GENEL - 19 Nisan 2018 Perşembe 14:09

Yurdakul’dan ETSO Meclis Başkanı Özakalın’a ziyaret

A
A
A
Yurdakul’dan ETSO Meclis Başkanı Özakalın’a ziyaret

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın’ı ziyaret etti.


Beraberinde, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Müdür Yardımcısı Murat Altınyollar ve Uzman Ali Taylan Öztaylan’la birlikte ETSO’yu ziyaret eden Yurdakul, Meclis Başkanı Özakalın’la bir süre görüştü. ETSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Meclis üyesi Haktan Ömeroğlu’nun da hazır bulunduğu ziyarete Yurdakul, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın yapısı ve misyonu ile Erzurum programı hakkında bilgi verdi. Gezileri sırasında üniversitelerde gençlerle bir araya geldiklerini ve onlara bilgi ve tecrübelerini aktarma fırsatı bulduklarını ifade eden Hakan Yurdakul, aynı şekilde iş dünyası temsilcileriyle de görüşüp şehrin sanayisini, ticaretini, ekonomisini konuşmak istediklerini söyledi.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ise, Erzurum’un, mevcut sosyo-ekonomik yapısıyla hak etmediği bir konumda yer aldığını belirterek, bunun birçok sebebinin olduğunu ifade etti. Yıllardan beri kaynak ve potansiyelleri iyi analiz edilmeyen ve buna bağlı olarak sahip olduğu avantajları iyi değerlendirilemeyen Erzurum’un artık, ayağı yere basan, gerçekçi ve katma değeri yüksek yatırımlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Özakalın, mevcut yatırımları da kapsayacak şekilde, daha önce uygulanan 5084 Sayılı Teşvik Yasası benzeri, bölgede özel teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.


Bölgeye özgü teşvik uygulamalarında, bölgedeki gerçek aktörlerin fikirlerinin alınmasının önemine değinen Özakalın şunları söyledi; “Eğer Erzurum, Osmaniye’yle, Malatya’yla aynı teşvik kapsamındaysa, yatırımcı hangisini tercih eder ona bakmak lazım. Buradan sermaye göçünü, beyin göçünü, nitelikli insan göçünü önlemek için acil tedbirler alınmalı. Devletimizin bölgemize yaptığı tüneller, yollar ve lojistik merkezler çok yerinde ve katma değer sağlayan yatırımlar. Ancak biz Erzurum’da üretim yaparsak, o ürünü pazarlarsak bu yatırımlar daha farklı anlam kazanacak. Şehrimizde yapılacak çekim gücü yüksek her türlü sanayi yatırımı bu bölgenin cazibesini artıracak ve ekonomik anlamda büyük fayda sağlayacaktır. Bu sebeple, bu tür yatırımların önünü açacak ve yatırımcıları cezbedecek özel teşvik ve destekler bölgemiz ve ilimiz için hayati öneme haizdir.”


Bölgenin, eski parlak günlerine dönebilmesi için teşvik ve desteğe ihtiyaç duyan sektörlerden birinin de tarım ve hayvancılık olduğunu anlatan Özakalın, “Çiftçimizin, üreticimizin, modern tarım uygulamalarını hayata geçirecek, verimi artıracak, bürokrasiden arındırılmış, bölge ve sektör gerçekleriyle örtüşen desteklere ihtiyacı var. Bunu sağlarsak ilimizde ve bölgemizde tarım ve hayvancılık eski gücüne ve cazibesine kavuşacaktır” dedi.


Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanı Hakan Yurdakul ise, önümüzdeki dönemde Bakanlıkların daha çözüm odaklı hareket edeceği teknokrat bir yapıya kavuşacağını belirterek, kendisinin sorunların çözümüne katkı sağlayacak desteği vermeye her zaman hazır olduğunu söyledi.


Görüşmenin ardından, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Yurdakul’a ziyaretinin anısına gümüş işlemeli Oltutaşı tespih hediye etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Turquality ve Marka Destek Programı ile 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli. Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın kapanış törenine katıldı. Bakan Bolat, programda yaptığı konuşmada markalaşmanın ihracata katkısının önemine dikkat çekti. Bakan Bolat, Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın inovasyon ve markalaşma yoluyla ihracatın katma değerini artırmayı hedeflediğini belirtti. İhracatın Türkiye için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Bakan Bolat, "İhracat Türkiye açısından olmazsa olmaz bir zorunluluk. İhracatta önemli bir yol kat ettik, ama daha çok yolumuz var. Türkiye’nin bu ihracat yolculuğunda ’Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı’ çok önemli bir konumda. Üniversite-sanayi-STK ve biz olmak üzere dörtlü iş birliği modeliyle yapılan bu program örnek bir çalışma" dedi. "Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" Programa ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, "Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli olarak özetleyebiliriz. Turquality, hizmetlerde, mallarda, ürünlerde yeni büyük markalar geliştirerek Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır. Bu program çok da başarılı olmuştur. Bugüne kadar aşağı yukarı Turquality programına katılan 189 şirketin 205 markası Turquality destek programı tarafından destekleniyor. Turquality genel-geçer bir program değil, çok önemli program. Bir alt programı da Marka Destek Programı. Bunda da 291 firmanın 312 markası desteklenmekte. Bu şekilde Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" şeklinde konuştu. Bakan Bolat, dünya ihracatından Türkiye’nin aldığı paya ilişkin de verileri paylaştı. Bolat, "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2002 yılında dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 0,49’du, bu rakam 2023 yılı sonunda yüzde 1,08’e yükseldi. Hizmet ihracatımız ise dünyadaki payımız 2002 yılında 0,89’du 2023 yılı sonunda 1,30’a yükseldi. Bu ülkemiz için başarıdır, bunu daha yukarı taşıma hedefindeyiz. Mal ihracatında 2028 yılında dünyadaki payımızı yüzde 1,30’a, hizmet ihracatı payımızı da yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, konuşmasının ardından Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilere diplomalarını verdi. Program diploma töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İstanbul Galatasaraylı Sporcular Derneği’nin dayanışma yemeği düzenledi Galatasaraylı Sporcular Derneği, birlik ve beraberlik mesajı vermek adına dayanışma yemeği düzenledi. Şişli’de bir otelde düzenlenen organizasyona, Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen ve oyuncular ile davetliler katıldı. Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Bu gece, futbolla ilgili önümüzdeki çok önemli maçlarda bütün camianın bir arada olduğunu göstermek için yapılan bir gecedir. Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın da bu hafta sonu maçı var. Kazandıkları takdirde ilk kez şampiyon olacaklar ve direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılacaklar. Takımın bu maçı kazanmasını istiyoruz" dedi. Nazifoğlu, konuşmasının ardından Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas’a, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy’a, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar’a, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan’a, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen’e ve oyunculara desteklerinden ötürü plaket takdim etti.