YEREL HABERLER - 20 Ekim 2016 Perşembe 16:26

II. Uluslararası Kafkasya - Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi Açılışı

A
A
A
II. Uluslararası Kafkasya - Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi Açılışı

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün düzenlediği, II. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi açılışı, Nenehatun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
20-22 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan kongrenin açılışına, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özer, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fehim Bakırcı, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.
“Yeni ekonomik yapı içerisinde ekonomi yönetimlerinin, üretim maliyetlerini düşürme ve büyük tüketici kitlelerine ürün ulaştırabilme çabaları, lojistiğin ön plana çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bu doğrultuda lojistik Dünyada ve ülkemizde hızla büyüyen sektörlerden biri haline gelmiştir” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın, ülkemizin avantajlı konumu sayesinde birçok otorite tarafından lojistik üs olarak görüldüğünü söyledi.
Türkiye’de lojistik sektörünün toplam büyüklüğünün 260 milyar TL olarak öngörüldüğünü belirten Yatkın, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizin dünya üzerindeki konumu ve stratejik önemi ne ise bölgemiz ve şehrimiz de Türkiye için aynı konuma ve öneme sahiptir. Bu alanda bölgesel kamu teşvik uygulamalarının hayata geçirilmiş olması, özel ve kamu kuruluşlarının bölgeye yapacakları yatırımların artması, bölgemizde olduğu kadar ülkemizde de lojistik alanında hem hizmet sağlayıcılar hem de hizmet kullanıcıları için geniş yelpazede fırsatlar ve gelişmeye açık önemli alanlar oluşturacaktır. Sektörün tüm dinamikleriyle ve altyapısıyla değişen koşullara ve beklentilere cevap verebilir hale gelmesi, ülkemizi bu alanda bölgesel liderliğin en önemli adayı haline getirmesi söz konusu olacağı gibi, bölgemizi de ciddi bir gelişme potansiyeline ulaştıracaktır.
Bu anlamda, ana teması ‘Karadeniz, Kafkasya-Orta Asya Hattında Kombine Taşımacılık, Ticaret ve Enerji Hatları: Bölgesel Farkındalık’ olarak belirlenmiş olan bu kongrenin bu hedefe hizmet edebileceğini ve beklenen farkındalığı oluşturabilmesini umut ediyorum” şeklinde konuştu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özer konuşmasında, kurulma aşamasında olan lojistik köyün Erzurum’da bulunması ve kongrenin Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleşecek olmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı ve aynı zamanda kongrenin dönem başkanı olan Prof. Dr. Fehim Bakırcı ise konuşmasına 15 Temmuz şehitlerimizi yâd ederek başladı.
Bakırcı, endüstrileşme, üretim, kalite ve performansın yanı sıra, dış ticaret ve lojistiğin de küresel rekabet gücünün önemli unsurları arasında her geçen gün daha fazla yer almaya başladığını belirterek, Türkiye’nin özel coğrafi konumuyla, dünya ticaretinin en önemli lojistik aktörlerinden birisi olabilme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Bakırcı: “Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin ürün ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden batı ve güney yönlerinde aktarılması için geliştirilen uluslararası projeler, kombine taşımacılığa yönelik altyapı yatırımları, ülkemiz ve bölgemizin gelişiminde çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan bütün bu yatırımlar, teşvik uygulamaları vb. ekonomik, sosyal ve siyasal kararlar, bölgenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi çabalarına katkı sağlayacaktır. Bütün bu gelişmeler ışığında; akademik araştırma, bilimsel bakış ve objektif yaklaşım tarzıyla olayların ve konuların değerlendirilerek, kamu ve özel sektörün gücünü birleştirmek, bölgesel ekonomik kalkınma hızına katkı sağlamak, bölgesel potansiyeli ortaya çıkararak bir farkındalık oluşturmak maksadıyla geliştirilen Uluslararası Kafkasya Orta Asya Kongresi’nin İkincisini 60 yıllık bir mazisi olan Atatürk Üniversitesi bünyesinde gerçekleştiriyor olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından kongrenin ilk oturumuna geçildi. Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu’nun moderatörü olduğu, ‘Geçmişten Geleceğe Karadeniz - Orta Asya Ticaret, Lojistik ve Enerji Hatları Merkezi: Erzurum’ isimli oturuma, Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Prof. Dr. Cusup Pirimbayev, Cavit Uğur, Ozan Gündüz ve Fatih Şener ise konuşmacılar olarak katıldılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışlar yasak Kütahya’da Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunca orman yangınlarını önleme çerçevesinde 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. Vali Musa Işın’ın başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunda Kütahya’daki 2024 yılı yangın önleme çalışmaları ve yangınlara karşı alınacak tedbirler karara bağlandı. Toplantıda, orman yangınlarını önleme kapsamında 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. “Anız ve Bitki Örtüsü Yakmak Yasak” Toplantıda alınan kararlara göre, anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereği idari para cezası kesilecek, ormana 4 kilometre mesafede yakılan anızlar için 6831 sayılı kanunun 76. Maddesi 4. fıkrasına gereği yasal işlem yapılacak. 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 386,79 TL idari para cezası verilecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılacak. “Gönüllü Eğitimleri” Orman teşkilatınca lüzumlu görülen ilçelerde, yangın söndürme çalışmalarına katkıda bulunabilecek gönüllüler ve Sivil Toplum Örgütlerine, başvurmaları halinde gönüllü eğitimleri Orman İdaresince gerekli eğitimler verilecek ve yangın söndürme esnasında, yangın söndürme malzemesi desteği sağlanacak. Geçen yıl iki büyük yangınla karşılaşıldığını ve bu yangınlarda kahramanca mücadele eden Orman İşletme Şefi Murat Yıldırım’ın şehit olduğunu, dozer operatörü Hasan Hüseyin Türker’in ise gazi olduğunu hatırlatan Vali Işın, "Şehidimize tekrar Allah’tan rahmet, gazimize sağlık ve esenlikler diliyorum, Allah sağlığına kavuştursun” dedi. “580 teknik personel, 108 adet araç ve iş makinesiyle mücadele edeceğiz” Vali Musa Işın, 2024 yılında 580 teknik personel ve yangın işçisi, 108 adet araç ve iş makinesiyle yangınlarla mücadele edileceğini ve 33 adet orman gözetleme kulesinde kameralı gözetleme sistemi mevcut olduğunu belirtti. “TB2 İHA ve KORU431 helikopteri konuşlandırılacak” Vali Işın, yangın söndürme helikopteri Koru 431 ve İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın da yangınlarla mücadelede önemli rol oynayacağını söyledi. Zafer Havalimanı’nda konuşlandırılacak TB2 İHA’nın 10.00-20.00 saatleri arasında uçuş ve gözetleme yapacağını belirten Işın, İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın havada kalış süresinin 27 saat olduğunu kaydetti. Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil “ 2024 yılının yangınsız bir sezon olması diledi.”
İstanbul İstanbul’da 1 Mayıs nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatıldı. İstanbul Valiliği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İstanbul’da bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurmuştu. Sabah saat 05.30’da polis ekipleri trafiğe kapanacak yolları demir bariyer ve dubalarla keserek cadde ve sokakları trafiğe kapattı. Trafiğe kapatılan cadde ve sokaklara araçlar alınmazken sürücüler ise alternatif güzergahlara sevk edildi. Trafiğe kapatılan yollar ve alternatif güzergahlar ise şöyle, Saraçhane Parkı ve çevresinde gerektiğinde trafiğe kapatılacak yollar: Fevzipaşa Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, Atatürk Bulvarı. Saraçhane ve çevre tedbirleri içinde kullanılabilecek alternatif caddeler: Abdülezelpaşa Caddesi, Kadir Has Caddesi, Ragıp Gümüşpala Caddesi, Haliç Caddesi, Şehzadebaşı Caddesi. Beyazıt Meydanı ve çevresinde gerektiğinde trafiğe kapatılacak yollar: Ordu CaddesiBeyazıt Meydan ve çevresinde kullanılabilecek alternatif caddeler: Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Türkeli Caddesi, Koska Caddesi, Hayriye Tüccarı Caddesi. Taksim, Şişli, Mecidiyeköy ve geniş çevresinde trafiğe kapatılacak ve alternatif yollar: Şişli Mecidiyeköy Ortaklar Kavşağı’ndan Taksim istikametine kapatılacak, trafik akımı Ortaklar Caddesi’nden Esentepe istikametine yönlendirilecektir. Şişli Bomonti Tüneli Dolmabahçe istikametine kapatılacak, trafik akımı Akar Caddesi’nden Çağlayan ve Piyale Paşa Bulvarı’na yönlendirilecektir. Şişli Kuştepe Kavşağı’ndan Geçit Sokak istikametine gitmek isteyen akım, Kuştepe Kavşağı’ndan kapatılacak trafik Çağlayan istikametine yönlendirilecektir. Çağlayan Hürriyettepe Kavşağı’ndan Şişli istikametine gitmek isteyen akım Hürriyettepe Kavşağı’ndan Darülaceze Caddesi istikametine yönlendirilecek. Akar Caddesi istikametinden Hürriyettepe Kavşağı’na gelen akım, Hürriyettepe Kavşağı’ndan Çağlayan istikametine yönlendirilecektir Darulaceze istikametinden Okmeydanı istikametine gitmek isteyen akım Okmeydanı Kavşağı’ndan kapatılacak Odese Bulvarı’na yönlendirilecektir. Piyalepaşa Bulvarı’ndan gelen akım Okmeydanı istikametine kapatılacak, Sadabat Viyadüğü istikametine yönlendirilecektir Piyale Paşa Bulvarı’ndan Dolapdere istikametine gelen akım Dolapdere Kavşağı’ndan Taksim Yedi Kuyular istikametine kapatılacak, trafik Dolapdere Kavşağı’ndan Piyale Paşa Bulvarı’na geri yönlendirilecektir.Kasımpaşa Tuz Ambarı ışıklardan Şişhane Tarlabaşı Bulvarı istikametine kapatılacak, trafik Tuz Ambarı ışıklardan Hasköy istikametine yönlendirilecektir. Unkapanı Köprüsü’nden Taksim istikametine giden akım köprüye girmeden Ragıp Gümüş Pala ve Abdülezelpaşa Caddesi’ne yönlendirilecektir. Sirkeciden Galata Köprüsü Karaköy istikametine gelmek isteyen akım kapatılacak Ragıp Gümüş Pala Caddesi’ne yönlendirilecektir Ortaköy’den Çırağan Caddesi Beşiktaş istikametine gitmek isteyen akım, Ortaköy’den kapatılacak Dereboyu Caddesi ve Bebek istikametine yönlendirilecektir. Beşiktaş Eski Yıldız Caddesi, Barbaros Bulvarı, ara sokaklardan çıkan akım Balmumcu Kavşağı Zincirlikuyu istikametine yönlendirilecek. Nişantaşı Kavşağı Rumeli Caddesi istikametine kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı’ndan Fulya istikametine yönlendirilecek. Teşvikiye Hüsrev Gerede Caddesi istikameti kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı istikametine yönlendirilecek. Ihlamur Kavşağı’ndan Şair Nedim Caddesi istikametine kapatılacak, Ihlamur Kavşağı’ndan Fulya istikametine yönlendirilecek. Kadırgalar Caddesi Taksim ve Küçük Çiftlik Caddesi istikametine kapatılacak trafik akımı Bomonti Tünel istikametine yönlendirilecek. Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametine Balmumcu Kavşağı’ndan kapatılacak, Balmumcu Kavşağı’ndan Levent Sarıyer istikametine yönlendirilecek. Boğaziçi Köprüsü kuzey istikametinden geliş (Sait Çiftçi) Beşiktaş Ortaköy ayrımından kapatılacak, Haliç istikametine yönlendirilecek. İhtiyaç halinde E-5 kuzey yol Mecidiyeköy ayrımı kapatılacak, alternatif Çağlayan Haliç istikametine yönlendirilecektir. E-5 güney yol Mecidiyeköy ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacak, trafik akımı Zincirlikuyu Levent istikametine verilecektir"