TEKNOLOJİ - 19 Ekim 2023 Perşembe 09:26

Atatürk Üniversitesi ve Türk Havacılık Uzay Sanayi arasında işbirliği protokolü imzalandı

A
A
A
Atatürk Üniversitesi ve Türk Havacılık Uzay Sanayi arasında işbirliği protokolü imzalandı

Atatürk Üniversitesi ve Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) iş birliğiyle düzenlenen Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı açılış töreni ve kurumlar arası iş birliği imza töreni, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.


Açılış törenine ev sahibi olarak Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türk Havacılık Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Törenin açılış konuşmasında, havacılık ve uzay sanayisi teknolojinin hızla değiştiğini ve sınırları zorlayan bir alan olduğunu belirten Türk Havacılık Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAŞ’ın bu alanda lider konumuyla geleceğin teknolojilerini şekillendirmek ve küresel ölçekte rekabet etmek amacıyla büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu aktardı.


“Öğrenciler Laboratuvar Projelerine Katılarak Teorik Bilgilerini Pratik Uygulamaya Dönüştürme Fırsatı Bulacak”


Çelik: “Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Atatürk Üniversitesinde açılacak olan TUSAŞ Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarı, havacılık ve uzay alanlarında geleceğin teknolojilerini şekillendirmek için atılan çok önemli bir adımdır. Bu laboratuvar, 6 stratejik alanda gerçekleştirilecek çalışmalarla Türkiye’yi havacılık ve uzay sanayisi küresel arenasında daha da rekabetçi hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu kapsamda laboratuvarın en öncelikli hedeflerinden birisi, genç yeteneklere havacılık sektöründe deneyim kazandırmak ve onları bu kritik sektörde bilgi sahibi yapmaktır. Öğrenciler laboratuvar projelerine katılarak teorik bilgilerini pratik uygulamaya dönüştürme fırsatı bulacak ve havacılık sektörüne daha donanımlı bir şekilde katkıda bulunabilecekler. Ayrıca bu laboratuvarın sunduğu fırsatlardan biri de üniversite-sanayi iş birliği projelerine katılım imkanıdır. Öğrenciler bu tür projeler aracılığıyla teknoloji şirketi olan TUSAŞ ile iş birliği yaparak havacılık problemlerine çözüm üretme deneyimini kazanacaklar. Bu yeni laboratuvarın faaliyetleri arasında hidrojen teknolojileri, yakıt pilleri modelleme çalışmaları, hibrit sistem tasarımı modelleme, yakıt pili tabanlı güç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.


“Yeni Laboratuvarda, Yakıt Pili Modelleme, Hibrit Sistem Tasarım ve Modelleme, Yakıt Pili Tabanlı Güç Sistemlerinin Tasarımı Çalışmaları Yapılacak”


“Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına bağlı olarak, yapısal, uçak, helikopter, insansız hava araçları, uzay sistemleri ve MMU olmak üzere altı stratejik alanda ürünleri ve müşterileri için geçerli olan çok çeşitli mühendislik ve teknoloji disiplinlerinde faaliyet göstermektedir” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektör Prof. Ömer Çomaklı, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve yenilikçi teknolojiler ile pazar rekabeti koşullarında güçlü kalabilmek için Ar-Ge faaliyetlerinin öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, Ar-Ge faaliyet alanlarının genişletilmesi kadar, Ar-Ge için faydalanılabilecek bilgi ve kaynak ağının güçlenmesinin de büyük önem taşıdığını söyledi.


Prof. Dr. Çomaklı: “Bu kapsamda TUSAŞ, üniversiteleri kendi Ar-Ge ekosisteminin doğal bir parçası haline getirebilmek ve yenilikçi teknolojileri takip ederken akademik kaynaklardan sınırsız faydalanabilmek için üniversitelerdeki akademik ve teknik alt yapıyı TUSAŞ Ar-Ge ihtiyaçları çözüm mekanizmalarının bir parçası haline getirebilmeyi amaçlamaktadır. Üniversite-sanayi iş birliği çalışmaları kapsamında TUSAŞ tarafından bugün Mühendislik Fakültesinde, Atatürk Üniversitesi - TUSAŞ Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarının açılışını yapıyoruz. Açılan bu yeni laboratuvarda yapılacak çalışmalar kapsamında PEM yakıt pili modelleme çalışmaları, hibrit sistem tasarım ve modelleme, yakıt pili tabanlı güç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmaları yapılacaktır.


Çok sayıda araştırmacının görev yapacağı Araştırma Laboratuvarında, TUSAŞ’ın özgün platformlarında kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, Üniversitemizdeki akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesi sağlanarak, savunma sanayine ve havacılık endüstrisine nitelikli araştırmacı yetiştirme misyonu yerine getirilecektir. Bu laboratuvarda yapılacak ileri Ar-Ge çalışmaları için TUSAŞ HPC sisteminden 1.000 çekirdek tahsis edilecektir. Öğrenciler burada çalışacakları projeler kapsamında LIFT UP, LIFT UP+ ve LIFT UP++ programları ile maddi olarak da destekleneceklerdir” dedi.


“Çok Başarılı Bir Eğitim Veriyoruz Ancak Uygulama Alanımız Çok Zayıf”


Ülkemizin nadide kuruluşlarından biri olan TUSAŞ’ın Atatürk Üniversitesinde böylesine teknolojik bir laboratuvarı hizmete açmasının sevinilecek ve iftihar edilecek bir durum olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, böyle bir dönemde millet ve devlet olarak güçlü olmak zorunda olduğumuzu söyledi.


Üniversite-sanayi iş birliği noktasında Erzurum’un eksiklikleri olduğunu belirten Başkan Sekmen şunları aktardı: “Belediyemize ait şirketlerden bazıları bu tür teknolojik gelişmelere uygun çalışmalar yapıyor. Burada yapılacak birtakım çalışmaları TUSAŞ ile birlikte iş birliği içerisinde yürütebileceğimizi ifade ediyorum. Bu iş birlikleri sayesinde laboratuvarlar etkili olacak ve öğrenci kardeşlerimiz geleceğe iyi yetişecek. Üniversitelerimizin en büyük sorunlarından bir tanesi uygulama alanlarının yoksunluğu olarak göze çarpıyor. Çok başarılı bir eğitim veriyoruz ancak uygulama alanımız çok zayıf. Hangi branşta olursa olsun çocuklarımızı sadece teorik değil uygulamalı eğitimlere de yönlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.


Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Türk Havacılık Uzay Sanayi Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik kurumlar arası iş birliği protokolünü imzaladılar.


Mühendislik Fakültesi içerisinde hizmet verecek olan Hidrojen ve Yakıt Pilleri Araştırma Laboratuvarının açılışı protokol tarafından gerçekleşirken, konuklar çalışma yapan öğrencilerle bir süre sohbet etti.


Rektör Çomaklı, Prof. Dr. Çelik’e birimleri tanıttı


TUSAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Prof. Dr. Erdal Çelik, TUSAŞ Üniversite İlişkileri Müdürü Dr. Süleyman Demir ve TUSAŞ Teknoloji Geliştirme Mühendisi Dr. Seda Sivri’yi Rektörlük makamında ağırlayan Prof. Dr. Çomaklı, konuklarına Atatürk Üniversitesinin Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında hizmete açtığı birimleri tanıttı.


Rektör Çomaklı ve Prof. Dr. Çelik, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kurumsal İletişim Direktörlüğü, Araştırma Üniversitesi İzleme ve Değerlendirme Ofisi, Veri Yönetim Ofisi, Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi gibi birçok birimi ziyaret ederek birim yöneticilerinden bilgi aldılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yılın ilk hacı adayları İstanbul Havalimanı’ndan kutsal topraklara uğurlandı Diyanet İşleri Başkanlığının "2026 Yılı Hac Organizasyonu" kapsamında çok sayıda hacı adayı, İstanbul Havalimanı’ndan kutsal topraklara uğurlandı. Yılın ilk hacı adayları, hac görevini yerine getirmek üzere İstanbul Havalimanı’ndan uğurlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı ekipleri nezdinde, "2026 Yılı Hac Organizasyonu" kapsamında hareket eden hac kafilesi, kutsal toprakların bulunduğu Suudi Arabistan’a hareket için yola çıktı. Havalimanında yapılan uğurlama programına, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Arif Tevrek’te katıldı. Arnavutköy Yeşil Camii Müezzini Mahmut Abdullah Yılmaz tarafından ilahi okunurken Arnavutköy İlçe Müftüsü Ümit Kartal ise hacı adayları için dua etti. "Bu duygu, çok güzel bir duygu" 11 senelik beklemenin ardından hacca gideceğini belirten Ramazan Kanat, "11 sene oldu. 11 sene sonra Rabbim bizi çağırdı. Biz de Allah’ın izniyle gideceğiz. Oraları ziyaret edeceğiz. Rabbim bütün Müslüman kardeşlerimizin orayı isteyerek, kalben, görmesini nasip etsin. Rabbim, bütün Müslüman kardeşlerimizin birlik ve beraberlik içerisinde olmasını nasip etsin inşallah. Bu duygu, çok güzel bir duygu. Gerçekten bunu yaşamak lazım, anlatmakla olmaz. İnşallah herkes oraya gider, oraları görür. Güzel bir maneviyat yüklenir ve gelir inşallah" diye konuştu. Bir diğer hacı adayı Hayri Parmaksız, 14 senelik bir sürenin ardından gideceğini söyleyerek, "14. senede gidiyorum. Çok mutluyum, çok huzurluyum. İnan ki çok mutlu oldum. Allah gitmeyenlere de nasip etsin. Kelimelerle ifade edemem, çok büyük bir mutluluk. Torunlarımla, evlatlarımla, sevdiklerimle paylaşacağım bu duyguyu" dedi. Bir başka hacı adayı Zübeyre Gören, "16 senedir bekliyorduk, 17. senemizde çıktı. Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Başta ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu. "Ayaklarımız yere basmıyor" Hacca gideceği için mutlu olduğunun altını çizen Himmet Beyler, "15 senedir bekliyoruz. Ayaklarımız yere basmıyor. Rabbime şükürler olsun. Nasip olacak inşallah bakalım. Hanımla beraberim. Bundan daha büyük mutluluk olur mu? Ağlamaktan bir alem olduk, Rabbim isteyen herkese nasip etsin inşallah" diye konuştu. Hacı adaylarından Emin Türkkan ise, "14 sene oldu. Bu sene Rabbim nasip etti. İlk kafile olarak gidiyoruz. Çok mutluyum, çok heyecanlıyım. Allah bekleyen herkese nasip etsin. Güzel bir duygu. Rabbim; bütün Ümmet-i Muhammed’i kazalardan ve belalardan korusun, bu savaşları dindirsin, hayırlısıyla gidip hacımızı yapıp gelmeyi nasip etsin inşallah" dedi "Biz gençliğimizde yazıldık ama ihtiyarladık" 15 kişilik grup halinde gittiklerini belirten hacı adayı Hamza Çiçek’te, "13 yıldır bekliyoruz. Çok şey düşünüyorum. Allah kabul eder inşallah, gidip gelmeyi sağlıcakla. Duygusallık var, Allah herkese de nasip etsin. Biz gençliğimizde yazıldık ama ihtiyarladık. Bütün İslam alemine dua edeceğiz, Allah dualarımızı o mübarek yerlerde kabul eder inşallah. Eşimizden, dostumuzdan ayrılıyoruz ama tatlı bir ayrılık. Allah, tekrar gelip bu tatlı ayrılığı birleştirmeyi nasip etsin. 15 kişi gidiyoruz. Bir grup halinde yazıldık, grup halinde gidiyoruz. Diyanetle gidiyoruz, Diyanet’i tercih ettik. Devletimizin hizmet eden bir kurumu olduğu için" diye konuştu. Sivaslı hemşerilerini uğurlamaya geldiğini belirten Azimet Kaya, "Sivas Koyulhisar Boyalı Köyü’nden değerli komşularımızı yolcu etmeye geldik. Ben Şişli-Kağıthane güreş ağasıyım. Ayrıca hafız da yetiştiriyorum. Değerli Müftü yardımcımız da konuştu, Allah ondan razı olsun. Devletimizden ve milletimizden razı olsun. Herkese çok teşekkür ederim. Köylülerimin de hayırlı gidip hayırlı gelmelerini istiyorum. Allah kabul etsin, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin" ifadelerine yer verdi.