YEREL HABERLER - 25 Mart 2012 Pazar 18:25

SASKİ`DEN DSİ`DE AKÇAY TOPLANTISI

A
A
A
SASKİ`DEN DSİ`DE AKÇAY TOPLANTISI

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Akçay Barajı`nın yapım ihalesi hazırlıklarının sürdüğünü belirterek, ``SASKİ olarak DSİ ile Akçay Barajıyla ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda teknik konuları görüşerek barajın Sakarya için çok gerekli bir yatırım olduğu konusunda mütabakata varıldı`` dedi.
SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Genel Müdür Yardımcısı Atilla Toprak, Akçay Baraj Projesi Teknik Danışmanı Prof. Dr. Akın Önalp, DSİ Barajlar ve HES Daire Başkanı Ergün Üzücek, ilgili Şube Müdürleri ve Eskişehir 3. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla DSİ Genel Müdürlüğü`nde projenin teknik boyutu değerlendirildi.
Gerekleştirilen toplantı hakkında bilgiler veren Rüstem Keleş, ``Akçay Barajı`yla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Barajla ilgili DSİ Genel Müdürlüğü`nde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik. Projenin teknik detaylarının ele alındığı toplantıda Akçay Baraj Projesi`nin çok gerekli bir yatırım olduğu konusunda mutabakata vardık. DSİ yetkilileri, Sakarya için yapılması gereken ne varsa yapılacağını belirttiler. Bir yandan biz Ankara`daki temaslarımızı sürdürürken, diğer yandan arkadaşlarımız ihale hazırlıklarını sürdürüyor. İnşallah kısa bir süre içerisinde ihale tarihi netleşecek`` dedi.
Akçay Barajı`nın yanı sıra Ballıkaya Barajı`nın da çalışmalarının sürdüğünün bilgisini veren Rüstem Keleş, ``Ballıkaya Barajı Sakarya`nın su konusunda gelecek 100 yılını garanti altına alacak bir proje. Yapımı 5 yıl sürecektir. Akçay Barajını ise 2 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz`` diye konuştu.
Baraj hakkında teknik bilgiler veren Rüstem Keleş, ``Yaklaşık 900 metre rakımlarda inşa edilecek olan baraj, Pamukova Eskiyayla Köyü yakınlarında orman arazisi içerisinde yapılacak. Akçay Barajı ve 2 adet su alma yapısından yaklaşık yıllık 40 milyon m3 su alınabilecek. Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık yüzde 60-70`ine karşılık gelmekte. Baraj ile ilgili gerekli olan 70 milyon TL`lik kredi İller Bankası`ndan temin edildi`` şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.