GENEL - 05 Nisan 2012 Perşembe 18:41

BAŞBAKAN`DAN İRAN`A SERT GÖNDERME

A
A
A
BAŞBAKAN`DAN İRAN`A SERT GÖNDERME

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran`ın, İstanbul`da düzenlenecek olan 5+1 görüşmelerini Şam veya Bağdat`a yapılması yönündeki açıklamalarını `İpe un sermek` olarak değerlendirerek, "Dürüst olmak lazım. İşte dürüst olmadıkları için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir, bu başka bir dildir, o da bana yakışmaz" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile yaptığı ortak basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, İran`ın İstanbul`da yapılması planlanan 5+1 görüşmelerinin Şam ya da Bağdat`ta yapılması yönündeki açıklamalarını ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Harp Akademileri`nde yaptığı konuşmada `sıcak çatışma` olasılığına dikkat çekmesini hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:
"Bunu resmi makamlar olarak kim söyledi, kim söylemedi; bunu bilemem. Ama şuana kadar gördüğümüz kadarıyla meclis başkanının ifadeleri var, dış komite veya dış konsey veya komisyon sözcüsünün yapmış olduğu açıklama var. Ben burada bir gerçeği ortaya koymak zorundayım. Eğer bu toplantının İstanbul`da yapılıp yapılmaması hususu bize herhangi bir prestij kazandıracak bir konu değil. Böyle bir prestijinde biz peşinde değiliz. Bizimle burada İran kazanır. Niye, çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek bura bir
pozisyon ortaya koyarız da onun için. Ama şuanda ortada dolaşan teklif, Şam veya Bağdat, ipe un sermektir. `Bu iş olmasın` demektir. Çünkü karşı tarafın Şam`a gelmeyeceğini biliyor, Bağdat`a gelmeyeceğini biliyor, kalkıp `Yok biz Şam` da önerdik, Bağdat`ı da önerdik` bunu söyleyecekler. Dürüst olmak lazım. İşte dürüst olmadıkları için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir, bu başka bir dildir, o da bana yakışmaz."