POLİTİKA - 15 Mart 2012 Perşembe 20:04

EGEMEN BAĞIŞ: "MUHALEFETİN ÇOK CİDDİ EĞİTİME İHTİYACI VAR"

A
A
A
EGEMEN BAĞIŞ: "MUHALEFETİN ÇOK CİDDİ EĞİTİME İHTİYACI VAR"

Türkiye’de eğitim süreci ile ilgili önemli adımlar atıldığını söyleyen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bugün Avrupa’da mecburi eğitim süresinin en düşük olan ülke 8 yılla Türkiye. Bu konuda Meclisimizin aldığı son kararla 12 yıla çıkarak AB standartlarına ulaşacağız. Bu çabamız sırasında yaşanan olaylar gösterdi ki bu ülkenin muhalefetinin de çok ciddi eğitime ihtiyacı var" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle düzenlenen ve alanında uzman isimleri öğrenciler ile buluşturan ’Küçük İstanbul Buluşmaları’ söyleşi programına katıldı. Küçükçekmece Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa katılan Bakan Bağış, programda yaşam hikayesini, hayatta başarılı olmak için önerilerini, tecrübelerini, vizyonunu ve Türkiye’nin AB yolculuğundaki serüvenini öğrencilerle paylaştı. Programa Küçükçekmece
Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İlçe Kaymakamı Orhan Öztürk, İlçe Milli Müdürü Nail Bölükbaşı, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Nacar ile lise öğrencileri ve öğretmenleri hazır bulundu.
Küçükçekmece’de olmaktan ve gençlerle buluşmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Egemen Bağış, "Küçük İstanbul Buluşmaları’nda aslında büyük fikirlerinin ortaya çıktığı, Türkiye’nin büyük ve güçlü geleceğini temsil eden siz gençlerin vizyonunu geliştirmeye katkı sunan toplantılar olduğunu görmek beni çok duygulandırdı. Bugüne kadar, büyük Türkiye’nin büyük İstanbul ve büyük milletimizin vizyonun şekillenmesinde artık sizlerin de söz sahibi olmanız çok önemli. Bilgi sahibi olunmadan fikir
sahibi olunmamalıdır. Rahmetli Uğur Mumcu’nun çok sevdiğim bir sözüdür. Kulaktan dolma yaklaşımlarla bir fikir ortaya atarsanız fikir çürütülür. Ama bilgiyle donatılırsa, tartışılırsa belli bir süzgeçten geçirilirse çok farklı bir noktaya gelir" diye konuştu.
"Bugün ’fikrinden endişe etmeyen fikir özgürlüğüne karşı çıkmaz’ diyen bir başbakanımız var. ’Dininden şüphesi olmayanın din özgürlüğüne karşı olması düşünülemez’ diyen bir başbakanımız var" diye devam eden Bakan Bağış, "Biz kendi fikirlerimizi, değerlerimizi inançlarımızı görüşmelerimizi bilgiyle donatırsak gerçek altyapıyla onu güçlendirirsek çok farklı bir Türkiye ortaya çıkacak ve çıkmaya da başladı" ifadelerini kullandı.
Bugün Türkiye’de yaşanan süreci çok önemsediğini söyleyen Bakan Bağış, "Türkiye her geçen gün daha demokratik, daha şeffaf bir ülke oluyor. Bundan 15 yıl öncesine kadar insanların Kürt’üm Alevi’yim ve Ermeni’yim demeye korktukları bir ülkede bugün Alevilik ile bilgiler ders kitaplarında yer alıyor. Devletin televizyonları 24 saat Kürtçe yayın yapılabiliyor. Türkiye’de farklı inanç grupları kendi inançlarını daha özgür bir şekilde yaşayabiliyor. 88 yıl aradan sonra Sümela’da, 112 yıl sonra Akdamar’da
Hıristiyan vatandaşlarımızı kendi inançları çerçevesinde bu ülkenin birlik ve beraberliği için dua edebiliyor" dedi.
Üniversiteye girişte uygulanan "katsayı" sorunun kalktığını vurgulayan Bakan Egemen Bağış , "Artık insanları kılık kıyafeti ile değil, yaptıklarıyla başardıklarıyla değerlendirilebilen bir toplum haline gelmeye başladı. Devlet vatandaşının yediğine içtiğine sakalına bıyığına kıyafetiyle uğraşmaktansa ona yol, okul, hastane yapmanın, ona havaalanı yapmanın gerçek görevini yerine getirmenin bilinci içerisinde hareket etmeye başlıyor. Çok şükür bugün demokrasimiz güçleniyor. Mısır’da Libya’da Tunus’ta
insanlar kendi hayatlarını riske atarak özgürlük, insanlar hakları gibi taleplerde bulunmasının ilham kaynağı Türkiye" diye konuştu.
"AB STANDARTLARINDA YARGI REFORMU"
Son birkaç yıl içinde yaşananların Türkiye’nin AB standartlarında bir yargı reformuna çok ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirten Bakan Egemen Bağış, "Bazen içimizi sızlatan bir takım yargı kararları, bazen hepimizi endişeye düşüren bir takım süreçler. Bağımsızlığı kadar tarafsızlığından da şüphe duymayacağımız bir yargıya ihtiyacımız var. Şu anda Adalet Bakanımız, Meclis’te Bakanlar Kurulu’nun onayladığı bir yargı reformunu destekliyor. Türkiye şu an tartıştığı tutukluluk sürelerinden yargı sürecine
birçok adımlar atılacak. Ülkemizde hapishanelerde doluluk oranı yüzde 110. Bu durumda yargı reformlarına ihtiyaç var. Bütün engellemelere rağmen 5 bin yeni hakim ve savcıyı istihdam ettik. Yeni adliye binalar yaptırdık. Hakim ve savcıların maaşlarına Cumhuriyet tarihinde yapılmayan zamlar yapıldı. Türkiye’de devrim niteliğinde reformlarıma imza attık. Ama bazı engeller yüzünden şık olmayan fotoğrafları da verdik. Ama bunları düzeltmek için çok çalışan Başbakanımız var, çok çalışan bir hükümetimiz var"
diye konuştu.
"MUHALEFETİN DE EĞİTİME İHTİYACI VAR"
Türkiye’de eğitim süreci ile ilgili önemli adımlar atıldığını söyleyen Bağış, "Bugün Avrupa’da mecburi eğitim süresinin en düşük olan ülke 8 yılla Türkiye. Bu konuda Meclisimizin aldığı son kararla 12 yıla çıkarak AB standartlarına ulaşacağız. Bu çabamız sırasında yaşanan olaylar gösterdi ki bu ülkenin muhalefetinin de çok ciddi eğitime ihtiyacı var. Şiddet kullanarak eline geçirdiği objeyi seçilmiş milletvekillerine, komisyon başkanlarına fırlatan zihniyetin dört dörtlük bir eğitime karşı çıkmasına çok
fa şaşırarak değil belki de, olağan karşılamamız gerekir. Ama onların da eğitilmesini bu süreçte gördük. Muhalefetin ’sıfıra sıfır, elde var sıfır’ anlayışına pirim verecek, anlayışa sahip değiliz. Bu a
Bugün Türkiye’de yaülkede gençlerin eline silah veren bıçak veren zihniyetlerine değil, ellerine tablet bilgisayar veren anlayışlara ihtiyacı var. Bu hükümet 9 yıldır öğrencilere ücretsiz kitap dağıtımı yaptı. Şimdi 3 yıl içinde tüm okullara tablet bilgisayarla dağıtılacak. Biz sizleri hür düşünen her konuda bilgi sahibi olduktan sonra fikir sahibi olan tartışabilen özgür bireyler olmanızı arzu ediyoruz. Sizler bu ülkenin azınlığı değil çoğunlusunuz. Sizlerin ezberci değil, hür düşünen tartışan, kendi
fikirlerini kendi oluşturulabilen bir nesil olmanız bizim için çok önemli" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin farklı bir nokta olduğunu ve geleceğinin parlak olduğu söyleyerek, zamanın ABD Başkanı Bill Clinton’un "Gelecek yüzyılı Türkiye’nin tercihleri belirleyecektir" sözlerini hatırlattı.
Egemen Bağış’ın konuşmasının ardından öğrenciler, Bakan Bağış’a Kıbrıs, AB süreci ve çalışmalarıyla ilgili sorular sordu. Bakan Bağış da kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Program sonunda Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Bakan Egemen Bağış’a çiçek takdim ederek, katılımlarından dolayı teşekkür etti. İlçe Milli Eğitim Müdürü Müdürü Nail Bölükbaşı da plaket takdim ettikten sonra toplu fotoğraf çekildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.