GÜNDEM - 17 Ekim 2024 Perşembe 08:39

Dünya Gıda Günü Erzincan’da renkli görüntülere sahne oldu

A
A
A
Dünya Gıda Günü Erzincan’da renkli görüntülere sahne oldu

Dünya Gıda Günü nedeniyle Erzincan Demirkent TOKİ Ortaokulu’nda düzenlenen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.


Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Erzincan Demirkent TOKİ Ortaokulu ve İlkokulu’nda düzenlenen etkinlikte Erzincan’ın yöresel ürünleri dikkat çekti.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl, 1945’te kurulduğu tarih olan 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü (DGG) olarak 150’den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu yılın teması; "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı’’ olarak belirlendi.


Bu kapsamda Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Erzincan TOKİ Ortaokulu ve İlkokulu’nda geniş kapsamlı program düzenlendi. Programda ilk olarak Dünya Gıda Günü kapsamında geliri Demirkent TOKİ Ortaokulu ve İlkokulu Okul Aile Birliğine bırakılmak üzere hayır panayırı düzenlendi. Hayır panayırında Erzincan’ın yöresel lezzetleri büyük ilgi gördü. Çocuklar alışveriş yaparken Erzincan Tandır Ketesi, Erzincan Lokumu, Erzincan Ekşili Yemeği, Erzincan Kesme Çorbası, Erzincan Cimin Üzümü, Erzincan Sakı Elması, Erzincan Gasefe Tatlısı, köme, pestil, kuru meyve ürünlerine yoğun ilgi gösterildi.


Etkinlik kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında düzenlenen protokol gereği “Mucize Görmek İstersen Bir Tohum Ek” temasıyla hayata geçirilen Okuldaki Çiftlik Projesinin finali de yapıldı.


Öte yandan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ekipleri de gün boyu sınıflarda sağlıklı ve güvenilir gıda konusunda öğrencilere çeşitli eğitim programları uyguladılar.


Düzenlenen etkinliğe Erzincan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Abdulvahap Terece, okul müdürleri, öğrenciler ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli katıldı.


Etkinlikle ilgili bilgi veren Erzincan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, “2024 Dünya Gıda Günü gıdanın hayati önemini vurgulamaktadır. Hayat herkes için doğrudan yiyeceğe, havaya ve suya bağlıdır. Dünya çiftçileri küresel nüfusun daha fazlasını beslemeye yetecek kadar gıda üretmesine rağmen açlık hala devam ediyor. Çatışmalar, tekrarlanan aşırı hava olayları ve ekonomik durgunluklar nedeniyle yaklaşık 783 milyon insan açlıkla karşı karşıyadır. Yetersiz beslenme milyonlarca insanın sağlığını olumsuz etkileyerek büyüme ve gelişmenin zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenle, gıda güvenliğini ve gezegendeki herkes için besleyici gıdaların bulunabilirliğini sağlamak için bu soruna dikkat çekmek kritik önem taşıyor. Dünya çapında çok sayıda insan sağlıklı ve çeşitli bir şekilde beslenemiyor. İşte bu nedenle bu yılki Dünya Gıda Günü, gıda hakkına odaklanıyor. Herkesin çeşitli, besleyici, güvenli, uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir bir beslenmeye hakkı vardır. Herkesin yeterli, çeşitli, besleyici, güvenli ve uygun fiyatlı gıdalara eşit erişimini sağlamak için tarım-gıda sistemleri politikaları ve programlarına gıda hakkını entegre etmelidir.” dedi.


İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, öğrencilerle birlikte geniş kapsamlı bir etkinlik düzenlediklerini, okulda uygulanan Okuldaki Çiftlik Projesi’nin finalinin gerçekleştirildiğini aynı zamanda öğrencilere gıda denetmenleri tarafından gıda eğitimleri verildiğini kaydetti.



Dünya Gıda Günü Erzincan’da renkli görüntülere sahne oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu Belediyesinden sanat dolu iki gece Turgutlu Belediyesinin düzenlediği iki özel etkinlik ile Turgutlu’da Nisan ayı, dansın enerjisi ve Türk Sanat Müziği’nin eşsiz eserleriyle karşılandı. Turgutlu Belediyesi, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Nisan ayının ilk günlerinde düzenlenen etkinliklere, Ekrem Gürel Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı. Ayın ilk etkinliği olan Kültürlerarası Dans Gecesi, farklı kültürlerin ritmini Turgutlu’da bir araya getirdi. Gecede roman havasından Karadeniz’in coşkulu horonuna, modern dans gösterilerinden farklı kültürlere ait sahne performanslarına kadar geniş bir yelpazede dans gösterileri gerçekleştirildi. Renkli kostümler ve sahne enerjisiyle dikkat çeken dansçılar, izleyicilere görsel bir şölen sunarken salonu dolduran vatandaşlar da alkışlarıyla geceye eşlik etti. Turgutlu Belediyesinin kültür ve sanat etkinlikleri, Bahar Konseri ile devam etti. Ekrem Gürel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konserde, Manisa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı sahne aldı. Şef Aylin Eralp Demirbek yönetimindeki koro, Türk Sanat Müziği’nin en seçkin eserlerini seslendirerek dinleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Duygusal ve nostaljik ezgilerin yankılandığı gecede, sanatseverler zaman zaman eserlere eşlik ederek konserin coşkusunu paylaştı. Her iki etkinliğe de Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz’in yanı sıra meclis üyeleri Engin Demirdal, Onur Bircan, Bilge Cebe ve daire müdürleri katıldı. Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, "Hemşehrilerimizin sosyal ve kültürel yaşamına da katkı sunmaya büyük önem veriyoruz. Nisan ayına böylesine güzel iki etkinlikle başlamak bizim için çok kıymetli. Farklı kültürlerin dansla buluştuğu gecede ve Türk Sanat Müziği’nin en nadide eserlerinin seslendirildiği konserde vatandaşlarımızla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduk. Sanatın birleştirici gücünü Turgutlu’muzda hissettirmeye, hemşehrilerimizi bu tür etkinliklerle buluşturmaya devam edeceğiz" dedi.
Düzce Çok sayıda sahte altını 560 bin liraya satan 4 şüpheliye jandarma baskını Düzce’de telefonla ulaştıkları vatandaşı, "Elimizde tarihi eser niteliğinde altın var" diyerek kandıran ve 560 bin lirasını alarak kayıplara karışan 4 şüpheli, jandarmanın kamera ve telefon trafiği incelemesiyle yakalandı. Akçakoca’da düzenlenen eş zamanlı operasyonda şüphelilerle birlikte 149 sahte altın ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde ikamet eden bir vatandaş, 4 kişi tarafından dolandırıldığı iddiasıyla Düzce Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı’na başvurdu. İhbar üzerine cumhuriyet savcılığının talimatıyla harekete geçen jandarma ekipleri olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı. Yapılan araştırmada, Manisa’da yaşayan şüphelilerin telefonla ulaştıkları mağdura ellerinde tarihi eser niteliğinde altın bulunduğunu ve bunları satmak istediklerini söyledikleri belirlendi. Düzce’de gerçekleşen buluşmada şüphelilerin, 202 adet sahte altını 560 bin lira karşılığında mağdura satarak dolandırıcılık yaptıkları tespit edildi. Kamera kayıtları ve telefon trafiği ele verdi Dolandırıcılık suçundan sabıka kayıtları bulunduğu anlaşılan 4 şüpheliyi yakalamak için jandarma ekipleri, güvenlik kameraları ve telefon görüşme trafiğini mercek altına aldı. Şüphelilerin geçmiş hareketlerini ve kaçış güzergahlarını adım adım izleyen ekipler, il genelindeki kuyumcuları da benzer dolandırıcılık girişimlerine karşı uyardı. İz takibi sonucunda şüphelilerin Akçakoca ilçesine geçtikleri ve farklı adreslerde konakladıkları tespit edildi. Baskında sahte altınlar ve uyuşturucu hap ele geçirildi Belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen jandarma ekipleri, 4 şüpheliyi kıskıvrak yakalayarak gözaltına aldı. Şüphelilerin kaldıkları odalarda ve kullandıkları 2 kiralık araçta yapılan aramalarda dolandırıcılıkta kullanıldığı değerlendirilen 149 sahte altın, suçtan elde edildiği düşünülen 51 bin 400 lira nakit para, 10 cep telefonu, 15 GSM hattı ve 33 sentetik hapı ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.