GÜNDEM - 18 Nisan 2024 Perşembe 12:16

Atatürk Üniversitesi’nde 2023 patent ödül töreni

A
A
A
Atatürk Üniversitesi’nde 2023 patent ödül töreni

Akademik alanda yapılan başarılı çalışmaları ödüllendiren Atatürk Üniversitesi, bu kapsamda gerçekleştirdiği törenlere bir yenisini daha ekledi. 2023 yılında yapılan patent başvuruları kapsamında ödül almaya hak kazanan öğretim üyeleri ile onlara eşlik eden grup üyeleri, 15 Temmuz Milli İrade Salonunda bir araya geldi.


2023 yılı akademik dönemde, 97 ulusal 43 uluslararası olmak üzere toplamda 140 Patent başvurusunda bulunan öğretim üyeleri başarı belgelerini Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın elinden aldı.



Fikri mülkiyet hakları koordinatörlüğü, başarının öncüsü oldu


Ödül töreni, Fikri Mülkiyet Hakları Koordinatörü Doç. Dr. Nejdet Gültepe’nin yapmış olduğu bilgilendirme sunumu ile başladı. Patent başvurularında Doğu Anadolu’da 1. olan Atatürk Üniversitesinin ulusal başvurular değerlendirildiğinde 5’inci, uluslararası başvurdu ise 3. sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Gültepe, bunun yaygın etkisinin değerlendirildiğinde üniversite açısından önemli olduğu gibi Erzurum açısından da değerli olduğunu vurguladı.


Fikri Mülkiyet Hakları Koordinatörünün kurulması ile birlikte yapısal değişikliklere gidildiğini belirten Gültepe, daha önce patent başvurularını BAP projeleri üzerinden yapıldığını ancak şimdi koordinatörlük bünyesinde oluşturulan kayıt üzerinden yapıldığını belirterek, patent alanında elde edilen bu atılımın öncüsü olan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı başta olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken’e ve tüm akademisyenlere teşekkür etti.



“Dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek seviyeye ulaştık”


Tüm konukların geçmiş Ramazan Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise bugün önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Her ay düzenli olarak akademik teşvik töreni düzenlediklerini dile getiren Rektör Çomaklı, yine bir ödül töreninde başarılı akademisyenlerle bir araya geldiklerini ve bu kapsamda 2023 yılında yapmış oldukları patent başvuruları doğrultusunda ödül almaya hak kazanan akademik personel ve çalışmaları gerçekleştirdikleri ekipleriyle buluşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.


Tören vesilesiyle bir müjdeyi daha akademisyenlerle paylaşan Rektör Çomaklı, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından daha önce akredite edilen Atatürk Üniversitesinin yeniden akredite edildiğini söyledi. Gerek Araştırma Üniversitesi statüsü gerekse yeniden tekrar verdiği eğitimin akredite edilmesi ile ülke yükseköğretimi açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteren Atatürk Üniversitesinin dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını aktaran Rektör Çomaklı, programların akredite edilmesi noktasında da zirvede olduklarının bilgisini paylaştı.



Rektör Çomaklı: “Tüm alanları profesyonel ellere teslim ettik”


Kurum olarak zorlu bir süreçten geçtiklerini aktaran Rektör Çomaklı, bu süreçte kendilerine destek veren tüm üniversite mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ederek gelecek süreçte nice başarıların altına imza atılacağına yürekten inandığını ifade etti. Patentin, bilimsel çalışmaların somutlaşmış hali olduğuna dikkat çeken ve bu kültürün üniversite bünyesinde yaygınlaşarak önemli kazanımları da beraberinde getirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Çomaklı şunları aktardı: “Bu misyonu yerine getirdikten sonra şimdiki hedefimiz patentleri ticarileştirmek. Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi ile kurulan Fikri Mülkiyet Hakları Koordinatörü aracılığıyla patent konusunu profesyonel ellere teslim etmiş durumdayız. Üniversite bünyesinde yapılan atılımların kalıcı sonuçlar doğurması açısından ofis ve koordinatörlüklerimiz yoğun bir gayret gösteriyor. Bu gayretlerin dönüşlerini de elde edilen başarılar aracılığıyla alıyoruz. Bu güzel günde üniversite mensupları ile bir arada olmaktan oldukça memnun olduğumu bir kez daha ifade ediyor, patent başvurusunda bulunan tüm akademisyenlerimiz ile onlara katkı sağlayan ekiplerini tebrik ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.


Program, patent başvurusunda bulunan grupların belgelerini almaları ile sona erdi.



Atatürk Üniversitesi’nde 2023 patent ödül töreni

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Eğitim-Bir-Sen’den öğretmenlere yapılan saldırılara tepki Eğitim-Bir-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Halil Kallat, İstanbul ve Ankara’da eğitimcilere karşı yapılan saldırıların artık sabırları taşırma noktasına getirdiğine dikkat çekerek, "Öğretmenlerimizin şiddete karşı yasal güvence altında olmaları ve şiddetin kökünün kurutulması için acilen caydırıcı önlemlerin alınması kaçınılmazdır." dedi. İstanbul Sarıyer ve Ankara Pursaklar’da öğretmen ve müdür yardımcısına yönelik gerçekleştirilen saldırılan kabul edilemez olduğunu kaydeden Eğitim-Bir-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Halil Kallat, "Toplumun inşası ve ihyası için var gücüyle çalışan, iyiliğin ve doğruluğun mimarı öğretmenlerin okullarda öğrencilerin gözü önünde şiddete maruz kalması eğitim camiası başta olmak üzere toplum vicdanını ciddi bir şekilde yaralamıştır. Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda görev yapan bir meslektaşımızın en basit tabiri ile kendini bilmez bir veli tarafından darp edilmesi ve Pursaklar/Borsa İstanbul MTAL’de müdür yardımcısı olarak görev yapan Sadettin Dinçer Öğretmenimizin öğrencisi tarafından yapılan bıçaklı saldırıda yaralanması artık sabırları taşırma seviyesine getirmiştir." diye konuştu. Açıklamasında öğretmenlerin şiddete karşı yasal güvence altında olmaları ve şiddetin kökünün kurutulması için acilen caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Kallat şunları söyledi: "Hayatı boyunca pedagoji ve psikoloji hakkında tek cümle kuracak kadar bilgisi olmayanların öğretmenlere parmak sallayarak işini öğretmeye çalışmaları, hak arama adı altında her türlü edepsizliğin öğretmene reva görülmesi, özgürlük ve özgüven kisvesi altında öğrencilerin her türlü davranışına göz yumulması eğitimin mutfağında olan öğretmenlerin görev yaptıkları kuruma ve hatta mesleklerine karşı aidiyet duygularını zayıflatmaktadır. Öğretmenlerimizin şiddete karşı yasal güvence altında olmaları ve şiddetin kökünün kurutulması için acilen caydırıcı önlemlerin alınması kaçınılmazdır. Meslektaşlarımıza karşı yapılan bu saldırıları kınıyor, yalnız olmadıklarını belirterek kendilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Öğretmenlere karşı yapılan bu zorbalıklar, yapanların yanına kar kalmayacaktır."
Denizli Başkan Boyacı; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun” Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Engin Boyacı, işçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs’ı kutladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Denizli Şube Başkanı Engin Boyacı, işçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs’ı kutlayan bir mesaj yayımladı. Başkan Boyacı, mesajında, “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. İnsanlığın geleceği için gecesini gündüzüne katarak görevlerini fedakârca yerine getiren tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutluyorum. İşçinin hakları, alın terinin önemini dinimizde çok önemli sayılmıştır. Hz. Peygamber, “İşçileriniz, kardeşlerinizdir. Yediklerinizden yedirin. Takatin üzerinde iş vermeyin. Zor bir iş ise, siz de yardım edin. İşçinin ücretini alın teri kurumadan veriniz. İşçisinin ücretini vermeyen, kıyamette beni hasım olarak bulacaktır” buyurmuştur. Emek olmadan hiçbir şey yetişmez. 1 Mayıs barış, demokrasi, güvenli bir gelecek için mücadelenin dışında dayanışmanın, iyiliğin, birliğin ve güzelliğin birleştiği bir gündür. Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyayı göreceğimiz günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.