SAĞLIK - 25 Nisan 2025 Cuma 13:33

Dere taştı, köylüler panikte

A
A
A
Dere taştı, köylüler panikte

Erzurum’un Oltu ilçesinde etkili olan sağanak yağış ve eriyen kar suları nedeniyle Dümbüllü Deresi taştı.


Geçtiğimiz yaz sel afetinin ardından DSİ ve Oltu Belediyesi tarafından yapılan taşkın koruma (takimat) çalışmaları, son yaşanan selde yeniden zarar gördü. Derede su seviyesinin kritik düzeye ulaşması, çevredeki grup mahalleleri yeniden tehlike altına aldı.


Çatak Mahallesi Muhtarı: "Aynı tehlike tekrar kapıda"


Yaşanan felaketin ardından açıklamalarda bulunan Oltu’nun Çatak Mahallesi Muhtarı Engin Taşkın, "Dün akşam saatlerinde köyümüzde taşkın sel felaketi yaşandı. Geçtiğimiz yaz sel afeti sonrası DSİ tarafından dere içinde takimat yapılmıştı. Ancak dün yaşanan yeni sel suları, bu çalışmaları tamamen götürdü. Yollarımız tahrip oldu. Oltu Belediyesi ve DSİ Bölge Müdürlüğüne başvurduk. Üst mahallemizde karlar henüz erimedi. Önümüzdeki süreçte aynı tehlike ile karşı karşıya kalabiliriz. Bir an önce gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz" dedi.


Belediye Başkanı Çelebi: "Derede ıslah projesi başlayacak"


Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi, selin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Başkan Çelebi yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz sel felaketinden sonra dere ıslahı kapsamında taş takimatı yapılmıştı. Ancak üst bölgelerden gelen yağmur ve kar sularının birikmesiyle su seviyesi ciddi şekilde arttı. Tehlike hala devam ediyor. DSİ Bölge Müdürümüzle görüştük, en kısa sürede buraya iş makineleri gönderilecek ve zarar gören bölgelerde yeniden çalışma yapılacak. Ayrıca, bu derenin kalıcı çözüm için ıslah projesi yakında başlayacak. Mahallelerimiz bu tür sıkıntılardan kurtulacak," ifadelerini kullandı.


Selin ardından bölgede büyük çapta hasar oluşurken, vatandaşlar kalıcı çözüm için yetkililerden hızlı müdahale bekliyor.



Dere taştı, köylüler panikte

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.