SAĞLIK - 21 Mart 2018 Çarşamba 11:29

Diş çürüklerine lazer ile son

A
A
A
Diş çürüklerine lazer ile son

Diş Hekimi Zafer Kazak, lazerin doğru ayarlar kullanıldığında derin çürüklerde doku seçici özelliğinden dolayı çok iyi sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Diş Hekimi Zafer Kazak, lazerin doğru ayarlar kullanıldığında derin çürüklerde doku seçici özelliğinden dolayı çok iyi sonuçlar elde edildiğini söyledi.


Sadece çürük doku temizlenebildiği için kanal tedavisi gereksiniminin de azaldığını kaydeden Medicadent Diş Klinikleri Kurucusu ve Global Diş Hekimleri Derneği Başkanı Diş Hekimi Zafer Kazak, "Lazer ile yapılan diş eti tedavilerinde farklı konseptler vardır. Bu konseptler klasik cerrahi yöntemlerle karşılaştırıldığında işlem şekli, iyileşme süreçleri ve hasta konforu açısından farklılıklar gösterir. Estetik işlemler de daha hızlı ve konforlu bir iyileşme elde edilebilirken, kemik kaybı görülen ileri diş eti hastalıklarında tedavi yaklaşımları tamamen değişebilmektedir. Örneğin, cerrahi tedaviye ihtiyacı olan bazı hastalarda, diş taşları klasik yöntemle (titreşimli ve su soğutması ile çalışan aletlerle) temizlendikten sonra diş etindeki ve diş yüzeyindeki yabancı dokular kombine lazer cihazları ile (çift dalga boylu lazer sistemleri -Er:YAG ve Nd:YAG) uzaklaştırıp, dokularda derin dezenfeksiyon yapılabilir (WPT yöntemi - Wavelength -optimized Periodontal Therapy). Bu yöntemle açık ameliyat gerektiren diş eti hastalıklarında bile (eğer ileri seviyede kemik desteği gerektirmiyorsa) ameliyatsız tedavi mümkündür. Bu sayede problemli diş etlerinin iyileşmesi hızlı, güvenilir ve ağrısız bir şekilde gerçekleşir" ifadelerini kullandı.


Çift dalga boyu içeren sert doku ve yumuşak doku lazer cihazlarının, gelişmiş lazer cihazları olduğunu kaydeden Dt. Kazak, "Bu sistemler yüksek maliyetleri sebebi ile standart olarak her klinikte kullanılamayabilir. Bu durumda lazer destekli çalışılmak isteniyorsa diyot lazer cihazları tercih edilirler. Daha düşük maliyetlerle temin edilebilen bu cihazlar da kısmen kombine cihazlar ile yapılan tedavileri yapabilirler. Diyot lazerlerle kemik, diş gibi sert dokularda çalışılmaması daha kısıtlı tedaviler yapılabilmesinin ana sebebidir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Gökhan Tombak cinayeti davasının 5’inci duruşmasında da karar çıkmadı Burdur’un Bucak ilçesinde 1 Aralık 2022 tarihinde evinin önünde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülen Gökhan Tombak cinayeti davasının beşinci duruşmasında, "tasarlayarak öldürme" ve "tasarlayarak öldürmeye yardım etmek"ten haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılan 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Karaaliler köyünde Gökhan Tombak 1 Aralık 2022 günü kimliği belirsiz kişiler tarafından tüfek ile öldürülmüştü. Jandarma ekipleri tarafından yapılan incelemeler sonrasında gözaltına alınan Hasan U. (56) ve Emrah T. çıkarıldığı mahkemenin ardından tutuklanmıştı. Bir süre ceza evinde kalan iki şüpheli, yeterli delil olmadığı için tahliye edilmişti. Olayla ilgili süren davanın beşinci duruşması bugün Burdur Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Hasan U. (56), Emrah T. (28), Ahmet U. (28), Ahmet S. (28), Selahattin A. (47), Muhammet A. (22), maktul Gökhan Tombak’ın yakınları ve tarafların avukatları katıldı. Mahkemede söz verilen maktul Gökhan Tombak’ın babası Kemal Tombak, "Sanıklar hakkında yeterli deliller bulunmasına rağmen tutuksuz yargılanmaları kabul etmiyorum. Sanıkların tutuklanmalarını talep ediyorum" dedi. Gökhan Tombak’ın eşi Asuman Tombak ise, "Bir sürü delil olmasına rağmen sanıklar elini kolunu sallayarak dışarıda geziyor. Sanıkların tutuklanmalarını talep ediyorum" dedi. Maktul avukatları ise, "Sanıklar hakkında daha önceden kaçak kazı yapma suçundan Bucak 2. Asliye Mahkemesi’nden tutukluluk kararı verilmiş. Maktul Gökhan Tombak’ın da ölümünün bu olayla bağlantılı olabileceğini düşünüyorum" diyerek Mehmet Ç., Osman K., Hakkı Ö., Mustafa T., Ahmet G., Arif B., Yakup Ö. ve Alparslan Ö.’nün tanık olarak dinlenmelerini talep ettiler. Sanık avukatları ise Hakkı Ö., Mustafa T. ve Mehmet Ç.’nin tanık olarak dinlenmesini, Arif B.’nin dinlenmesinin duruşmaya bir katkısı olacağını düşünmediklerini, bütün deliller ve eksik hususların giderilmesini, sanıkların tutuksuz yargılanma halinin devamını talep ettiler. Mahkeme heyeti dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasına, yeni tanıkların dinlenmesi ve ailenin çıktığı televizyon programında çekilip yayınlanmayan ve delil niteliği taşıyabilecek görüntülerin istenilmesine karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Maktul Gökhan Tombak’ın eşi Asuman Tombak, mahkeme çıkışı yaptığı açıklamada, "Yeterli delillerimiz olmasına rağmen hala sanıklar tutuklanmıyor. Adaletin olmadığını düşünüyorum. Ölenin hiçbir hakkı yokmuş. Yine mutsuzuz yine mutsuzuz" dedi. Maktul Gökhan Tombak’ın kardeşi Gürel Tombak ise, "Mahkeme sona erdi. Duruşma 8 Ekim tarihine ertelendi. Ama yine de adalete güveniyoruz. Sonuna kadar bu işi devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.
Düzce Sanayicilere Avrupa yeşil mutabakat uyumu eğitimi Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuru sahibi olduğu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından Teknik Destek Projesince desteklenen “Düzce’deki Firmaların Avrupa Yeşil Mutabakatına Uyumu Projesi kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapanış toplantısında konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık, projenin yararlanıcı firmaları olan 10 şirketin ilin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer aldığını belirterek, projenin ne kadar önemli bir konu ihtiva ettiğine işaret etti. Projede yer alan tüm firmalara teşekkür eden Erdoğan Bıyık, bu projenin örnek olmasını ve diğer sanayici üyelerin de bu belgelendirmeleri en kısa zamanda tamamlamalarını tavsiye ettiklerini de sözlerine ekledi. Toplantıda; projenin başından bu yana gerçekleştirilen faaliyetler özetlendi. Projede; Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği konularında bilincin ve faaliyetlerin artması, sera gazı emisyonlarının hesaplanabilirliğini sağlamak adına envanter analizinin yapılıp, sera gazı azaltım faaliyetlerinin belirlenebilmesi için yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği ile mücadele eğitimi verilerek süreç başlatılmış ve yürütülmüştü. Bu süreçte saha ziyaretleri, hesaplama ve raporlama faaliyetleri süresince firmalardan gelen sorular yanıtlanarak, firmaların sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği konularında bilincin artması sağlanmıştır. Toplantının son bölümünde Başkan Erdoğan Bıyık, Meclis Başkanı Tanju Acar ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Canpolat, katılımcı firma yetkililerine ISO 14064-1 Kurumsal Karbon Ayak İzi Eğitiminin Katılım Belgelerini verdi.