YEREL HABERLER - 29 Mart 2012 Perşembe 15:50

ZİRVE`DE KİTAPLAR HAVADA DEĞžİŞİYOR

A
A
A
ZİRVE`DE KİTAPLAR HAVADA DEĞžİŞİYOR

İlk defa Finlandiya`da uygulanan, Türkiye`de ise Zirve Üniversitesi`nde ilk defa uygulanmaya başlatılan ``Kitap Değişim Programı`` ile kitaplar havada değişecek.
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker koordinatörlüğünde İngilizce Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencileri ``Bir kitap al, bin kitap oku`` sloganıyla yeni bir projeye imza attı. Finlandiya`da havada kitap değişim programıyla insanlar okudukları kitabı parkta, kafede bırakıp gidiyorlar. Bırakırken de içerisine ``Bu kitabı okudum beğendim. Siz de bu kitabı okuduktan sonra lütfen bir yere bırakın`` yazıyorlar. Benzer bir uygulamayı Zirve öğrencileri arasında başlatan Eğitim Fakültesi`nin amacı hem kitap okuma alışkanlığını arttırmak hem de öğrencilerin daha fazla sosyalleşmesini sağlamak.
TÜRKİYE`DE İLK
``Zirve Öğrenci Kitap Değişim Programı`` için ilk etapta bir site kuruldu. Şimdilik üyelerinin Zirve Üniversitesi öğrencileri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, projenin sonrasında Gaziantep geneline yayılacağını söyledi. Proje hakkında konuşan Ülker, ``Projemizin sosyal yönü var. Öğrencilerimiz farklı fakültelerden öğrencilerle tanışacak, paylaşımda bulunacak. Kitabı okuyan öğrenci kampüste 2 haftada bir birileriyle tanışmış olacak. Koordinasyonu sağlamak için kurduğumuz web sayfasına önce üye oluyorsunuz sonra okuduğunuz en az bir kitabı getirerek üyeliğinizi aktif hale getiriyorsunuz. Sitede aktif olmak üyelik şartlarından biri. Web sayfamız üzerinden okuduğunuz kitaplar hakkında yorum yapabilir, yapılan yorumlar doğrultusunda kitap seçimi yapabilirsiniz`` dedi.
Kitabı okumak için web sayfasından sıraya giren öğrencinin kaç kitap okuduğu site üzerinden takip edilerek belli dönemlerde hediyeler verilecek. Kişisel gelişim ve psikoloji kitaplarının yanı sıra romanlarında olacağını dile getiren Ülker, aynı zamanda yazarlarla buluşma günleri yapacaklarını söyledi.
Projenin web sitesini hazırlayan İngilizce Öğretmenliği birinci sınıf öğrencisi Rıdvan Karataş, böyle güzel bir projede yer almış olmaktan mutlu olduğunu, siteyi hazırlamak için günlerce çalışma yaptığını dile getirdi. Site yöneticilerinden olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birinci sınıf öğrencisi Zeynep Taş, projenin mimarı Eğitim Fakültesi olsada bu projenin tüm Zirvelilerin olduğunu, her bölümden birer temsilci belirleneceğini söyledi.
Proje hakkında açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa, ``Şuana kadar kayıtlı 31 kitabımız oldu. 6 bin 598 sayfa kitap okundu. Bu sayı zamanla daha da artacaktır. Kayıtlı öğrenci sayımız ise 53. Projemiz çok yeni ve ``Zirve kitap okuyor`` diyerek sayımız gün geçtikçe artacaktır. Zirve`de başlayan projemizin tüm Türkiye`de olması temennimiz`` şeklinde konuştu.
Ayrıntılı bilgi almak ve üye olmak için www.zirvebookswap.com sayfasının ziyaret edilebileceği bildirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir Türk Ocağı 2024 Milli Kültür Bilgi yarışmasının final etapları düzenlendi Eskişehir Türk Ocağı’nın düzenlediği Milli Kültür Bilgi yarışmasında, liselerde Eskişehir Atatürk Lisesi, ortaokullarda ise Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu şampiyon oldu. Eskişehir Türk Ocağı ile Millî Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle yapılan Millî Kültür Bilgi yarışması final turları düzenlendi. Ortaokullar Arası 17’inci, Liseler Arası 2’inci kez yapılan yarışmaya, Millî Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Muhammet Büyük, finale kalan okulların idareci, öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi salonunda gerçekleşti. Yarışma sonunda Liselerde, Eskişehir Atatürk Lisesi 1. olurken, Cevat Ülger Uluslararası İmam-Hatip Lisesi 2., Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi 3. ve Eskişehir Anadolu Lisesi 4. oldu. Ortaokullarda ise Şehit Teğmen Subutay Alkan Ortaokulu 1. olurken, Vehbi Koç Ortaokulu 2., Dr. Halil Akkurt Ortaokulu 3. ve Ali Fuat Cebesoy Ortaokulu 4. oldu. Yarışmaların ardından ödül töreni gerçekleştirilirken, Türk Ocağı Başkanı Nedim Ünal, çocukların yetişmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra milli kültürün önemine değindi. Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, "Bu tür yarışmaların çocuklarımızın milli kimlikleri için önemli olduğunu, ister Türk Ocağında ister okulların kendi bünyesinde, ister sınıf düzeyinde olsun bu tür yarışmaların devam etmesi gerekir” dedi. Yarışmacı öğrencilere madalya, başarı belgesi, kitap ve para ödülü verilirken, okul müdürlüklerine ise plaket ve teşekkür beratı takdim edildi.
İstanbul "Hatırla" sergisi Esenler’de kapılarını açtı Esenler Belediyesi, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı eserindeki kelimeler kullanılarak dilimizin zenginliklerini tipografi sanatı ile ortaya koyan “Hatırla" sergisinin açılışına ev sahipliği yaptı. Esenler Belediyesi, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini bir araya getirdiği Safahat’ı tipografi sanatıyla buluşturan “Hatırla” adlı serginin açılış programına ev sahipliği yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen serginin açılış töreni, ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, eserleri sergilenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Avcı ve çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşti. Türk edebiyatında en çok baskısı yapılan eserlerin başında gelen Safahat’taki kelimeler seçilerek Türkçemizin zenginliklerini tipografi sanatıyla ortaya koyan 17 eser, 26 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. "Kelimelerin bir ruhu var" Serginin açılış töreninde konuşan ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, kültürümüzde dilin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Kelimelerin de bir ruhu vardır. Yaşanmışlığın sonucu ortaya çıkan terimlerdir. Anlam taşıyan sözcüklerdir. Ancak geçmişte kullanılan kelimeler hayatın her anını kuşatan kavramlardı. Eğer hayatı, hiçliği, uzayı ve aklımıza gelebilecek her şeyi yaratan Allah ise kelimeleri de Allah’tan bağımsız düşünemeyiz. Geçmişte bu toplumda yaşayan insanlar kavramları Rableriyle irtibatlı kullanmışlardır. Bu kavramları, bu hayat biçimlerini gençlere de anlatmamız lazım. Onların anladığı dille konuşmalıyız. Onların anladığı dil ise sanat, edebiyat, spor. Bunların arasına koyup da vermeliyiz. Bu hususta teşebbüste bulunan Yasin beyi ve sanatçılarımızı tebrik ediyorum” dedi. "Derin anlamlar taşıyor" Eserleri sergilenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Yasin Avcı ise, “Bazı kelimeler günlük kullanımından daha derin anlamlar taşıyor. Eser kelimesi üzerinden bir tanımlama yapmak istiyorum. Eser kelimesinin manası, aslında bir emek sonrası ortaya çıkan üründür. Daha derin manası ayak izi demektir. Yani bir emek sonrası ortaya çıkmasından ziyade eser, dokunduğumuz her şeydir. Dokunduğumuz her şey olduğu için bu nedenle çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü dokunduğumuz her şeyde bizden bir iz kalıyor. Bugün ben de bir ayak izini kaydetmek için böyle bir çalışma içerisine girdim. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Safahat’ adlı eserinde bulunan 17 kelimeyi tipografi sanatıyla ifade etmeye çalıştım. Serginin açılışına katılan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.