YEREL HABERLER - 10 Ağustos 2017 Perşembe 15:26

Rulo Balya Silajı için Aziziye’de ‘Tarla Günü’ düzenlendi

A
A
A
Rulo Balya Silajı için Aziziye’de ‘Tarla Günü’ düzenlendi

DAP İdaresi desteğiyle alınan Rulo Balya Silaj Makinası, düzenlenen Tarla Günü etkinliğiyle çiftçilere tanıtıldı.

DAP İdaresi desteğiyle alınan Rulo Balya Silaj Makinası, düzenlenen Tarla Günü etkinliğiyle çiftçilere tanıtıldı.


Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, besin değeri ve verimliği yüksek yem bitkilerine destek sağlayan DAP İdaresi, bununla birlikte, aldığı tarım makinalarının tanıtımını yaptırarak, çiftçilerde farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Aşkale ve Aziziye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin ortaklaşa düzenlediği Tarla Günü’nde, geçen yıl, DAP İdaresi tarafından finanse edilerek alınan ve Aşkale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne verilen Rulo Balya Silaj Makinesinin tanıtımı yapıldı. Tarla Günü’nde silajla beslenen hayvanlardaki verim artışına dikkat çekildi.


Uzun yıllar köyde yaşadığını, çobanlık yaparak aile ekonomisine katkı sağlamaya çalıştığını ifade eden Av. Fakirullah Temur, avukat olmasına rağmen çiftçilik yapmanın özlemini hep içinde hissettiğini söyledi. Her ne olursa olsun yapılan işin sevilerek yapılması gerektiğine dikkat çeken Temur, “Hele hele tarım ve hayvancılık mutlaka sevilerek yapılması gereken bir meslek. İyi bir çiftçi olmak için ilk önce hayvanı sevmek lazım. Sevmezseniz yapamazsınız. Bunun yanında, yeni şeyleri de üretmeyi sevmek lazım. Maalesef atadan dededen kalma şeklindeki çiftçilik artık yürümüyor. Bizim de diğer milletler gibi yeniliklere açık bir şekilde çiftçiliği sürdürmemiz gerekiyor. Şimdi gördüğünüz bu faaliyette Erzurum’da yeni bir faaliyet. Geçen yıldan başlayan bir faaliyet ama biz bu sene talip olduk. Hayvancılığı başarılı bir şekilde yapmanın temel prensibi kaliteli kaba yem. Mısır, yonca, çayır otu gibi. Bunların da silaj formunda yedirilmesi gerekiyor. Dünya bunu bu şekilde kullanıyor. Silaj formu dediğimiz şey, otu yeşil formunda, bozmadan 2-3 yıla kadar saklıyor. Otu kurutursanız, zaman geçtikçe besin değeri kayboluyor. Silaj öyle değil kaldıkça besin değeri artıyor. Bu makinalar kapımıza gelen büyük bir nimet. Bu makinayı bir çiftçinin alması mümkün değil. DAP İdaresi almış ve bizim hizmetimize sunmuş. Aklın yolu bir ve başarılı olmak istiyorsak silaj yapmamız lazım” şeklinde konuştu.


Erzurum Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ferhat Han, Erzurum’daki tarım alanları ve hayvan sayılarıyla ilgili bilgiler verdi. Sözü yem bitkilerine getiren Han, “Bu anlamda ilimizin ekonomisi de genel olarak tarıma dayalı. Tabii hayvancılıkta işletme giderlerinin yüzde 70’i yem giderleri. Yemin de en önemli unsuru kaba yem. Fakat maalesef ilimizde hayvan beslenmesinde kullanılan kaba yem kalite açısından daha düşük olan saman ve çayır otu şeklinde. Burada tritikale silajına ayrı bir başlık açmak gerektiğini düşünüyorum. Tritikale yonca silajıyla birlikte ham protein oranı ve hazım olabilirlik değeri en yüksek kaba yem olarak tarif edilebilir. Dolayısıyla kaliteyi ve verimliliği artırabilmek adına buradaki silajın yapımını hem de tüketimini yaygınlaştırmamız hem de artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda DAP İdaresi Bölge Başkanlığına sunduğumuz bir proje ile yaklaşık 140 bin lira silajlık tritikale tohumluğu alımına yönelik. Bu projeyle toplam 100 ton civarında tohumluk alıp bunu Aşkale, Aziziye, Yakutiye ve Palandöken ilçelerindeki üreticilerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Aynı zamanda bugün burada gördüğünüz traktör ve silaj makinasıyla birlikte Aşkale İlçe Müdürlüğümüz aracılığıyla yapılan ve DAP İdaresi finansmanıyla sağlanan bu projeyle yaklaşık 560 bin lira bir kaynak kullanımı gerçekleşti. Bugüne kadar DAP İdaresi Başkanlığına 2015-2017 yılları arasında sunduğumuz yaklaşık 10 projede Başkanlığımız aracılığıyla 4,5 milyon lira civarında bir destek sağlanmış oldu. Bu anlamda, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanımız sayın Adnan Demir’e ve çalışma arkadaşlarına bizim projelerimize vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Bundan sonraki çalışmalarımızda nicelikten çok niteliğe önem vermemiz gerektiğini, verimliliğin yanında kaliteyi de artırmamız gerektiğini de ifade ederek bugün burada tarla günümüze iştirak eden herkese teşekkür ediyor, saygılarımı arz ediyorum” şeklinde konuştu. İdarenin kuruluşundan sonra bölgenin potansiyeli üzerinde çalıştıklarını ve öncelikli olarak tarım ve hayvancılık alanlarına yöneldiklerini ifade eden Başkan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, işe Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Projelerini destekleyerek başladıklarını anlattı.


Demir, şunları söyledi:


“Çünkü, kaba yemi ucuza mal etmemiz gerekiyordu. Şu anda bütçemizin yüzde 50’sinden fazlasını tarımsal sulama projelerine kullandırıyoruz. Biz bugüne kadar 900 adet projeyi destekledik. Bunu yaparken bin 200 hektar civarındaki araziyi sulamaya kavuşturduk. Buna devam edeceğiz. Bir de meraya dayalı hayvancılık yapılan alanlarımız vardı. Merada, yem kadar kıymetli olan hayvanın su ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. Bunun için bölge illerinde toplam 170 civarında hayvan içme suyu göleti yaptık. Etrafını çevirerek ön tarafına da sıvatlar koyduk. Ayrıca, mera dışında kalan yerleşim yerlerine de toplam 20 bin adet sıvat dağıttık. Bu 20 binin 3 bin tanesini Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne verdik ve onun aracılığıyla bu sıvatlar dağıtıldı. Verimlilik yem bitkisinde hasat zamanında başlar. Bölgede silaj kültürümüz yavaş yavaş gelişiyor. Mısır silajı kültürü yavaş yavaş oturdu. Ama sadece mısır silajıyla yetinmememiz gerekiyor. Geçen sene, Tarım İl Müdürümüzle beraber belirli üç ilçemize 100 ton civarında tritikale tohumu dağıttık. Fakat bunun takibini yapacağız. Çiftçilerimizin bunu hayvanlara yedirirken beklediğimiz canlı ağırlık artışını sağlamış olacak mıyız veya süt üretim artışını sağlamış olacak mıyız? Onun için bu işin öncülüğünü de Aşkale İlçe Tarım Müdürlüğü yapacak. Çünkü en çok hasadın ve balyalamanın yapıldığı yer orası. Şu ana kadar 700 civarında bir balya yapıldı. Bu balyaların her birisi 700 kilo ağırlığında. Bu makinayı biz aldığımız zaman tek başına makine almakla iş bitmediğini gördük. Ardından mecburen bu traktörü de aldık. Biz bu makinayı kendimiz için almadık. Siz Erzurumlu çiftçi kardeşlerimiz için aldık. Evet bu makine bir yeniliktir. Bu makine tasarlanırken silaj maliyetini aşağı çekmek için balyada belirli bir büyüklük öngörülmüş. Onun için bir balya açıldığı zaman hemen bozulabilecek diye bir şey yok. Bu makinenin günde yaklaşık 300 tane balya yapabilecek kapasitesi var. Kısmet olursa bu sene yine tritikale tohumu dağıtmaya devam edeceğiz. Bu balyaların bir sıkıntısı yükleme bindirme sıkıntısı var. Bunun için 2 tane de ataçman aldık. Biz bu işi hevesli olan çiftçilerimizle yürütmek istiyoruz. Fakirullah Bey’e ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu makinalarla birlikte hizmetleri daha da artırmayı arzu ediyoruz.”


Konuşmaların ardından, daha önce biçilen yoncalar rulo balya yapıldı ve streç ile sarılarak tarla üzerine bırakıldı. Program, tarla günü seyrinin ardından sona erdi.


Aziziye ilçesi Beypınarı Mahallesi’nde Fakirullah Temur’a ait tarlada gerçekleşen programa, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ferhat Han, Aşkale, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye İlçe Müdürleri, DAPHAN Sulama Birliği ve Erzurum Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpınar, Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Şengül, Beypınar Köyü Muhtarı Binali Kadıoğlu, girişimci çiftçi Av. Fakirullah Temur, Aşkale ve Aziziye ilçesinden katılan muhtarlar, tarım ve hayvancılık sektöründe hizmet veren STK temsilcileri, Aşkale ve Aziziye ilçesindeki çiftçiler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükkılıç’tan "Kitap Kafe" Projesi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Yeni 5 Yıl Kültür Sanat Projeleri çerçevesinde kitap kurtlarına müjde niteliğinde olacak Kitap Kafe’yi kütüphaneler şehri Kayseri’ye kazandıracaklarını duyurdu. Eğitime, öğrenmeye ve öğrenciler başta olmak üzere gençlere verdiği özel önem doğrultusunda gelecek nesillerin daha donanımlı bir şekilde yetişmesi için yeni hizmete sunduğu kütüphaneler ile kadim kenti kütüphaneler şehri haline getiren Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi kitapseverlerin yeni gözdesi olacak bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Öğrenci ve genç dostu, eğitim ve bilimin kentteki en güçlü destekçisi Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yoğun ilgi gören ve sayılarını arttırdıkları kütüphanelerin yanı sıra kitap kurtları için bir müjdeleri daha olduğunu kaydederek, “Merkez Halk Kütüphanemizin hemen yanı başına bölgenin gözbebeği olacak bir projeyi, Kitap Kafe’yi yapacağız. Büyükşehir Belediyesi hizmet binamızın ve kütüphanemiz arasında kalan daha önce çay bahçesi olarak hizmet veren mekânı Kitap Kafe olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi. Başkan Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin 13 kütüphane ile kitapseverlere hizmet verdiğini hatırlatarak, “Yakın zamanda hizmete açtığımız Yakut Semt Kütüphanemiz ile Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde nezih ortamları, kitap ve diğer eserlerin yanı sıra teknoloji donatıları ile kaliteli hizmet veren kütüphanelerimizin sayısını 13’e çıkardık. Merkez Halk Kütüphanemizi de 7/24 kütüphaneye dönüştürerek kitap kurtlarımızı ve öğrencilerimizi sevindirmiştik. Kütüphanelerimizi arttırmaya devam ediyoruz. Şimdi inşallah Kitap Kafe projemizle kitap kurtlarına güzel bir ortam daha armağan etmiş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşayacağız” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın zamanda çalışmaları başlatılması ve en kısa sürede hizmete açılması planlanan Kitap Kafe, kütüphane bölümü, kafeteryası, okuma ve yeme içme alanları ile kitapseverlerin yeni gözdesi olacak.
Eskişehir 18 yaşında bir kitap yazıp yayınlayarak yazarlık kariyerine ilk adımını attı Eskişehir’de bir meslek lisesinde 4’üncü sınıf öğrencisi olan 18 yaşındaki Sudem Lara Berivan Demir, 15 yaşında yazmış olmaya başladığı ilk kitabını yayınlayarak yazarlık kariyerine erken yaşta başladı. Bu yaz aylarının sonlarına doğru ikinci kitabını çıkartmaya hazırlanan Demir, hem ailesinin hem de öğretmenlerinin gurur kaynağı oldu. Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde son sınıf öğrencisi olarak eğitim gören 18 yaşındaki Sudem Lara Berivan Demir, 15 yaşında yazmaya başladığı ’Karanlıktaki Işık’ adındaki ilk kitabını yayınladı. Aynı zamanda bir öğrenci olan genç yazarın hem ailesini hem de öğretmenlerini gururlandıran kitabı Eskişehir 3. Kitap Fuarı’nda yoğun ilgi gördü. Küçüklüğünden beri kitap yazma hayali olan ve ilkokul öğretmeninin yazdırdığı küçük hikayelerle bu işe başlayan Demir, bir cesaretle yazıp yayınladığı kitabı için işlerin iyi gitmesinin ardından başlamış olduğu 2’nci kitabını ise yaz aylarının sonlarına doğru çıkartmayı planladığını açıkladı. Anne Naile Gökcan Demir de, çocukları bir şey yaptıklarını söyledikleri zaman ailelerin mutlaka onları dinleyerek arkalarından durması gerektiğine dikkat çekerken, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sırrı Kabadayı, okuyucularla buluşan genç yazarın diğer öğrenciler açısından örnek teşkil etmesini dilediğini dile getirdi. "Hayalim her zaman kitap yazmaktı" Sudem Lara Berivan Demir, kitap yazmanın ilkokuldan beri hayali olduğunu söyledi. Bu işe ilk adımını bir öğretmenin yazdırdığı küçük hikayelerle attığını ifade eden Demir, "15 yaşımda kitabımı yazmaya başladım. Hayalim her zaman kitap yazmaktı. İlkokul hocamızın yazdırdığı küçük hikayelerle yazmaya başladım. Bir cesaretle yazmaya başladığım ilk kitabımı 18 Kasım 2023 yılında çıkarttım. Şu anda ilgi gayet iyi. İlk kitabım olmasına rağmen gayet fazlasıyla ilgi gördüm. Kendi çabam ve ailemin çabasıyla beraber kitabım iyi satıyor. Çevremde çok fazla arkadaşım yok ama yine de çok fazla kötü söz aldım. Yazamayacağımı söylediler. Ailem ve çok yakın arkadaşlarım bana hep yardımcı oldular. Destek verdiler. Maddi ve manevi her konuda yanımdaydılar. Zaten onların yardımıyla bu kadar ilerleyebildim. İkinci kitabım da yolda. Yazın sonuna doğru çıkacak" dedi. "Ufak ufak romanları vardı ama bu kadar büyük bir şey olabileceğini aklıma getirmemiştim" Anne Naile Gökcan Demir, kızının ilk başlarda kendilerine kitap yazdığını söylediğinde çok inandırıcı bulmadıklarını belirtti. Ufak ufak romanlarının olduğunu ancak bu kadar büyük bir şey olabileceğini aklıma getirmediğini aktaran Demir, "Kitabı elime alıp okuduktan sonra kızımla öylesine gurur duydum ki anlatamam. Tarif edilemeyecek türden onur ve gurur yaşadım. İyi ki de kitabı çıkmış ve iyi ki de okuyucularla buluşmuş benim kızım. Sudem bambaşka bir çocuktu zaten. O bambaşkalığını bu kitapla gerçekten ifade etti. Daha güzel, daha büyük ve başarılı yerlere geleceğine inanıyorum. Belki de ilerideki Agatha Christie’dir. Çok güzel romanları var. İkinci kitabımız yolda. Devamını da getireceğine inanıyorum. Aileler çocukları bir şey yaptıklarını söyledikleri zaman hiçbir şekilde onları geri plana atmasın. Öncelikle çocuklarını dinlesinler ve yapacakları her şeyin arkasında dursunlar" şeklinde konuştu. "Öğrencimizin yazdığı Karanlıktaki Işık kitabı gerçekten okunmaya değer" Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sırrı Kabadayı ise, Sudem Lara Berivan Demir’in tüm Türkiye’deki öğrencilere örnek olmasını dileyerek şu sözleri kaydetti: "Sudem’in henüz lise son sınıfta iken 2’nci kitabını yazmaya başladı ve 1’inci kitabını yayınlaması bizi çok mutlu etti. Tüm idareci ve öğretmenler olarak, Suden’i kutluyoruz. Öğrencimizin yazdığı Karanlıktaki Işık kitabı gerçekten okunmaya değer. Bizler de çok güzel geri bildirimler edindik. İnanıyorum ki kızımız ileride çok iyi bir yazar, mesleki ve teknik eğitimin de yüz akı olacak. Suden’i bu etkinlikte yalnız bırakmamak adına 6 öğretmenimiz ve 100 öğrencimizle onun standına ziyarette bulunduk. Ben Suden’in tüm Türkiye’deki öğrencilere örnek olmasını diliyorum. Sürekli okumalarını ve yazmalarını gönülden diliyorum."
Aydın Nazilli’de 8 ayrı noktada çalışma başlatıldı Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; şehrin ivedilikle çare bulunması gereken sorunlarını çözüm listesine alırken, ilçede 8 ayrı noktada çalışma başlatıldı. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçe genelinde yürütülen çalışmaları tek tek inceleyen Başkan Tetik, ziyaretleri sırasında sorunlarını ve önerilerini anlatan vatandaşları da dinlemeyi ihmal etmedi. Pınarbaşı Mahallesi 592 Sokak’ta gerçekleştirilen kilit parke taşı döşeme faaliyetlerinin bugün itibariyle tamamlanacağını dile getiren Başkan Tetik, söz konusu çalışmalarla bölgede aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sorunların da çözülmüş olacağını kaydetti. “Zafer’e donanımlı yeşil alan” Zafer Mahallesi 1730 Sokak’ta yapımı devam eden yeşil alan ve çocuk oyun parkının da kısa sürede halkın kullanımına açılacağını belirten Başkan Tetik, 2 bin 100 metrekare alanın hizmete girmesiyle bölgenin eksiklerinden birinin giderilmiş olacağını ifade etti. Parka, Belediye Meclisi’nde alınan kararla Nazilli Adliyesi personeli merhum Duygu Bayhan’ın adı verilecek. “İsabeyli’de yüzler gülecek” İsabeyli İlkokulu bölgesinde öğrencilerin sıklıkla kullandığı yolun tehlike arz etmesi nedeniyle güvenlik önlemi alan ekipler, istinat duvarı yapım çalışmalarına başladı. İsabeyli Mahalle Muhtarı Akın Karakuyu ile incelemelerde bulunan Başkan Tetik; “Bugün sabah erken saatlerden itibaren ekiplerimizle birlikte sahadaydık. Yalnızca Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından 8 ayrı noktada çalışma gerçekleştiriliyor. Nazillimizin öncelikli sorunları başta olmak üzere çözüm listemizi hayata geçiriyoruz. Emeği geçen personellerime teşekkür ediyorum” dedi.
Kütahya Kütahya’nın Saray Mahallesine muhtarlık hizmet binası Kütahya’da Saray Mahallesinin yeni muhtarlık hizmet binasını hizmete sunuldu. Törende konuşan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Kütahya Belediyesi’ne bağlı mahalle muhtarlarının ilimiz vatandaşlarının taleplerini dinlemek, karşılamak, gerekli sosyal yardımları ulaştırmak adına bir başvuru noktası niteliğinde Fen İşleri Müdürlüğümüzce muhtarlık hizmet binası tasarlanmış ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Başta Saray Mahallesi olmak üzere Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Cedit Mahallesi, Zığra Mahallesi, Aydoğdu Mahallesi, Çalca Mahallesi, Perli Mahallesi ve Hacıazizler Mahallesine de Muhtarlık Hizmet Binası yapımı tamamlanmıştır. 27 metrekare genişliğine sahip muhtarlık hizmet binası ana birimi muhtar odası olmak üzere gerekli erzak ve aletlerin toplanacağı depo alanı, muhtarların bakım ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri mutfak ve tuvalet alanından oluşmaktadır. Yapı girişinde tanımlanan ahşap gölgelik sarmaşıkların tutunabileceği yüzeyiyle bahar ve yaz aylarında serin ve keyifli bir dış mekân deneyimi sunmayı hedefledik. Bina cephesi kültürel ve doğal dokuya uyum sağlaması hedeflenerek tuğla ağırlıklı oluşturuldu. Çatı kaplaması olarak alaturka kiremit kullanıldı. Açıklıklar için ahşap teması ön plana çıkartıldı. Sonuç olarak muhtarlık hizmet binası, içerisinde muhtarların vatandaş ile daha samimi ve hoşgörülü bir iletişim kurması, muhtarların daha özverili çalışması hedefiyle mahallemize kazandırıldı” ifadelerini kullandı. Saray Mahallesi muhtarı Necati Şahin de yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundu.