YEREL HABERLER - 15 Mart 2012 Perşembe 18:19

EL EMEĞİ, GÖZ NURLARINI SERGİLEDİLER

A
A
A
EL EMEĞİ, GÖZ NURLARINI SERGİLEDİLER

Konya’nın Beyşehir ilçesinde Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından desteklenen "Beyşehir ilçesindeki 16-25 yaş arasındaki genç kızların ev tekstili eğitimi ve ailelerinin aile içi (iletişim konusunda) eğitilmesi" adlı projelerin tamamlanmasının ardından kurs sonu sergisi düzenlenen törenle açıldı.
Kurs sergisi tarihi bedestende açılırken, programda bir konuşma yapan Beyşehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Ahmet Gündüz, MEVKA’nın desteklediği eğitim projeleri kapsamında Beyşehir merkezde 2, Bayavşar ve Sadıkhacı beldelerinde ise 1’er olmak üzere toplam 4 kursun açıldığını söyledi. Bu kurslara katılan 76 kursiyerden 64’ünün başarı göstererek belge almaya hak kazandığını dile getiren Gündüz, "Atalarımızın bir sözü vardır; ’sanat altın bileziktir’ diye. İşte burada 64 genç kızımız bugün itibariyle altın bileziklerini kollarına taktı. Şu anda 64 kızımız iş yapmaya hazır birer ustadır. Beyşehir’deki tekstil fabrikalarında bu kızlarımıza istihdam konusunda öncelik verilmesi halinde ben şahsen kendilerinin oldukça verimli eleman olacaklarına inanıyorum" dedi.
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, kursiyerler adına Fadime Ünlü’ye sertifikasını verdikten sonra serginin açılışını yaparken yaptığı konuşmada, "Bu açılış töreni, 5-6 aylık bir eğitim süreci sonucunda eserlerin beğeni anlamında takdim edilmesi olacak. Bu, hem sosyal, hem ekonomik, hem de psikolojik yönü olan bir kurs. Bu kursların hazırlanmasında emeği olan tüm ilgili birimlere teşekkür ediyor, kursiyerlerimizi kutluyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından el emeği, göz nuru dökülerek hazırlanan ev tekstili ürünlerinin oluşturduğu serginin açılışı, protokol mensupları tarafından gerçekleştirildi. Protokol, daha sonra sergiyi büyük bir beğeni ile gezerken öğretmenlerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Törene, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Beyşehir Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Özyılmaz, Beyşehir Ali Akkanat Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Alagöz, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Özdemir, İlçe Emniyet Müdürü Nedim Özata, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Taşdelen, Bayavşar Belediye Başkanı Polat Yetkin, Sadıkhacı Belediye Başkanı Şakir Özel, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum İran Ticaret Heyetinden ETSO’ya ziyaret Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), İran’ın Kazvin şehrinden gelen bir ticaret heyetini ağırladı. Kazvin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi ve Maden Komisyonu Başkanı Ehsan Babaeı başkanlığındaki 10 kişilik heyeti ETSO’da, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Serhat Kılıç ve Muharrem Özdemir karşıladı. İranlı heyette ayrıca Kazvin Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji ve Petrol Ürünleri Komisyonu Başkanı Jafarallah Verdıha, İran İslam Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Kazvin İli Temsilciliği Başkanı Hosseın Amıdı, farklı sektörlerden iş insanları ve Kazvin’deki kamu kurumlarının ilgili bürokratları yer aldı. ETSO Yönetim Kurulu üyeleri; Haşim Koç, Murat Gacıroğlu ve Tamer Sırmacı ile TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İsmail Suci ve TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Kübra Alioğulları’nın da eşlik ettiği konuk ticaret heyetiyle ETSO Yönetim Kurulu Salonu’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantının açış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Kılıç, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek baş sağlığı diledi. Erzurum’un İran’la ticaretinin köklü tarihi bir geçmişi olduğunu ifade eden Kılıç, günümüzde Erzurum ve İran’ın ticaretinin artması için potansiyel sektörler arasında işbirliğinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasında, Erzurum ekonomisinin lokomotif sektörlerinden söz eden Kılıç, iki ülke arasındaki ticaretin daha da gelişmesi için bankacılık, taşımacılık, taahhüt ve karşılıklı yatırım alanlarında işbirliğinin arttırılması gerektiğini belirterek, Kazvin ile Erzurum’daki firmalar arasında tesis edilecek işbirliğinin de iki ülke ticaretine katkı sağlayacağının altını çizdi. Toplantıda daha sonra konuşan, Kazvin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi ve Maden Komisyonu Başkanı Ehsan Babaeı de, Kazvin’in ekonomisi ve potansiyel sektörleriyle ilgili bilgi verdi. Erzurum’daki firmalarla işbirliği kurmak ve potansiyel sektörlerdeki iş fırsatlarını değerlendirmek istediklerini kaydeden Babaei, 1 milyon 300 bin nüfusa sahip Kazvin’de yaklaşık 4 bin işletmenin faaliyet gösterdiğini ve İran’ın yedinci büyük endüstrisine sahip ili olduğunu dile getirdi. İhraç edilen ürünlerin başında kimyasal ürünler, cam, beyaz eşya ve otomotiv yedek parçaları olduğunu söyleyen Babaei, en çok üretilen ürünlerin seramik, deterjan, temel yağlar ve parafin olduğunu belirtti. Toplantıda daha sonra ETSO ve Kazvin Ticaret Odası heyetleri iki şehir arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar istişare etti ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Kılıç’ın, Kazvin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi ve Maden Komisyonu Başkanı Ehsan Babaeı’ye ziyaretin anısına plaket verdiği toplantı sonrası heyetler birlikte fotoğraf çektirdi.
Muğla Kavaklıdere’de vatandaşlara yangın bilgilendirme eğitimi verildi Kavaklıdere Orman İşletme Müdürlüğü, orman köylerine yönelik yangın bilgilendirme toplantıları düzenlemeye başladı. İşletme Müdürü Mehmet Akbıyıkoğlu ve İşletme Şefleri, Topçam, Kurucova, Çamlıyurt, Nebiler, Çatak ve Menteşe mahallelerinde vatandaşlarla bir araya gelerek orman yangınları hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yürüttü. Toplantılarda, orman yangınlarının önlenmesi, yangınlara karşı alınacak önlemler ve yangın anında yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Ayrıca, yangın riskinin yüksek olduğu yaz aylarında dikkat edilmesi gereken hususlar ve vatandaşların üzerine düşen sorumluluklar vurgulandı. İşletme Müdürü Mehmet Akbıyıkoğlu, eğitimlerin amacının orman köylerinde yaşayan vatandaşları yangın riskleri konusunda bilinçlendirmek ve muhtemel yangın durumlarında hızlı ve etkili müdahale sağlamak olduğunu belirtti. Akbıyıkoğlu, "Orman yangınları, hem doğal hayatı hem de köylülerin geçim kaynaklarını tehdit eden ciddi bir sorundur. Bu nedenle, vatandaşlarımızın yangınlara karşı bilinçli ve hazırlıklı olmaları büyük önem taşımaktadır" dedi. Toplantılar sırasında orman köylerinin ihtiyaçları ve yangınla mücadeleye katkı sağlayacak öneriler de ele alındı. Kavaklıdere Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, bu tür bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini ve yangın riskinin azaltılması için vatandaşların bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini ifade etti. Eğitimlere katılan köylüler, bu tür bilgilendirme toplantılarının faydalı olduğunu belirterek, yangınlarla mücadelede daha bilinçli hareket edeceklerini söyledi.
Kayseri Başkan Büyükkılıç; Çerkes Sürgünü’nü 160. yılında unutmadı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; 21 Mayıs 1864 yılında gerçekleşen Çerkes Sürgünü’nün 160’ıncı yıl dönümünde, “Çerkeslerin anavatanları Kafkasya’dan sürülmesinin 160’ıncı sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sağlıklı ömürler diliyorum” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Çerkes Sürgünü’nün yıl dönümünde bir mesaj yayımlayarak, Çarlık Rusyası’nın, Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 160 yıl geçtiğini hatırlattı. Başkan Büyükkılıç, Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası gereği Kuzey Kafkasya’yı ele geçirme amacıyla başlattığı kanlı Kafkas-Rus Çarlığı Savaşı’nda, resmi olmayan rakamlara göre o dönem 1,5 milyona yakın Çerkes’in bir ay içinde sürgün edildiğini, yoldaki şartlar, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerle yaklaşık 500 bin Çerkes’in hayatını kaybettiğini söyledi. Tarihin en acı ve sarsıcı olaylarından biri olarak nitelendirilen ve insanlık tarihine "kara leke" olarak geçen Çerkes Sürgünü’nün üzerinden 160 yıl geçmesine rağmen bu hazin hadiseyi unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayan Büyükkılıç, “Osmanlı topraklarına bile ulaşamadan binlerce kişinin öldüğü bu sürgün tarihin en acı hadiselerinden birisi olarak nitelendiriliyor. İnsanlık dışı süreçte Çerkeslerin zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadele de hep hafızalarda yer edecek. Kadim şehrimizde 100 bine yakın Çerkes yaşamını sürdürmektedir. Bu kapsamda Kayseri’deki Kafkas Dernekleri’mizin de çalışmalarını yakından takip ediyoruz” diye konuştu. Başkan Büyükkkılıç, mesajında; "Ülkemizde barış, huzur ve kardeşlik içerisinde yaşamaya devam ediyoruz. Çerkeslerin anavatanları Kafkasya’dan sürülmesinin 160’ıncı sene-i devriyesinde, hayatını kaybeden Çerkes kardeşlerimize Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler diliyorum" ifadelerini kullandı.