GENEL - 27 Mart 2012 Salı 09:32

112 ARTIK ADRES SORMAYACAK

A
A
A
112 ARTIK ADRES SORMAYACAK

112 Acil Servis`in adres sorma devri kapandı. Bursa`da 112 komuta merkezini arayanların adresleri bilgisayar sayesinde anında tespit edilecek. Sistemle ekipler olay yerine kısa sürede ulaşırken, rahatsız edici aramalar da sona erecek.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, örnek bir hizmete imza attı. Sabit telefonlardan 112 komuta kontrol merkezi arandığında Türk Telekom aracılığı ile adres bilgisi 112 komuta merkezindeki bilgisayar ekranlarına yansıyacak. GSM operatörlerinden arama yapıldığında ise hastanın yeri uydu sayesinde öğrenilecek. Armakom sistemi web yazılımına iletilerek 112`nin bilgisayar sistemine bilgi verilecek. Tüm GSM operatörleri sisteme adapte edilmiş olmasına rağmen, şu an sadece Turkcell`den veri alınabiliyor. Vodafone ve
Avea`nın da altyapı gelişimi ile yakın zamanda sisteme uyumlu hale getirilmesi hedefleniliyor.
KAYBOLANLARA ANINDA ULAŞILACAK
Arayanın adres bilgileri bilgisayar ekranında göründüğü için yerinin tespit edilmesi kolaylaşırken, vatandaş 112`yi aradığında adres sorgulatmayla vakit kaybedilmeden ambulanslara çıkış emri verilecek. Ayrıca 112 acil sağlık hizmetlerini amacı dışında kullananların yeri de tespit edilerek rahatsız edici yüzlerce arama engellenecek. Hattı meşgul eden telefon numaralarının yeri belirleneceği için bu tür aramalarda olay yerine polis ve ya da jandarma ekipleri sevk edilecek. Kaybolma vakalarında da önceden
mesaj atılarak lokasyon bilgisi alınarak arama kurtarma çalışmaları hızlandırılmış olacak.
LÜZUMSUZ ARAMALAR ENGELLENECEK
Sistem hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kurum olarak teknolojiye önem verdiklerini, kaliteli hizmet için çalıştıklarını söyledi. Akan, "GSM operatörlerinden arama yapıldığı zaman koordinatlar ekrana yansıyacak. Hatlı telefonlardan arama yapıldığında da tam olarak adres bilgileri görülüyor. Hastanın adresini bulmakta zorlanmayacağız. 112 komuta merkezinin en önemli problemi ise gereksiz telefonlar. Bunların da önüne geçeceğiz. Bazı vatandaşlarımız 112`yi gereksiz yere işgal
ediyorlardı. Aranan adres tam olarak yansıyacağı için bu problemi de çözmeyi hedefliyoruz" dedi.
Gemlik ilçesinden yapılan bir aramanın bilgisayara yansıdığını gösteren Akan, "Aranan bölgeyi net olarak görebiliyoruz. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir vatandaşımız şu an bir ihbarda bulunuyor. Bu bizim vakaya hızlı ulaşmamız açısından çok önemli" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Uluslararası Tiyatro Festivali’nde, "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" sahibini buldu Adana’da 25’incisi düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali’nin resmi açılışında "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" oyuncu Meral Çetinkaya’ya verildi. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Adana Valisi Mustafa Yavuz ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı katıldı. Festivalin açılışında konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ise organizasyonun uluslararası bir sanat buluşmasına dönüştüğünü belirterek, "Festivalin sahnelenen oyunlarının ötesinde kurduğu bağlar ve buluşturduğu kültürlerle Adana’yı uluslararası bir sanat merkezine dönüştürdü. Her yıl salonları dolduran binlerce sanatseverle tiyatronun sınır tanımız gücünü ortaya koymuştur" diye konuştu. Tiyatro sanatına uzun yıllar emek veren isimlerin onurlandırıldığı "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" de sahibini buldu. 2005 yılından bu yana verilen ödülün bu yılki sahibi oyuncu Meral Çetinkaya oldu. Çetinkaya, törende yaptığı konuşmada, "Dünya Tiyatro Günü’nde böyle bir ödül almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Devlet Tiyatroları ve Sabancı Vakfı çok önemli bir festivali gerçekleştirmiş ve devam ettiriyor. Umarım nice yıllara devam eder. Tiyatro birbirimizi kollayacağımız, kucaklayacağımız sanat. Sanat iyileştirir. Yaşasın tiyatro, yaşasın sanat. Gerçekten bu yaşımda bana böyle umut verdiniz." dedi.