YEREL HABERLER - 23 Mart 2012 Cuma 12:08

``HEYECANIMIZ BURSA İÇİN``

A
A
A
``HEYECANIMIZ BURSA İÇİN``

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ``˜Kalite Şehrinde Kalite Günleri` programında Bursa`da yapılan çalışmaları anlattı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Platformu Derneği ve Kalite Derneği tarafından Kervansaray Termal Otel`de gerçekleştirilen ``˜Kalite Şehrinde Kalite Günleri` programında Bursa`daki çalışmalarını anlattı.
Bursa`ya hizmet etmenin önemine işaret eden Başkan Altepe, ``Bu kente eserler bırakmaktan dolayı onurluyuz. Bursa`nın değerlerini yaşatmak, bu kentin güzelliklerinin hakkını vermek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz`` dedi.
35 yıldır siyaset yaptığını, 18 yıldır da Büyükşehir Belediyesi Meclisi`nde aktif rol aldığını anlatan Başkan Altepe, ``Büyükşehir Meclisi`nde 10 yıl muhalefet sözcülüğü yaptım. Mecliste en zoru budur. O süreçte de şimdi olduğu gibi her zaman yapıcı olmaya çalıştık. Bursa, bizim şehrimiz, yapılan çalışmaların en iyisini yapmak, buraya daha fazla çivi çakmak derdimiz. Bursa`ya hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Önemli olan yaşadığımız şehre katkı koymaktır`` dedi.
Başkan Altepe, hangi siyasi partiden olursa olsun, iyi projeler geldiği takdirde uyguladıklarını söyledi.
Başkan Altepe, Bursa`nın hak ettiği değere kavuşması için halkın da nabzını tutarak çalıştıklarını anlatarak, ``Bursa`da yıllarca yapılamayan destanlaşmış işleri yapıyoruz. Tek parti iktidarının da bu işleri yapmamızda etkisi büyüktür. Bursa marka olacak`` dedi.
Yerli tramvay üretimiyle ilgili süreci anlatan Başkan Altepe, projeye ilk etapta kimsenin inanmadığını ancak şu anda ilk örneklerin üretildiğini söyledi. Bursa markalı tramvayın dünyanın önemli kentlerinin sokaklarında dolaşmasını hedeflediklerini anlatan Başkan Altepe, ``Yurtdışı bağlantılı tramvay projelerinde ipekböceğinin dünya standartlarında onaylanmış yüzde 51 parçası olduğundan dolayı, Türkiye ile yurtdışı arasında yapılan anlaşmalarda yüzde 51 yerli üretim zorunluluğu getirildi. Bu para Türkiye`de kalacak ve Avrupa bunu bizden almak zorunda kalacak`` dedi.
Başkan Altepe, Alman yetkililerin de önce projeye inanmamasına rağmen, bugün iş birliği yapmak istediğini söyledi. Bursa`da kaliteli üretimlerin daha ucuza yapabilecek kapasitesi olduğunu anlatan Başkan Altepe, ``Bu şehrin tüm kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bursalıyız, heyecanımız Bursa için. Verdiğimiz sözü yerine getiriyoruz, görevimiz bittikten sonra bu şehrin sokaklarında alnımızın akıyla dolaşacağız, halka hesap vereceğiz. Artık devir kentlerin devri. ``˜Bursa, nasıl dünya gündemine gelir`in derdindeyiz. Artık kentler yarışıyor``¦ Türkiye denince Bursa`nın isminin bilinmesini, itibarlı birikimli bir şehir olarak anılmasını istiyoruz`` diye konuştu.
Şehri öne çıkaracak değerlerin önemli olduğunun altını çizen Başkan Altepe, bu değerlerden birinin de Bursaspor olduğunu söyledi. Başkan Altepe, ``Gündemde olmak güzel. Sanayisiyle, ticareti, turizmiyle, sporuyla Bursa`nın önde olması önemli. Bursa`ya katkı koyacak her şeye, iradeyle atılacak adımlara varız. 5 yıl uzun gibi görünüyor ama bir projenin başlaması, hızlı şekilde geliştirip büyütülmesi gerekiyor. Önemli projeler başlangıçtan bitimine kadar ihalesi, projesi derken neredeyse 4 yıl sürüyor. Bizler de halkın gündeminde olan tüm projeleri ilk günden itibaren yoğunlukla başlattık. Önümüzdeki 2 yıl da devamlı açılışlar yapmış olacağız`` dedi.
Bursa ile ilgili konularda gurur yapmadan problem yaşanan herkesin ayağına giderek, sorunları çözdüklerini anlatan Başkan Altepe, ``Önemli olan halkın güvenini kazanıp katılımcı anlayışla işlerimizi hayata geçirmektir. Tüm çalışmaları halkla iç içe yapıyoruz. Bu konuda 6 ayda bir anketler yaparak halkın nabzını tutuyoruz. Vatandaş samimi, ulaşabileceği, derdini anlatabileceği, önerilerini ileteceği yöneticiler istiyor`` ifadesiyle çalışmalarında halkın fikirlerini önemsediklerini söyledi.
Kentin birikimine rağmen yeterince tanınmadığına işaret eden Başkan Altepe, ``Kentin tanıtımı çok önemli. Valilik ile birlikte Bursa Tanıtma Birliği`ni kurduk. Bütün fuarlara katılıyoruz`` dedi.
Bursa`da Yunuseli Havaalanı ile ilgili çalışmaların aynı şekilde sürdüğünü anlatan Başkan Altepe, ``Bursa`da her şeyin en iyisi olmalıdır. Bursa`nın kendi ulaşımını sağlamaya çalışıyoruz. Bursa Hava Yollarını kurmak üzere çalışıyoruz, gelecek hafta Valimiz ile birlikte yurtdışına gideceğiz`` dedi.
Başkan Altepe, Bursa`da her işin kamulaştırmadan geçtiğini ve bugüne dek 2200 binanın kamulaştırıldığını hatırlatırken, Hüdavendigar Parkı`nda da kano yarışlarının yapılacağı bir alan düzenlendiğini belirtti.
Bursa`nın özellikli bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi`nin 31 ayda 300 km yeni yol yaptığını, raylı sistemin kentin doğusuyla batısını birbirine bağlayacak çalışmalarının sürdüğünü, sosyal tesislerden tarihi eserlerin restorasyonuna, yeni teleferik projesinden Arkeopark`a kadar çok sayıda yatırımın Bursa`ya kazandırıldığını özel bir sunumla anlattı.
Bursa Platformu Derneği Başkanı Resul Yiğit ise toplantıda Bursa`nın değerlerinin yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yiğit ile Bursa Kalite Derneği Başkanı ve TSE Bursa İl Koordinatörü Mustafa Karaman da Başkan Altepe`ye Bursa`ya değer katan çalışmalarından dolayı plaket verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.