YEREL HABERLER - 21 Mart 2012 Çarşamba 09:56

KADINLAR OОULLARINA, ÖОRENCİ EVLERİNDE, KAPLICA VE HAMAMLARDA, CAMİLER DE KIZ ARIYOR``

A
A
A
KADINLAR OОULLARINA, ÖОRENCİ EVLERİNDE, KAPLICA VE HAMAMLARDA, CAMİLER DE KIZ ARIYOR``

Erzurum`da görücü usulüyle evlilikler ve kız bulma yolları lise öğrencilerinin araştırma proje konusu oldu.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulunun (TÜBİTAK) `Orta öğretim öğrencileri arası araştırma projeleri` yarışmasında Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Erzurum`da görücü usulüyle evlilikler ve kız bulma yolları projesi ilgi gördü.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen sergi açılışına Vali Sebahattin Öztürk, Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, rektör yardımcıları, İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, bölge illerden gelen öğrenci ve öğretmenler katıldı. Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon`dan 525 proje arasından seçilen 90 araştırma, 3 gün boyunca sergilenecek. Bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, kimya, matematik, sosyoloji ve tarih dallarındaki araştırmalar arasından en iyiler TUBİTAK tarafından seçilecek.
Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Esma Tanas ve Merve Azbay`ın hazırladığı Erzurum`da görücü usulüyle evlilikler ve kız bulma yolları projesi ilgi çekti.
Öğrenciler hazırladıkları projede amacın; özellikle geleneksel yapılarını sürdüren toplumlarda sıklıkla görülen görücü usulüyle evlilikleri açıklama ve görücü gidilecek kızları bulma yollarını tespit ederek bilimsel bir yöntemle sergilemek olduğu belirtildi.
Veri toplama ve görüşme tekniğiyle hazırlanan projede Erzurum`da yaşayan 40 yaş üstü 50 kadın ile görüşülerek ortaya çıkan veriler öyle açıklandı:
``Erzurum ilinde görücü usulü ile evlilikler önemini korumaktadır. Yakın çevreden bilinen ve tanına uygun gelin adayı bulmanın mümkün olmadığı durumlarda görücü usulü evlilikler daha fazla görülür. Görücü usulüyle evliliklerde çevrenin tavsiyeleri dikkate alınır. Görücü usulü evliliklerde erkek ve kadının birbirlerini tanımaları ve beğenmeleri evlilik için ön şarttır. Evlenecek erkek yakınları veya çocukları olan kadınlar; öğrenci evlerinde, kaplıca ve hamamlarda, düğünlerde, camilerde, dikiş- nakış kurslarında, hiç tanımadıkları insanların evlerinde gelin adayı olacak kızları bulmaya çalışmaktadır. Erzurum`da görücü usulü ile evlenmek için kız arama yolları insanlar tarafından yadırganmamaktadır. Görücü usulü evlilikler bütün yaş, eğitim seviyelerinde ve ekonomik seviyelerde görülebilmektedir.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “Antalya merkezli 2 ilde düzenlenen ‘Mahzen-41’ operasyonlarında elebaşılığını Umut Ayaz’ın yaptığı ‘Ayazlar’ suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya merkezli 2 ilde düzenlenen “Mahzen-41” operasyonları ile elebaşılığını Umut Ayaz’ın yaptığı “Ayazlar” suç örgütünün çökertildiğini, örgüt üyesi 9 şüphelinin ise yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; Antalya İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu Antalya ve Çanakkale’de 11 ayrı adrese operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda; tefecilik, silahla nitelikli yağma, tehdit, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, mala zarar verme ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bölgede bulunan işletmelerden zorla para isteyerek işletmelere çökmeye çalıştıkları ve para vermek istemeyen işletmelere silahlı saldırıda bulundukları, ekonomik durumu iyi olan vatandaşları tuzağa düşürerek, silahlı tehdit yoluyla rızaları dışında hesaplarından, kendi hesaplarına yüklü miktarda para aktardıkları ve zorla senet imzalattıkları, baskı, cebir ve şiddet yoluyla mağdurları korkutarak şikayetlerinden vazgeçirdikleri ve bölgede uyuşturucu madde ticareti yaparak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalanırken adreslerde bulunan ruhsatsız tabanca ve av tüfekleri, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ile çok sayıda senet ve Türk Lirası’na el konuldu.