YEREL HABERLER - 28 Nisan 2012 Cumartesi 12:53

AHLAT BELEDİYE BAŞKANI MÜMTAZ ÇOBAN GÜNEŞ VAKFI`NDA AHLAT`I ANLATTI

A
A
A
AHLAT BELEDİYE BAŞKANI MÜMTAZ ÇOBAN GÜNEŞ VAKFI`NDA AHLAT`I ANLATTI

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Güneş Vakfının konuğu oldu. Çoban, Güneş Vakfı Konferans Salonun da gerçekleştirilen sohbette Ahlat`ı ve Ahlatla ilgili projelerini anlattı.
1071 Malazgirt zaferiyle Türklerin yurdu olan Anadolu`ya, 1013 yılında Türklerin gelmeye başladığını ve 1040 da şehir kurduklarını söyleyen Mümtaz Çoban; ``Türk-İslam medeniyetinin Anadolu da ki tesis noktası Ahlat`tır`` dedi.
``641 de İslam ordularının İslamlaştırdığı Ahlat da, Malazgirt Zaferiyle Anadolu`yu Türkleştirme ve Müslümanlaştırma tohumları atılmıştır`` diyen Çoban, Orhun ve Yenisey Abidelerinin, o mirasın buraya, Anadolu`ya intikali Ahlatta ki mezarlar ve Kitabeler olduğunu söyledi. Çoban, ``36 bin metrekare alan üzerinde İslam âleminin en büyük mezarlığı olan Türk- İslam mezarlığının bulunduğu Ahlat, yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihi barındırıyor`` dedi.
Anadolu`nun Fethinden sonra Ahlat`ın ihtişam merkezi olduğunu dile getiren Mümtaz Çoban; ``˜`11 YY. da Ahlat`ın nüfusu 300 bin, İstanbul`un ise 20 bindi. Hatta 1453 de fetihten sonra İstanbul`un nüfusu 97 bindi`` dedi.
Bir Erzurumlu olan Abdurrahim Şerif Bey`in Ahlat`ın tarihini yazdığını söyleyen Çoban, Erzurum`la Ahlat arasında her zaman tarihi bağların olduğunu ve bu iki yerleşimin, tarihi kültürel yönlerinin birbirlerine benzediği ifade etti. Çoban; ``˜`Anadolu da ki Türk İslam Medeniyeti tarihini 21. Yüzyıla anlatabilmek için Ahlat`ta ki mezar taşlarını ve kitabelerin iyi okunması gerekiyor. 21. Yüzyıl bu tarihe bir şey katmamıştır, koruyamamıştır da. Binlercesini vinçlerle ayağa kaldırmaya çalışıyoruz`` dedi.
``Çin Seddi Çin için neyi İfade ediyorsa, Piramitler Mısır İçin Neyi ifade ediyorsa, Taç Mahal Hindistan için neyi ifade ediyorsa, Ahlat da Türk-İslam Medeniyeti için onu ifade ediyor`` diyen Çoban, Ahlat`ta ki kitabe ve mezar taşlarının okunması için bu alanla ilgili uzmanlara ve akademisyenlere büyük görevler düştüğünü söyledi.
Sohbetin ardından Güneş Vakfı Başkanı Profesör Doktor Alparslan Ceylan`a teşekkür eden Mümtaz Çoban, Güneş Vakfına ve Alparslan Ceylan`a, Ahlat`tan getirilen geleneksel el sanatlarından izler taşıyan hediyeler takdim etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başkan Kartoğlu, Başakşehir’in en özel çocuklarıyla keyifli vakit geçirdi Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında özel çocuklar ve gençlerlebir araya geldi. Gençlerle birlikte sosyal aktivitelerde bulunan Başkan Kartoğlu, hobi bahçesine domates fidesi de dikti. Sosyal farkındalık çalışmalarına her geçen gün yenilerini ekleyen Başakşehir Belediyesi, ilçe genelindeki özel bireylere yönelik anlamlı çalışmalar yürütüyor. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Başakşehir Engelsiz Yaşam Merkezi’nde özel çocuklar ve gençlerle bir araya geldi. Düzenlenen sosyal aktivitelerde çocuklarla birlikte keyifli vakit geçiren Başkan Kartoğlu, özel komşularına yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. “Her alanda yanınızdayız” Komşuları için her alanda çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Kartoğlu, “Rehberlik ve yönlendirme, sosyal yardım desteği, medikal malzeme desteği, tamir ve bakımdesteğimizle her zaman komşularımın yanındayım. Tekerlekli sandalye kullanan ve şehir içi ulaşımda zorluk yaşayan özel komşularımızı araçlarımızla istedikleri lokasyona kolayca ulaştırıyoruz. Evde bakım projemiz kapsamında temizlik, kişisel bakım, tamir ve bakım desteği veriyoruz. İlçe Milli Eğitim müdürlüğümüzle yürüttüğümüz Engelliliği Önleyici Uygulamalar kapsamında 0-3 yaş aralığındaki çocuklarımızın gelişimini takip ediyoruz.” diye konuştu. Engelsiz Mola Kafe, hobi bahçesi, sosyal yaşam alanları Başakşehir Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kartoğlu, “Özel çocuklarımızınve gençlerimizin bir yandan alanında uzman eğitmenler eşliğinde yeteneklerini keşfediyoruz, diğer yandan öz güven aşılayarak bağımsız yaşamlarına ve sosyalleşmelerine destek oluyoruz. Senin Sesin, Benim Kitabım projemiz ve atölyelerimiz ile hayatın her anında birlikte oluyoruz. Engelsiz Mola Kafemiz, hobi bahçemiz ve sosyal yaşam alanlarımızdada keyifli vakit geçiriyoruz.” şeklinde konuştu. Başkan Kartoğlu, Başakşehir Engelsiz Yaşam Merkezi’nde bulunan Engelsiz Mola Kafe’de gençlere limonata daısmarladı. Ardından hobi bahçesine geçerek gençlerle birlikte domates fidesi dikti. İlk can suyunu da hep birlikte verdiler.
Ankara Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen "Mahzen-43” operasyonlarında; elebaşılığını Uğur Özgen’in yaptığı Organize Suç Örgütü üyesi 27 şüpheli yakalandı Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen "Mahzen-43” operasyonlarında; elebaşılığını Uğur Özgen’in (Cezaevinde) yaptığı Organize Suç Örgütü üyesi 27 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen "Mahzen-43” operasyonlarında; elebaşılığını Uğur Özgen’in (Cezaevinde) yaptığı Organize Suç Örgütü üyesi 27 şüphelinin yakalandığını açıkladı. "Ailelerimizin huzurunu kaçıran organize suç örgütlerine, çetelere milletimizin duası ve desteğiyle nefes aldırmayacağız" diyen Bakan Yerlikaya operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Kocaeli merkezli İstanbul, Tekirdağ, Bitlis ve Aksaray olmak üzere 5 ilde düzenlenen “Mahzen-43” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, rüşvet, yağma ve 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu: 3 adet ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizlerle."