KÜLTÜR SANAT - 10 Ağustos 2025 Pazar 11:17

"Dokuz Sevi", Allah’ın sevgi prensiplerine yolculuk

A
A
A
"Dokuz Sevi", Allah’ın sevgi prensiplerine yolculuk

M. Talât Uzunyaylalı’nın yeni eseri "Dokuz Sevi" Babı Ali Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.


"Dokuz Sevi", Allah beni seviyor mu? sorusuna Kur’an ayetleri ışığında samimi, derinlikli ve ilmi bir bakışla hazırlanmış "Dokuz Sevi", Kur’an’da Allah’ın insanlarda görüp beğendiği dokuz temel sevgi ilkesini ele alıyor ve okuyucuyu kendi hayatını bu prensipler ışığında sorgulamaya davet ediyor.


Kitapta Yer Alan Dokuz Sevgi İlkesi: ‘Allah’tan korkmak, İyiliksever olmak, Günahlara pişmanlık duymak, İçi dışı temiz olmak, Sabırlı olmak, Adil davranmak, Allah’a güvenmek, Allah yolunda hizmet etmek, Allah ve Resulünü sevmek.’


Uzunyaylalı, bu ilahî prensiplerin namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek gibi zorunlu ibadetlerle sınırlı olmadığını; aksine, kişisel ilişkilerin, toplumsal düzenin ve bireysel ahlaki tutumun merkezinde yer aldığını vurguluyor, Dokuz Sevi’de.


Uzunyaylalı, "Günümüz insanının huzur arayışı çoğu zaman maddi refah ve geçici hazlarla sınırlı kalıyor" diyerek, Dokuz Sevi’nin ortaya koyduğu gibi Allah’ın sevgi prensipleri içselleştirilmeden gerçek huzur ve sevgi ortamının sağlanamayacağını vurguluyor. Yazar, Batı toplumlarındaki yalnızlık, bağımlılık ve mutsuzluk örnekleri üzerinden, maddi zenginliğin tek başına mutluluk getirmediğini kitabında çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.


M. Talat Uzunyaylalı, Kur’an ilkelerinin bireysel ve toplumsal hayatın organizasyonunda vaz geçilmez olduklarını, "Sevgi prensiplerinin dalgalı denizde boğulmak üzere olan insanlara atılan kurtarma simidi özelliği taşıdığını anımsattı.


"Ömür çok kısa, ahiret hayatı ebedi. Bu ilahi prensipleri hayatımıza kılavuz kılmalıyız ki Allah’ın rızasını kazanıp cennete ulaşabilelim" diyen Uzunyaylalı şunları kaydetti: "Dokuz Sevi, hem bir başucu kitabı hem de hayatı ilahi ölçülere göre yeniden inşa etmek isteyenler için kapsamlı bir rehber niteliğinde."


Üç bölümden oluşan kitabın ikinci bölümünde, Allah’ın sevmediği tutum ve davranışlar, üçüncü bölümde ise, İslam’ın 54 Farzı modern bir anlatıyla ele alınıyor.


Yazarın ilk çocuk kitabı "Mutluluk Güneşi Gibi" de Babı Ali Kültür Yayınları arasında yerini aldı.


Satış Noktaları: Babı Ali Kültür Yayınları, seçkin kitapçılar ve çevrimiçi kitap satış platformları.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli İsmini taşıyan üniversite kampüsünü kira artışı için dava etti Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) ile kampüs binasının mülk sahibi Mehmet Şerif Kanık arasındaki kira artışı anlaşmazlığı yargıya taşındı. Konuyla ilgili yeni değerlendirmelerde bulunan Rektör Muzaffer Elmas, "5 yıl önce de ekspertiz değerine göre kiralama yapıldı. Bu süre zarfında her yıl resmi kira artışı yapılmıştır. Bunun üzerine ne oldu da beş yıl sonunda tekrar 15 kat kira artışı talep ediliyor?" dedi. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin Başiskele’deki kampüsü için mal sahibi Mehmet Şerif Kanık, 15 kat kira artışı talep etmiş, üniversite yetkilileri ise bu talebin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyleyince Kanık dava açmıştı. Konuyla ilgili mülk sahibinden yapılan açıklamada, "Uzmanlar tarafından emsal çalışmalar yapılmış ve ortaya çıkan kira bedeli karşı tarafa iletilmiştir. Süreç halen ilgili mahkemeler nezdinde devam etmekte olup, yargı sürecine duyulan saygı gereği konuya ilişkin detaylı değerlendirme yapılmamaktadır. Eğitim faaliyetlerinin ve öğrencilerin öneminin bilinciyle hareket edilmekte olup, sürecin sağduyu ve hukuk çerçevesinde sonuçlanması temennimizdir" denildi. Konuyla ilgili yeni değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise talep edilen artış oranına tepki gösterdi. Sürece dair açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, şu ifadeleri kullandı: "5 yıl önce de ekspertiz değerine göre kiralama yapıldı. Bu süre zarfında her yıl resmi kira artışı yapılmıştır. Bunun üzerine ne oldu da beş yıl sonunda tekrar 15 kat kira artışı talep ediliyor? Ne olduğu açık, üniversitemizin 5 milyon dolar harcayarak yaptığı yatırım ve Know-How." "KOSTÜ bir ticarethane değildir" Ekspertiz sürecinin objektif ve hakkaniyetli verilere dayanması gerektiğini vurgulayan Rektör Elmas, açıklamasına şöyle devam etti: "Ekspertize objektif ve hakkaniyetli bilgi vermek lazım. Şöyle ki: Şurada ticari faaliyet gösteren ve 6 bin öğrenci okutan bir kurumun kirasını tespit et demek var; altı yıldır boş duran, üniversiteden başka bir kurumun kiralaması çok zor olan, okul iskanlı, 21 yıllık kira kontratı olan ve kiracının 5 milyon dolar harcayarak yaptığı tadilatı da göz önüne alarak değerleme yap demek var. İkisi farklı sonuçlar doğurur. Biz de ekspertiz yaptırdık. Gayet gerçekçi. Sonuçta yargıya intikal etmiş bir durum. Adalet en doğrusuna karar verir. Tekrar ediyorum, KOSTÜ bir ticarethane değildir. Cumhurbaşkanımızın talimat ve teveccühleriyle Kocaeli’ne gelmiştir. Vakıf zihniyetiyle yönetilmektedir. Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Talip Emiroğlu ile daha iyi eğitimle, daha fazla burslu öğrenci okutarak devlet büyüklerimizin itimadına layık olmaya çalışıyoruz. Bugün bin 200 öğrenciyi tam burslu okutuyoruz. Hedefimiz bu sayıyı her yıl artırmaktır. Gençlerin okuma hakkını sonuna kadar savunacağız, tüccarca yaklaşımlara fırsat vermeyeceğiz."