GENEL - 17 Mart 2012 Cumartesi 16:27

ALTIN PORTAKAL`DA AHMET TELLİ ŞİİRLERİ TARTIŞILDI

A
A
A
ALTIN PORTAKAL`DA AHMET TELLİ ŞİİRLERİ TARTIŞILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 15. Altın Portakal Şiir Sempozyumu’nda, geçen yıl ’Nida’ adlı şiir kitabıyla Altın Portakal Şiir Ödülü’nü alan Ahmet Telli’nin şiiri tartışıldı.
Bu yıl 15’incisi düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, "Bu yıl Antalya adına sanat dünyasının iki önemli kaybı oldu. Bu sempozyumun bu günlere gelmesinde önemli katkıları olan değerli edebiyat eleştirmeni Ahmet Tüzün ve yazar Celal Hafifbilek’i kaybettik. Onları minnetle anıyoruz ve bu sempozyumu onlara adıyoruz" dedi.
Altın Portakal Şiir Ödüllerinin büyüyerek yoluna devam edeceğini belirten Başkan Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şiirin vicdanına, duyarlılığına ve etik anlayışına bugün gerçekten ihtiyacımız var. Bu hafta üzücü bir olay yaşadık. Ozanlarımız adına, Türk şiiri adına acıklı bir mahkeme kararı verildi. Sivas’ta katledilen 35 aydınımız için açılan dava zaman aşımına uğradı. Bu, 35 ozanın katillerinin ödüllendirilmesi gibi bir durum. Türk edebiyatı-sanatı adına çok büyük üzüntü duydum, çok büyük tepki duydum."
"ŞİİR ÖDÜLLERİ İNADINA SÜRMELİ"
Bu yıl ’Nida Odağında Ahmet Telli Şiiri’ başlıklı sempozyum kitabını ücretsiz yayınlayan Everest Yayınevi yöneticisi Sırma Köksal adına plaketini şair Ahmet Telli aldı. Telli, yaptığı konuşmada, "Altın Portakal Şiir Ödülleri inadına sürmeli. Bu etkinlikler direnme odaklarıdır. Sivas’ta aydınlar yakılırken, biz burada kendi direnme kültürümüzle ’hayır’ demenin yollarını buluruz elbet. Bugün daha çok anlam kazanıyor bu buluşma. Bu kolektif hafızayı diri tutmanın yollarından biri belki de bu. Everest
Yayınevi bu buluşmaya karınca kararınca bir katkı koymak için kitabı bastı. Sırma Köksal ve Everest Yayınları adına teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Bu yılki sempozyumun onur konuğu olan Gülten Akın, sağlık sorunları nedeniyle Antalya’ya gelemedi. Akın’ın plaketini Başkan Mustafa Akaydın’ın elinden alan Doğan Hızlan, "Gülten Akın’ın bana verdiği yetkiyle bu ödülü kendisine iletmek üzere alıyorum" dedi.
TEMİZYÜREK, ÖDÜLÜNÜ AKAYDIN’DAN ALDI
Ardından bu yılın Altın Portakal Şiir Ödülü’ne değer görülen Mahmut Temizyürek’e ödülü takdim edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Başkanı Mustafa Akaydın’dan ödülünü alan Temizyürek, "Doğrusu ödülün bana verileceğini beklemiyordum. Çok mutlu oldum, onur duydum. Değerli jüriye ve Altın Portakal’a teşekkür ediyorum" diye konuştu.
AHMET TELLİ ŞİİRİ TARTIŞILDI
Daha sonra gün boyu süren ’Nida Odağından Ahmet Telli Şiiri’ başlıklı sempozyuma geçildi. Doğan Hızlan’ın başkanlığındaki ilk oturuma; Nemciye Alpay, Emirhan Oğuz, Aydın çubukçu, Didem Gülçin Erdem ve Faris Kuseyri konuşmacı olarak katılırken; Cevat Çapan’ın başkanlığını yaptığı ikinci oturumda Akif Kurtuluş, Mahmut Temizyürek, Haydar Ergülen, Sezai Sarıoğlu ve Aydın Afacan; başkanlığını İsmail Mert Afacan’ın yaptığı üçüncü oturumda Ahmet İnam, Şükrü Erbaş, Levent Turhan Gümüş, Şerife Yalçınkaya ve Ömer
Erdem; Hayri Yetik başkanlığındaki son oturumda ise Halim Şafak, Tuğrul Keskin, Derya Çolpan, A.Galip ve Türkan Yeşilyurt, Ahmet Telli’nin şiiri üzerine sunum yaptı.
Gelecek yıl mart ayında yapılacak 16. Altın Portakal Şiir Sempozyumu’nda, Mahmut Temizyürek’in şiiri ele alınacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’daki kayıp adamdan 17 gündür haber yok Bursa’nın Mudanya ilçesinde 28 Kasım 2025 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Mustafa Abi için başlatılan arama çalışmaları aralıksız sürüyor. Kayıp ihbarının ardından geçen 17 güne rağmen herhangi bir ize ulaşılamadı. Daha önce de kayıp haberlerine konu olan Mustafa Abi için Jandarma Komutanlığı’na bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, bölgede çalışmalarını devam ettiriyor. İlk 7 gün boyunca ise AFAD ve çok sayıda sivil toplum kuruluşuna bağlı arama kurtarma ekipleri de çalışmalara destek verdi. Ekipler, Mustafa Abi’nin kaybolduğu günden itibaren köy ve çevresinde yaklaşık 30-35 kilometrelik geniş bir alanı kapsayan çember içerisinde detaylı arama yaptı. Ormanlık alanlar, kırsal bölgeler ve geçiş güzergâhları tek tek taranmasına rağmen, şu ana kadar herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Kayıp Mustafa Abi’nin eşi Ayla Abi, yaşadıkları çaresizliği dile getirerek, "Günlerdir evimizde huzur yok, uykusuz bekliyoruz. Köylülerimiz ve jandarma ekipleri ellerinden geleni yapıyor ama hâlâ bir sonuç yok. En azından bir haber alsak, bir iz bulunsa, bu belirsizlik çok zor" ifadelerini kullandı. Ailesi, Mustafa Abi’yi gören ya da yerini bilen vatandaşların vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak bilgi vermelerini istedi. Mustafa Abi’den gelecek umut verici bir haber, ailesi ve yakınları tarafından endişeyle bekleniyor.
Ankara MHP Lideri Bahçeli: "Türk dili; millet olma şuurunu besleyen, tarih bilincini diri tutan ve kültürel sürekliliği temin eden temel sütundur" Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü; kökü mazinin derinliklerine uzanan, istikbale yönelen büyük Türk milletinin müşterek hafızasını, irfanını ve tarihi yürüyüşünü idrak etmeye imkan sunan müstesna bir gündür" dedi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü dolayısıyla yazılı mesaj yayımladı. "15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü; kökü mazinin derinliklerine uzanan, istikbale yönelen büyük Türk milletinin müşterek hafızasını, irfanını ve tarihi yürüyüşünü idrak etmeye imkan sunan müstesna bir gündür" diyen Bahçeli, mesajında bugünün önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: "Türk dili; millet olma şuurunu besleyen, tarih bilincini diri tutan ve kültürel sürekliliği temin eden temel sütundur. Altaylar’dan Balkanlar’a, Hazar havzasından Akdeniz’e uzanan geniş coğrafyada Türkçenin taşıdığı anlam dünyası; birlik fikrini pekiştiren, dirliği esas alan ve kardeşlik hukukunu muhafaza eden bir medeniyet tasavvurunu yansıtmaktadır. Bu itibarla, Türkçenin tarihi derinliğini ve ifade kudretini tahkim etmek; onu yozlaşmadan, yabancılaşmadan ve anlam kaybından uzak tutarak gelecek nesillere güçlü, sahih ve köklü bir miras halinde intikal ettirmek, kültürel sürekliliğin teminatı olmanın yanında milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluk mahiyeti taşımaktadır. 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü vesilesiyle; Türk diline emek veren ilim insanlarını, münevverleri ve gönül erlerini selamlıyor; Türk milletinin diliyle, kültürüyle ve ülküsüyle ilelebet var olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum."