YEREL HABERLER - 15 Mart 2012 Perşembe 12:55

KARADENİZ, ÇİN`E AÇILIYOR

A
A
A
KARADENİZ, ÇİN`E AÇILIYOR

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Üyeleri ve bazı işadamlarıyla birlikte Çin ve Singapur’a gerçekleştirilen çalışma ziyaretlerine katılan Ordu Valisi Orhan Düzgün Ordu’ya döndü.
Çin ve Singapur’a gerçekleştirilen çalışma ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vali Düzgün, 1.3 milyar nüfusa sahip Çin’de başta fındığın tanıtılması ve pazarlanması olmak üzere gıda, kültür, turizm ve madencilik konularında görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
Karadeniz Bölgesi ile Çin arasında işbirliği yapılması yönünde görüşmelerde bulunulmak üzere 7-10 Mart tarihleri arasında Çin, 10-13 Mart tarihleri arasında da Singapur’da DOKA Yönetim Kurulu üyelerinden Ordu, Artvin, Giresun, ve Gümüşhane Valileri, Ordu, Trabzon ve Artvin Belediye Başkanları, bazı İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, bazı işadamları ve DOKA uzmanlarının katılımıyla çalışma ziyaretleri gerçekleştirildiğini belirten Vali Düzgün, oldukça yararlı görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.
"ÇİNLİLERE FINDIĞI SEVDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
İlk olarak Şanghay’da Şanghay Ticaret Odası ve endüstri bölgelerinde fabrika ziyaretleri yapıldığını, aynı zamanda Şanghay Eyalet İdaresiyle toplu bir görüşme gerçekleştirildiğini, bu görüşmelerde Karadeniz Bölgesi ile Çin arasında özellikle gıda, turizm, madencilik ve enerji konularında işbirliği yapılması konularının görüşüldüğünü belirten Vali Düzgün, Çinlilere fındığı tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.
Vali Düzgün, "Çinliler bir buçuk milyarlık nüfusuyla ciddi bir potansiyele sahip olduğundan fındığın Çin’e tanıtımı çok önem arz ediyor. Şu anda Fındık Tanıtım Grubunun bütün gayretlerine rağmen Çin’e ihraç ettiğimiz fındığın iki bin ton civarında olduğunu öğrendik. Türkiye’nin ortalama fındık üretiminin 600 bin ton olduğu düşünülürse yüzde 1’inin bile çok altında olan bu rakamın mutlaka arttırılması gerekiyor. İşadamlarıyla yapılan ikili görüşmelerde de fındığa ciddi bir ilgi olduğunu gördük. Hatta Çin Seddi’nin bulunduğu bölgede de kabuklu fındıkların satıldığını ama onların Türk fındığı olmadığını öğrendik. Çin’de fındığımızın daha çok tanıtımının yapılması gerekiyor. Çin kamuoyunda tanınan sinema sanatçısı, sporcu ve benzeri kişilerle televizyonda bu tanıtımın yapılması önem arz ediyor" dedi.
"SİNGAPUR’A GİRMELİYİZ"
Dünya’nın ticaret merkezlerinden birisi olan Singapur’la ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vali Düzgün, şunları kaydetti:"Çin’deki programlarımızın akabinde dünya ticaretinde çok önemli bir yere sahip küçük bir ada devleti olan Singapur’a hareket ettik. Singapur’daki programlarda heyetimizdeki değişik vilayetlerimizden işadamları, iş fuarlarını ziyaret ettiler ve çeşitli iş bağlantıları kurdular. Singapur 700 km2’lik küçük yüz ölçümüne rağmen dünyanın en önemli 3 limanından biri haline gelmiş ve dünyada ticaretin önemli merkezlerinden biri olmuş durumda. İhracatı Türkiye’nin 3 katına ulaşan bir ülke. Yaklaşık 400 milyar doların üzerinde ihracatı var. Bunların önemli bir kısmı daha çok ithal edilen ürünlerden oluşuyor. Dolayısıyla Singapur iş dünyası arasında Türklerin de yer alması ve belki o bölgeye Singapur üzerinden özellikle fındık alanında ihracatın yapılması çok önemli. Singapur’da da Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Ekonomik Kalkınma Kurumu yetkilileri ile toplantılar yaptık. Singapur İş Federasyonu ve Singapur Liman İdaresiyle karşılıklı görüşmelerimiz ve ziyaretimiz oldu. Yine bu bölgede yer alan özellikle çevresel atıkların, çöplerin değerlendirilmesiyle ilgili olarak da Ordu Belediye Başkanımız yerinde inceleme yaparak konuyla ilgili görüşmelerde bulundu."
Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kendilerini de Ordu’ya davet ettiklerini ve Ordu’da İpek Sergisi açılmasının planlandığını ifade eden Vali Düzgün, "Gerek Çin’den gerekse Singapur’dan bölgemize gelebilecek olan işadamları ve kamu görevlilerini ilimize davet ettik. Önümüzdeki Mayıs ya da Haziran ayı içerisinde Ordu’da bir ipek sergisi açılması düşünülüyor. Bunun dışında değişik kültür sanat faaliyetlerini de önümüzdeki 2-3 ay içerisinde Ordu’da yapılmasını amaçlıyoruz. Kültürel ilişkilerin gelişmesine paralel olarak ekonomik ilişkilerin gelişeceğine de inanıyorum" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arda Güler boş geçmedi, Real Madrid farklı kazandı İspanya La Liga şampiyonu Real Madrid, konuk ettiği Alaves’i 5-0 mağlup ederken, maça sonradan giren Arda Güler de 1 gole imza attı. La Liga’nın 36. haftasında Real Madrid, sahasında Alaves ile karşılaştı. Santiago Bernabeu’da oynanan müsakada ev sahibi 10. dakikada 1-0 öne geçti. Toni Kroos’un ortasında Jude Bellingham’ın arka direkten içeriye çevirdiği top doğrudan kaleye giderek filelerle buluştu. Eflatun-beyazlılar, ataklarını sıklaştırırken, 27. dakikada Camavinga ceza sahası içerisinde son çizgiye inerek çevirdiği meşin yuvarlağı Vinicius Junior tek dokunuşla topu ağlara gönderdi. Jude Bellingham’ın pasında ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Valverde sert şutunda gole imza attı ve ev sahibi bu golle soyunma odasına 3-0 önde girdi. 70. dakikada Vinicius Junior, Bellingham’ın pasında dar açıdan yaptığı vuruşta farkı 4’e çıkardı. Arda Güler’den ligde 4. gol Alaves karşısında 62. dakikada oyuna giren milli futbolcu Arda Güler, 81. dakikada fileleri havalandırdı. Sol kanattan topla ilerleyen Rodrygo, ceza sahasına girer girmez yaptığı vuruşta savunmadan seken topa düzgün bir vuruş yapan Arda, takımının 5. golünü attı. 19 yaşındaki futbolcu, 9 kez forma giydiği ligde 4. kez gol sevinci yaşadı. Real Madrid, üst üste 9. maçını kazanırken son 4 maçta kalesini gole kapattı. Carlo Ancelotti’nin öğrencileri puanını 93’e yükseltti. Bellingham 19, Vinicius 15. golüne ulaştı Real Madrid’in şampiyonluğunda önemli paya sahip olan Jude Bellingham, oynadığı son 3 lig maçında da fileleri havalandırdı. 20 yaşındaki orta saha, 27. maçında 19. golüne ulaştı. İngiliz futbolcu bu maçta 2 de asiste imza atarak 3 gole doğrudan katkı sağladı. Takımın en önemli hücum oyuncularından Vinicius Junior ise ligde 15. kez gol sevinci yaşadı. Brezilyalı futbolcu La Liga’da 25 karşılaşmada görev yaptı.