında düzenlediği ‘Mantı Günü’ne katıldı. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de katıldığı etkinlikte, iki başkan katılımcılara birlikte mantı ikram etti. Etkinlikte Türk mutfağının çeşitliliğine ve kültürel zenginliğine dikkat çeken Başkan Uysal, konuşmasında gastronominin uluslararası tanıtım açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Uysal, Türkiye’nin farklı coğrafyalarından mutfak kültürlerinin bir araya getirdiği bu zenginliğin dünyaya daha güçlü anlatılması gerektiğini belirtti. "Bu bir memleket meselesidir" Başkan Uysal, dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları açılması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulunurken şu ifadeleri kullandı: "Türk mutfağı, dünyanın en renkli mutfaklarından biri, belki de en renklisi. Ancak kimse dünyadaki en iyi ilk 10 mutfak arasında Türk mutfağını saymıyor. Neden? Çünkü biz kendi değerimizi yeterince anlatmıyoruz. Kıymetini bilip anlatmazsanız hiçbir şey kıymetli olmaz. Dünyanın 30 önemli şehrinde Türk mutfağı lokantaları istiyoruz. Antalya köfte-piyazı da olsun, Kayseri mantısı da, Gaziantep’in Alinazik’i de, Diyarbakır burma kadayıfı da… Bu bir memleket meselesidir."
Afyon Dinar’a yapılacak kaçış rampası projesiyle ilgili yeni gelişme Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde önemli bir trafik sorununu çözüme kavuşturacak olan kaçış rampası projesinde önemli bir aşamaya geçildi. Dinar ilçesi Suçıkan mevkiinde yapılması planlanan kaçış rampası projesi çerçevesinde yürütülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Projeye ilişkin teknik ve idari sürecin ele alındığı kritik bir görüşme, bugün doğrudan rampanın yapılmasının planlandığı alanda gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen görüşmeye Dinar Belediye Başkanı Veysel Topçu’da katılarak çalışmaları yerinde takip etti. Görüşmede, kaçış rampasının uygulama süreci, teknik detayları ve kurumlar arası koordinasyon konuları kapsamlı şekilde değerlendirildi. Sahada yapılan görüşmeye ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Macit, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Etüt Proje Başmühendisi Ayhan Bacak, arkeolog Muhammed Sevim, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Kontrol Mühendisi Barış Tezcanlı, Afyonkarahisar Müze Müdürü Mehmet Garipcin ve Dinar Belediyesi Meclis Üyesi Metehan Aydın katıldı. Özellikle ağır tonajlı araçların inişlerde oluşturabileceği riskleri en aza indirmek ve trafik güvenliğini artırmak açısından büyük önem taşıyan kaçış rampası projesinin bir an önce hayata geçirilmesi için ilgili tüm kurumlarla iş birliği içerisinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.
Adıyaman Adıyamanlı Hanım Orman, 105 yaşında AK Parti’ye üye oldu Adıyaman’da, 105 yaşındaki Hanım Orman, AK Parti’ye üye oldu. Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Güzelçay köyünde yaşayan ve 105 yaşında olduğu belirtilen Hanım Orman, AK Parti’ye üye olarak Türkiye’nin en yaşlı AK Parti üyesi oldu. Asırlık ömrüyle hem Osmanlı Devleti’ne hem de Türkiye Cumhuriyeti’ne tanıklık eden Hanım Orman’ın bu anlamlı üyeliği, ilçede ve çevre köylerde büyük ilgi ve takdirle karşılandı. Hayatı boyunca birçok döneme ve zorlu sürece şahitlik ettiğini dile getiren Hanım Orman, AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a duyduğu sevgi ve güveni ifade etti. Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç ve AK Parti Kahta İlçe Başkanı Gafar Çelebi, 105 yaşındaki Hanım Orman’ı evinde ziyaret etti. Belediye Başkanı Hallaç ve AK Parti İlçe Başkanı Çelebi, Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiklerini dile getirerek Hanım Orman’ın ellerinden öptü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin son yıllarda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Orman, özellikle ekonomi, sağlık ve sosyal hizmetler alanında yapılan yatırımların vatandaşların hayatını kolaylaştırdığını söyledi. Orman, geçmiş dönemlerle kıyaslandığında bugün sunulan hizmetlerin çok daha güçlü ve yaygın olduğunu vurguladı. AK Parti Kahta İlçe Başkanlığı tarafından sürdürülen üye kayıt çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, Hanım Orman’ın hayır duası alınarak üyeliği gerçekleştirildi. Hanım Orman, AK Parti’nin en yaşlı üyesi olarak kayıtlara geçti.