POLİTİKA - 21 Mart 2012 Çarşamba 13:33

AK PARTİ MECLİS GRUP TOPLANTISI...(1)

A
A
A
AK PARTİ MECLİS GRUP TOPLANTISI...(1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivillerin de artık şehit kategorisine alındığını belirterek, "Terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminatın yanında aylık bağlıyoruz. Örneğin Batman`da şehit edilen Mizgin Doruk, örneğin Bingöl`de şehit edilen Hatice Belgin, Kumrular Sokak`ta şehit edilen Mustafa Bingöl artık kanunen de şehit sayılacak" dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında, şehit aileleri ve gazilere yönelik yeni bir düzenlemeyi açıkladı. Dünyalar da bağışlansa şehit olmuş bir ailenin evladının geri gelmeyeceğini, kaybedilmiş bir uzvun yerine konmayacağını ifade eden Erdoğan, "Ancak şehitlerin yakınları, milletçe hepimiz üzerinde kutsal bir emanettir. Aynı şekilde gaziler bize tevdi edilmiş çok büyük emanetlerdir Vatanları için canını feda etmiş şehitlerimizin yakınlarına, vatanları için fedakarlıkta bulunmuş gazilere sahip
çıkmak bizim en önemli asli vazifemizdir" dedi.
Şu an itibariyle şehit dul ve yetimleri ile gazilere çeşitli kanunlar çerçevesinde ayni ve nakdi yardımlar yapıldığını, bir defalık olmak üzere devlet ve vakıflar tarafından çeşitli tazminatlar ödendiğini hatırlatan Erdoğan, bu kişilere aynı zamanda aylık ödemeler de yapıldığını söyledi. Erdoğan, SGK tarafından yılda bir kez çocuklara eğitim yardımı verildiğini, TOKİ tarafından faizsiz konut kredisi imkanı sağlandığını, şehit veya malul olanların hak sahiplerinden birine iş imkanı sağlandığını,
şehitlerin dul ve yetimleri ile malullere elektrik ve su paralarında indirim yapıldığını, bu kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandıklarını, 10 yıl süreyle kiralarının ödendiğini, askerlik muafiyetinden faydalandıklarını, çeşitli vergi muafiyetleri uygulandığını kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`na bağlı olarak şehit aileleri ve gazilerle doğrudan ilgilenecek bir Daire Başkanlığı kurduklarını bildiren Başbakan Erdoğan, bu daire başkanlığının koordinasyonunda ilgili kanunların tarandığını, ihtiyaçların belirlendiğini, şimdi de şehitlerin dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren kanun ve KHK`larda 20 maddeyi değiştireceklerini kaydetti.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE YENİ İMKANLAR
Bu değişiklikle şehitlik, gazilik, malullük kapsamını daha da genişlettiklerini, şehit yakınları ile gazilere daha geniş imkanlar sunulacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu yeni imkanları şöyle sıraladı:
"Şehit yakınları ve gazilere yapılacak gayrımenkul hibelerine muafiyet getiriyor, bu hibelerin vergi matrahından düşürülmesini sağlıyoruz. Tüm yurtta toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma şartını yeniden düzenliyoruz. Şehit ve gazilerimizin tüm çocukları bu haktan yararlanacak. Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmak için artık sosyal güvence şartı aranmayacak. Bürokratik engellerin kaldırılması için de Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığımıza yönetmelik çıkarma yetkisi veriyoruz. Terörle
mücadele kanunu kapsamındaki er ve erbaşlar ile geçici köy korucularının da artık faizsiz konut kredisi imkanından yararlanmasını getiriyoruz. 2008 yılının Ekim ayından sonraki harp malullerinin de faizsiz konut kredisinden yararlanması getiriyoruz. Malul olan gazilere sağlanan bakım desteğini, köy korucuları ve sivil vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Bakım miktarını bir asgari ücret tutarından iki asgari ücret tutarına çıkarıyoruz. Terörle mücadele görevini ifa ederken yaralanan kamu
çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetleri artık hiçbir katılım payı alınmadan yapılacaktır. Terörle mücadele esnasında yaralanan ve tedavisi devam eden personele bir yıl ödenen `özel harekat ve operasyon tazminatının ödeme süresini 12 aydan 24 aya kadar çıkarıyoruz.
Terörle mücadele görevi sırasında olmasa bile görevleri esnasında yaralanan, bakıma muhtaç olan, vazife harp malulleri ile köy korucuları da artık ihtiyaç duydukları her türlü iyileştirici, rehabilite edici araç gereçlerden veya araç gereçlerin temininde katkı payı ödemeyecekler. Maluliyeti sürekli olan kardeşlerimiz, sağlık durumlarında meydana gelen değişikliğe göre malullük derecelerini değiştirebilecekler."
"SİVİLLER DE KANUNEN ŞEHİT SAYILACAK"
Başbakan Erdoğan, en önemli değişikliklerden ilkinin ise şehit ve gazi sayılma kapsamının genişletilmesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Terör olayları sebebiyle göreve gidiş, dönüşler esnasında meydana gelen kazalar sonucu yaralanan, sakatlanan ve hayatını kaybedenleri kanun kapsamına alıyoruz.
Trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevliyken meydana gelen olayları aynı şekilde bu kapsama alıyoruz.
Mülki idare amirleri ile ilgili dar kapsamı genişletiyoruz. Her derecede polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan veya yaşları 18`in altında olan öğrencileri de bu kapsama alıyoruz. Çok önemli bir düzenleme; Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivilleri şehit kategorisine alıyoruz. Terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminatın yanında aylık bağlıyoruz. Örneğin Batman`da şehit edilen Mizgin Doruk, örneğin Bingöl`de şehit edilen
Hatice Belgin, Kumrular Sokak`ta şehit edilen Mustafa Binge tarandığını, ihtiyaçöl artık kanunen de şehit sayılacak."
"KAMUDA ŞEHİT YAKINI İSTİHDAMI İKİ KİŞİYE ÇIKARTILDI"
Başbakan Erdoğan, mevcut durumda şehitlerin yakınlarına, ailesinden birine, eşine veya çocuğuna kamuda bir istihdam hakkı tanındığını hatırlatarak, "Yapacağımız düzenleme ile biri eşi ya da çocuğu, diğeri ailesi olmak üzere istihdam hakkını ikiye çıkartıyoruz. Anne babaya ödenen maaşlarda halihazırda malullük ve muhtaçlık şartı aranıyor; bu şartı da ortadan kaldırıyoruz. Artık anne babalara maaş bağlanması için malullük ve muhtaçlık şartı aranmayacak, muhtaçlık belgesi de istenmeyecek. Allah hiç kimseye
evlat acısı, eşini, babasını, kardeşini kaybetme acısı yaşatmasın" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.