KÜLTÜR SANAT - 23 Mayıs 2024 Perşembe 12:06

Erzincan’ın 6 ürünü daha coğrafi işaret alma yolunda

A
A
A
Erzincan’ın 6 ürünü daha coğrafi işaret alma yolunda

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünlerine 6 ürünün daha katılması için başvuruda bulunduklarını söyledi.


Erzincan’da Türk Mutfağı Haftası kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Bakır Evinde “Erzincan Kahvaltısı Tanıtım” programı düzenlendi. Programa Vali Hamza Aydoğdu, Vali Yardımcıları Mehmet Emre Canpolat, Ömer Özbay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Oğuzhan Kılıç ve bazı kurum müdürleri katıldı.


Programda Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünlerine 6 ürünün daha katılması için başvuruda bulunduklarını ifade eden Vali Aydoğdu, şöyle konuştu:


“Bu hafta Türk Mutfağı Haftası. 2 yıl önce başladı. Aslında bu Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan’ın başlattığı güzel bir hafta bence. Burada en önemlisi geçmişten bugüne Türk mutfağındaki lezzetlerin şimdiki kuşaklara tanıtılması ve dünyaya da bunu yaymamız. Buradaki asıl amaç da coğrafi işaret almış ürünlerimizin tanıtılması. Bu bütün Türkiye’de 21- 27 Mayıs tarihlerinde Türk mutfağının bütün güzellikleri sergileniyor. Yurt dışına da Ege ve Akdeniz bölgesi mutfağının ürünleri tanıtılacak. Bugün biz de Erzincan’ımızda sizlerle beraber mutfağımızı tanıtmak için bir sabah kahvaltı tertip ettik. Ve coğrafi işaretli ürünlerimizle sabah kahvaltısı yaptık. Biz aynı zamanda geçen hafta 6 ürünümüz için de coğrafi işaret alabilmek için müracaat ettik. Bu 6 ürünümüzün birincisi Erzincan yaprak döneri, ikincisi kasefe tatlısı, üçüncüsü tandır ketesi, dördüncüsü tava leblebisi, beşincisi lüle baklavası, altıncısı da sakı elması. Bu 6 ürünümüz için de coğrafi işaret alabilmek için müracaat ettik. Biz geleneklerimizi, mutfağımızı geçmişten gelen tarihimizi ne kadar yaşatırsak, gençlere ne kadar onu tanıtırsak ve geleceğe taşırsak tarihi de o kadar yaşatmış oluruz. Ben öncelikle gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ve inşallah Türk mutfağını bugün ve yarın tanıtmaya, çocuklarımızın, gençlerimizin, hanımefendilerin, mutfaklarımızın yaşamının içinde olmasını sağlamak için elimizden gelen bütün gayret ve çabayı göstereceğiz. Bu vesileyle Kültür Turizm İl Müdürümüz Oğuzhan Bey’e de, ekibine de ve vali yardımcımız Emre Bey’e de bu güzel etkinlik için de çok teşekkür ediyorum.”



Erzincan’ın 6 ürünü daha coğrafi işaret alma yolunda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Milas Müzesi’nden kültürel miras için farkındalık seferberliği Uluslararası Kültür Varlıklarının Yasadışı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında Milas Müze Müdürlüğü, kültürel mirasın korunmasına dikkat çekmek için öğrenciler ve kolluk kuvvetlerinin katılımıyla kapsamlı bir farkındalık programı düzenledi. Milas Müze Müdürlüğü, kültürel varlıkların korunmasının sadece resmi kurumların değil, toplumun her kesiminin ortak sorumluluğu olduğuna işaret ederken kültürel mirasın korunmasının geçmişe saygı ve geleceğe karşı görev bilinci olduğunu vurguladı. Müdürlük tarafından yıl boyunca mahallelerde vatandaşlara, okullarda öğrencilere ve kolluk personeline yönelik bilgilendirme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. UNESCO tarafından ilan edilen özel gün çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kültürel Miras ve Arkeoloji Bölümü öğrencileri ile Milas İlçe Jandarma Komutanlığı personeline sunum yapıldı. Programda, kültür varlıklarının korunması, kaçak kazı yöntemleri, yasadışı ticaretin uluslararası boyutu, kültürel tahribatın önlenmesi ve müze-kolluk iş birliğinin önemi ele alındı. Milas ve çevresinin arkeolojik zenginliğine dikkat çekilen etkinlikte, bölgedeki tarihi alanların korunmasının stratejik bir önem taşıdığı ifade edildi. Yetkililer, kültürel miras bilincinin artırılmasının hem kaçakçılıkla mücadelede hem de gelecek kuşaklara sağlıklı bir tarih aktarımında kritik rol üstlendiğini aktardı.