GÜNDEM - 18 Kasım 2024 Pazartesi 00:21

Erzincan’da arıların "tatlı uykusu" başladı

A
A
A
Erzincan’da arıların "tatlı uykusu" başladı

Soğuk havanın kendini iyice hissettirdiği Erzincan’da, bal arıları kış uykusuna yatırılıyor.


Erzincan’da ilkbaharda yaylalara çıkarılan arı kovanları havanın soğumasıyla birlikte köylere taşındı. Hava sıcaklığının düşmesiyle arıcılar, kovanları daralttıktan sonra çuval, bez gibi koruyucu eşyalarla muhafaza ederek, arıları dondurucu soğuktan koruyor. Arıcılar, bu yöntemle arıların hem telef olmasının önüne geçiyor hem de bir sonraki sezona daha sağlıklı girmelerini sağlıyor.


Erzincan’ın Kalecik köyünde arı kovanlarına kışlatma çalışması yapan Cemal Gümüş, kar yağıp ve iyice soğuklar başlayınca arıcılık faaliyetlerinin tamamen sona ereceğini ifade ederek arılarında kış uykusuna yatmaya başladığını söyledi.


Gümüş, arı kovanlarına kışlatma çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:


“Arılar, kovan içi sıcaklığı 14 dereceye düştüğü zaman bir araya toplanarak kış salkımı oluştururlar. Salkımın merkezindeki sıcaklık 33 derece, dış yüzeyinde ise 6-8 derece olabilmektedir. Arılar bal yiyerek gerekli olan ısıyı üretirler ve ısı arttıkça salkımı genişletirler. Kışın herhangi bir sarsıntı ile kış salkımından düşen arılar tekrar salkıma çıkamaz ve ölürler. Kış salkımının bozulmaması için koloniler kış süresince ve soğuk dönemlerde kesinlikle rahatsız edilmemelidir. Mevsim şartlarından etkilenmemeleri için kovanlar yan yana getirilerek üstleri örtülebilir. Fakat bu örtü kesinlikle kovanın havalanmasını engelleyecek şekilde olmamalıdır.


Arılar giriş deliklerini kendileri daraltırlar. Ama bu yapılmamışsa bir çıta parçasıyla giriş deliğini daraltmak gerekir. Kovan giriş deliğinin yönü sert ve soğuk esen rüzgarların aksi istikamette olmalıdır. Buna dikkat edilmezse arı kovan içindeki gerekli ısıyı sağlayamaz. Kovanların yerden 40-50 cm yükseklikte sehpalar üzerine konması en doğru harekettir. Eğer kovanlar doğrudan toprak üzerindeyse, kış mevsimine girmeden önce bunların yer ile temasını kesmek gerekir.


Kovanın üzerine kar yağması herhangi bir probleme yol açmaz. Bilakis kovan soğuğa karşı daha iyi korunur. Ama özellikle çok kar yağdığı günlerde kovan giriş deliklerinin kontrol edilerek açılması gerekir. Kışın dışarıda kar olup havanın da güneşli olduğu günlerde arı girişine havalandırmayı kesmeyecek şekilde bir tahta parçası koyarak, güneş ışıklarının kovan içine girmesi engellenmelidir. Çünkü böyle havalarda güneş ışıklarını gören arılar kovan dışına çıkmaya teşebbüs ederler.


Eğer kışın arılarda gıda azlığı problemi çıkarsa güneşli bir günde şerbet yerine arı kekiyle beslemek gerekir. İlkbahar için yapılması gereken işler varsa onlar ile ilgilenin ve arılarla ilgilenmek için bahar günlerini bekleyin. Arılar kış salkımında olup, salkımda düşen arı bir daha salkıma çıkamaz ve o arı ölür. Bunu bir kaç defa yaparsanız arı mevcudu azalır hatta arıların sönmesine kadar sebep olabilirsiniz.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Simav-Abide Devlet Yolu projesinde ihale aşaması tamamlandı Kütahya ve bölge ulaşımı açısından büyük önem taşıyan Simav-Abide Devlet Yolu projesinde önemli bir aşama geride bırakıldı. Projenin 15 kilometrelik bölünmüş yol etabına ilişkin ihale gerçekleştirildi ve süreç sözleşme imzalama aşamasına geldi. Uzun süredir takip edilen proje kapsamında, Kasım ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile, Şubat ayında ise Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde sürecin hızlandırılması için girişimlerde bulunuldu. Proje; 5 hemzemin kavşak, 1 köprü ve yaklaşık 2 milyon 200 bin metreküp kazı ve dolgu çalışmasını kapsayan kapsamlı bir altyapı yatırımı olarak planlandı. Yetkililer, sürecin başından itibaren yapılan görüşmeler, saha takipleri ve kamuoyu bilgilendirmeleriyle projenin her aşamasının yakından izlendiğini vurguladı. Daha önce çeşitli programlarda ihale sürecinin tamamlanmasının ardından gelişmelerin paylaşılacağı ifade edilirken, gelinen noktada projenin somut bir aşamaya ulaştığı belirtildi. AK Parti Kütahya İl Başkanı Ceyda Çetin Erenler ve AK Parti Kütahya milletvekilleri Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı ve Mehmet Demir, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ettiler. Simav-Abide Devlet Yolu’nun tamamlanmasıyla birlikte Kütahya’nın Simav, Pazarlar ve Şaphane ilçeleri başta olmak üzere bölge ulaşımının daha güvenli ve konforlu hale gelmesi hedefleniyor.
İstanbul Ertan Torunoğulları: "Beşiktaş maçını kazanacağız inşallah" Fenerbahçe Futbol Şube Sorumlusu Ertan Torunoğulları, Süper Lig’in 28. haftasında pazar günü oynayacakları Beşiktaş derbisini kazanacaklarına inandığını söyledi. Bu yıl 72.’si düzenlenen Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri, yapılan törenle sahiplerini buldu. Tören öncesinde Fenerbahçe Futbol Şube Sorumlusu Ertan Torunoğulları ve Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Taner Sönmezer, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. A Milli Takım’ın Dünya Kupası bileti alması ile ilgili konuşan Torunoğulları, "Milli takım gerçekten ülkemizi sevince boğdu 24 seneden sonra. Çok güzel iki maçın da yani... Burada hani bazı eleştiriler oluyor; ‘İşte futbol kötü oynandı’ falan ama bu tür maçlarda sonuç önemli. Milli takımımızdan, oradaki bütün emeği geçen herkesten gurur duyuyoruz. Ben inanıyorum ki milli takımımız Dünya Kupası’nda da çok iyi bir derece yapacaktır" dedi. "Beşiktaş maçını kazanacağız inşallah" Süper Lig’de hafta sonu oynayacakları Beşiktaş derbisini kazanmak istediklerini aktaran Ertan Torunoğulları, "Şimdi Beşiktaş-Fenerbahçe maçları çok zevkli maçlar oluyor ve skoru bol maçlar oluyor. Bizim de şu anda milli takımdan bütün oyuncu arkadaşlarımız döndüler, eksiğimiz yok. Alvarez hariç sakat oyuncularımız da takımla birlikte çalışmaya başladılar. Ben inanıyorum çok zevkli, futbolseverlerin izleyeceği zevkli bir maç olacak. Sonuçta da biz kazanırız inşallah" ifadelerini kullandı. Milan Skriniar’ın sakatlık durumu ile ilgili soruyu yanıtlayan Torunoğulları, "Tamamen iyileşti, takımla da çalışmalara başladı. Yani bir Alvarez hariç diğer bütün arkadaşlarımız takımla birlikte çalışıyor. Alvarez’in iki haftayı bulur yani takımla birlikte çalışması" diye konuştu. Taner Sönmezer: "Milli takım hepimizi çok gururlandırdı" Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Taner Sönmezer de A Milli Takım ile ilgili, "Milli takım hepimizi çok gururlandırdı, çok mutlu olduk 24 yıl aradan sonra. Bir de tabii bizim kendi oyuncumuzun son golü atması, bizi turnuvaya götürmesi çok keyifli oldu. Dünya Kupası’nda bir kere o gruptan inşallah çok rahat çıkarız diye düşünüyorum. Umudumuz, federasyon başkanımızın da dediği gibi, hepimizin gönülden inandığımız gibi; final oynamak. Bizim çocuklarımızda bu potansiyel var. İnşallah final oynarız, o derecelere geliriz. Türk milleti olarak da hepimiz gururlanır, mutlu oluruz" diye konuştu. Beşiktaş derbisini kazanmak istediklerini aktaran Sönmezer, "İnşallah güzel bir hafta sonu olur. Milli takımın getirdiği gurur ve onur ve keyifle çok güzel bir hafta sonu olur. Güzel, centilmence, güzel yönetilen, hakem hatalarının olmadığı, sadece futbolun sahada konuşulduğu maçlar olur. Ve neticede de Fenerbahçe olarak biz kazanıp seyircimize bir coşku yaşatırız" cümlelerine yer verdi.
İstanbul Abdullah Avcı: "A Milli Takım’ı canıgönülden destekleyeceğiz" Teknik Direktör Abdullah Avcı, 24 yıl sonra Dünya Kupası’na katılacak olan A Milli Futbol Takımı’nı canıgönülden destekleyeceklerini dile getirdi. Bu yıl 72’si düzenlenen Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri, yapılan törenle sahiplerini buldu. Törene katılan Teknik Direktör Abdullah Avcı, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Avcı, "Milliyet tabii bu konuda bizim çocukluğumuzdan beri takip ettiğimiz, yakından devamlı içinde olduğumuz ve iki defa da kısmet oldu burada "Yılın Teknik Direktörü" ödülünü almak. Sporcuların hepsini bu tür ödüller aynı zamanda içindeki rekabeti daha iyi hale getiriyor. Bütün sporcuları her sene verdikleri emeklerden dolayı tebrik ediyorum. Yani alanını da almayanını da tebrik ediyorum. Bol şans ve başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. "A Milli Takım’ı canıgönülden destekleyeceğiz" A Milli Futbol Takımı’nın 24 yıl sonra Dünya Kupası’na katılması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Abdullah Avcı, "Valla harika bir duygu. Tebrik ediyorum teknik heyeti, futbolcuları. Bunu başından beri destekleyen bir teknik adamdım. Çok özel işler, iyi işler yapıyorlar. İstikrarlı bir turnuva ülkesi olmak istiyorduk. Şimdi baktığında Avrupa Şampiyonası var, çeyrek final var içinde. Şimdi Dünya Kupası’nın içindeyiz. Onlara orada başarılar, canıgönülden destekleyeceğiz. Biz şu anda çok istikrarlı bir şekilde başarılı gidiyoruz. Oynadığımız oyunları daha iyi hale getirebilmek, önemli olan bu. Biz turnuva takımı olmak için uğraşıyorduk ama son iki turnuvada varız. Devamlı turnuvalarda olursak, ileriye dönük çok önemli işler yaparız diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.