YEREL HABERLER - 22 Ocak 2012 Pazar 15:10

ERZURUM’DA HARABE BİNALAR BİRER BİRER YIKILIYOR

A
A
A
ERZURUM’DA HARABE BİNALAR BİRER BİRER YIKILIYOR

Erzurum’da Yakutiye Belediyesi’nce, Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi kapsamında kamulaştırmalar tamamlanılarak, harabe binaların alandan uzaklaştırılması için son çalışmalar yapılıyor.
İşin en zor kısmına geldiklerini belirten Belediye Başkanı Ali Korkut, "Tescilli tarihi binalara yapışık halde bulunan ve yıkılması gereken binalarda sıra. Bunları alandan uzaklaştırınca ilk etap kamulaştırmayla geniş bir çevre açılmış olacak" dedi.
Yakutiye İlçe Belediyesi, Üç Kümbetler çevresinde yer alan tescilli tarihi konakların çevresinde hassas çalışmalar yürütüyor. Tescilli olan tarihi Erzurum evlerine bitişik olarak yapılmış ve alandan uzaklaştırılması gereken binalar adeta iğneyle kuyu kazar gibi ince bir çalışmayla yıkılıyor. İnsan gücüyle yapılan çalışmalarda hilti, demir kesici, kazma, kürek gibi insan gücüyle çalışan araçlar kullanılıyor. Başkan Ali Korkut, öncelikle alandan uzaklaştırılması gereken bu binaların tescilli evler ile ilişkisinin kesildiğini, ardından yıkımın tescilli binalara zarar vermeden gerçekleştirildiğini belirtti. Korkut, "İşimiz gerçekten zor. Büyük bir titizlik ile çalışıyoruz. Tarihi Erzurum Evi, yanında betonarme bina. Bunun önce tescilli evden ayrılması gerekiyor. Sonra siz tarihi olana zarar vermeden o binayı kaldırabilesiniz. Bunun için insan gücüyle ve adeta el ile yıkım gerçekleştiriyoruz. Bitişik binanın tarihi olan ile ilişkisini koparıp yıkıyoruz. Çok zor ve dikkat gerektiren bir çalışma. Ancak tarihi Erzurum Evlerinin zarar görmemesi için başka bir yol yok" şeklinde konuştu.
İğneyle kuyu kazar gibi yapılan çalışmalarda, tarihi Erzurum evlerine bitişik binaların demir ve beton bağlantısı tescilli binadan ayrılıyor. İnce işçilikle ve çok uzun süren çalışmanın ardından iki bina tamamen birbirinden ayrılmış oluyor. Alandan uzaklaştırılması gereken binanın enkazının kaldırılmasının ardından tescilli Erzurum evi duvarında kalan kalıntılar da yine ince bir çalışmayla temizleniyor.
Tarihin gün yüzüne çıkması için kış soğuklarına aldırmadıklarını belirten Ali Korkut, yaz aylarında daha yoğun temponun kendilerini beklediğini söyledi. Üç Kümbetler Projesinin Erzurum için çok önemli olduğunu belirten Korkut, amaçlarının Erzurum’un buram buram tarih kokan havasını ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti. Erzurum’un yığınla tarih hazinesine sahip olduğunu anımsatan Korkut, "Maalesef bunların çoğunluğu Üç Kümbetler de olduğu gibi saklı hazine konumunda. Tarihi gün yüzüne çıkarabilirsek, Erzurum’a çok şek katmış olacağız. Belki Kentsel Dönüşüm’den daha önemli bir hazine, bizleri bekliyor" ifadelerini kullandı.
2013 yılında tamamlanması planlanan projeyle Üç Kümbetler çevresiyle açık hava müzesi konumuna getirilecek. Fuar alanı, Kültür Merkezi, Kent Müzesi, Kongre Merkezi ve Erzurum’un unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının canlandırılacağı atölyeleri içine alacak kompleks bir çalışma ile bölge canlandırılacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi Arnavutköy Belediyesi tarafından kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi. Arnavutköy Belediyesi, şehir yaşamının gürültüsünden uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyen vatandaşlar için özel bir hizmet sunuyor. Belediye tarafından 68 dönüm arazi üzerine kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi, vatandaşlara doğal ortamda organik tarım yapma, toprağa temas etme ve doğayla bağ kurma imkanı sunuyor. Hobi Bahçesinde ilk fideler toprağa ekildi Atalık tohumların kullanıldığı Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa dikildi. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu da Hobi Bahçesi’ni ziyaret ederek, fide ekti. Candaroğlu, Hobi Bahçesi’nde atalık tohum yetiştirildiğini, ekilen fidelerin atalık tohum olduğunu ve vatandaşlara destek verildiğini vurguladı. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, "Burada kullanılan tohumlar atalık tohumlardır. Buraya gelip ekim yapan vatandaşlarımıza da atalık tohum desteği sağlıyoruz. Buradaki amacımız şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımıza organik tarım imkanı sağlarken, atalık tohumlarımızın da devamlılığını sağlıyoruz" şeklinde konuştu. “Hobi Bahçesi sayısını 3-4 katına çıkaracağız” Başkan Mustafa Candaroğlu ayrıca, “Burada şu an 200 adet Hobi Bahçesi bulunuyor. Vatandaşlarımızdan da yoğun istek ve talep var. İnşallah önümüzdeki süreçte, daha fazla vatandaşımızın organik tarım yapmasını sağlamak için hobi bahçesi sayımızı artırarak 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.