KÜLTÜR SANAT - 15 Aralık 2023 Cuma 09:45

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

A
A
A

Dünya Lezzetleri Listesi’nde Türkiye’nin en iyisi coğrafi işaret tescili bulunan Cağ Kebabı oldu.

Dünya yemek sektörünün ansiklopedisi olan TasteAtlas tarafından 2023 Dünya’nın En İyi 100 Lezzeti açıklandı. Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen Taste Atlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek dünyanın en çok beğenilen 100 mutfağını ve yemeğini seçti. Türk Mutfağı dünyanın en iyi 15’inci mutfağı olurken, TasteAtlas tarafından her yıl açıklanan dünya çapındaki lezzetler sıralamasında bu yıl listenin 20. sırasında coğrafi işaret tescili bulunan Cağ Kebabı yer aldı. Araştırmaya göre; İtalya mutfağı listenin ilk sırasında yer alırken yemek kategorisinde Brezilya mutfağının "Picanha"sı yer aldı.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

Türkiye’den listeye 8 yemek girdi

Ülkemiz lezzetleri içinde Cağ Kebap ile birlikte İskender Kebap, Döner, Mantı, Adana Kebap, Mercimek Çorbası, Hünkar Beğendi ve Tombik Döner dünyanın en iyi 100 lezzeti sıralamasında yer aldı. 2007 yılında coğrafi işaret için başvurusu yapılan ve 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alan cağ kebap ya da tescilli adıyla Oltu Cağ Kebap Yaklaşık 12 saat soğan, tuz ve karabiberle marine edilmiş kuzu ile yapılır ve et daha sonra büyük bir yatay şiş üzerine konur ve odun ateşinde pişirilir.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

İlk çıktığı yer Oltu olarak kabul edildi

Oltu Cağ Kebabı’nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin bölgeye ait doğal ortamda veya yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen koyunlardan elde edilmiş olması ve üretim tekniği olarak, odun ateşinde, yatay olarak pişirilmesi ve “cağ” adı verilen küçük şişle ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilmesidir. Oltu Cağ Kebabı hazırlanırken üretim şeklinde belirtilenler dışında hiç bir madde katılmamaktadır.

“Cağ kebapta bitmeyen bir rekabet”

Cağ kebabın lezzeti dünyada konuşulurken adı ile alakalı da devam eden bir tartışma bulunuyor. Özellikle Erzurum’un Oltu ve Tortum ilçeleri cağ kebabın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Ancak tescil aşamasında, Erzurum’un Oltu ilçesindeki ustalara has üretim şekli ve usulü ile hazırlandığı için tüm Türkiye’de Oltu cağ kebabı şeklinde tanındığına karar verildi. Oltu ilçesine ait üretim tekniği zaman içerisinde devlet ve kamuoyu tarafından kabul edilmiş ve ilgili kebap üretim şekli ile 1.baskısı 1945 yılında Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte “Oltu Kebabı” şeklinde tanımlanmıştır.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

Hazırlık aşamasında önemli detaylar var

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki koyunlardan elde edilen et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağ oranının %25-%30 arasında olması gerekmektedir. Etin yağ oranı fazla ise alınır. Ayıklanan et, şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır. Et parçalarının belirli bir ölçüsü olmamakla birlikte şişin boyu ve kalınlığı ile orantılı olacak şekilde et parçalara ayrılmalıdır. Örneğin şişin çapı 30 cm ise şişe dizilecek etin uzunluğu 60 cm yani 2 katı kadar olmalıdır. Et tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır. Kullanılan şiş kromdan yapılmış ve et takılan bölgesinin 2X2 cm ebadında dört köşe olması önemlidir.

Ustaların ellerinde lezzete dönüşüyor

Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş ya da tuğladan yapılması Oltu Cağ Kebabının kendine has lezzeti için önemlidir. Şiş ateşe konulmadan yarım saat önce ateş yakılmalı ve ocağın tamamen kızması sağlanmalıdır. Şiş durgun ateşe tabladan 15cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Etin renginin kırmızıdan kahverengine dönme seviyesi uygun pişme durumudur.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

80 ya da 100 gram porsiyonlarda servis ediliyor

Pişen Oltu Cağ Kebabı geleneksel olarak “cağ” adı verilen küçük şişle ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilir. Cağ adı verilen küçük şişin et takılan bölümü kromdan yapılmış 20cm uzunluğunda, 2mm kalınlığında ve 3 mm genişliğinde ucu sivri olarak imal edilir. Geleneksel olarak ahşap saplı olması tercih edilir. Cağ kullanılması durumunda, özel cağlar şişteki ete geçirilir ve kebap bıçağı olarak tabir edilen bıçakla kalınlığı 4-7 mm olacak şekilde kesilir. Cağın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir. Bir Cağ Oltu Kebabı ortalama 80 gr. olarak sunulur. Cağsız tabakla servis durumunda ise bir porsiyon diye tabir edilen servis 100 gr. olarak sunulur. Oltu Cağ Kebabı, mevsimine göre ayrı bir tabakta da söğüş kuru soğan ve mevsimine göre söğüş domatesle servis edilir. Erzurum cağ kebap salonu işleten Fırat Nezih, dünya mutfakları ve yemekleri içinde cağ kebabın ön sıralarda olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “İnşallah ürünümüzü dünyanın en lezzetli tatları arasında ilk sırada görmeyi umut ediyoruz. Cağ kebabımızı herkesin tatmasını ve tanımasını istiyoruz. ” dedi.

Nihat Kılıçoğulları - Mehmet Emin Kızılca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Geçit: “Şahnahan’ı güzel yatırımlarla buluşturacağız” ‘Başkanım Yanımda’ Projesi kapsamında mahalle ziyaretlerine aralıksız devam ederek kısa, orta ve uzun vadede yapacakları çalışmalar hakkında vatandaşları bilgilendiren Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Şahnahan Mahallesinde gerçekleşen istişare ve değerlendirme toplantısında kırsal bölgelere yönelik iyileştirme, yenileme ve dönüşüm yatırımlarını anlattı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in ev sahipliğinde Şahnahan Mahallesinde düzenlenen toplantıya, AK Parti Yeşilyurt İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Yeşilyurt Gençlik Kolları Başkanı Salih Tav, AFAD, MASKİ, MOTAŞ, AKSA Doğalgaz ve TEDAŞ Yetkilileri katıldı. Vatandaşlar tarafından büyük bir sevgiyle karşılanan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, mahallenin ihtiyaçlarının ele alındığı toplantıda vatandaşları tek tek dinleyerek iletilen talepleri not aldı. Başkan Geçit’in daveti üzerine mahalle toplantılarına katılan kurum idarecileri ise kendi görev ve yetki alanlarındaki çalışmaların yanı sıra planlanan yatırımlar üzerine mahalle sakinlerini bilgilendirdi. Şahnahan Mahalle Muhtarı Müslüm Akbulut ise, göreve geldiği günden beri vatandaşlarla bir arada olmaya özen gösteren Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’e sonuna kadar güvendiklerini ve ilettikleri taleplerin çözüme kavuşacağına inandıklarını söyledi. “Verimli Toplantılar Yapıyoruz” Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit ise, ‘Başkanım Yanımda’ Projesi kapsamında düzenledikleri mahalle toplantılarının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Yeşilyurt’u topyekün ayağa kaldırmak için harekete geçtiklerini ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “ Mahalle toplantılarımız gayet verimli ve güzel bir şekilde ilerliyor. Göreve geldiğimiz zaman ‘vatandaşlarımızın sesine kulak vereceğiz, ilçemizi el birliğiyle, omuz omuza vererek güçlü bir şekilde ayağa kalkması ve geleceğe daha umutla bakması için hep birlikte kenetleneceğiz’ şeklinde verdiğimiz sözü bu tür buluşmalarla yerine getirmiş oluyoruz. Biz yaşadığımız sorunların üstesinden ancak bir ve beraber hareket edersek gelebiliriz. Çözüm odaklı bir hizmet anlayışına sahibiz, vatandaşlarımızın sesine kulak veriyoruz. Onların talep ve istekleriyle yatırımlarımıza yön vereceğiz. Mahalle toplantılarımızdan çok güzel sonuçlar elde ediyoruz. Sorunları yerinde öğrenip kararlarımızı daha hızlı alıyoruz. Talepleri yerine getirmek için ilgili kurumlarımızla planlı ve koordineli çalışıyoruz. Toplantılarımızda iletilen sorunları rapor haline getirip, kendi aramızda toplantılar yaparak sorunlara kalıcı çözümler getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün Şahnahan’dayız, bu bölgenin tüm ihtiyaçlarını teker teker ele aldık, gerek belediye olarak gerekse de ilgili kurum idarecilerimiz yapılacak hizmetler üzerine vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Ayrıca, gelecekteki projelerimiz ve hizmetlerimiz hakkında bilgi paylaşımında bulunduk. Şahnahan gerek tarımsal potansiyeli gerekse mesire alanlarıyla çok güzel bir bölgemiz, buranın zenginliklerini ön plana çıkarmak içinde farklı alanlarda hizmetler yapacağız. Yeşilyurt’u yeniden ayağa kaldırma hedeflerimizin hayata geçmesinde vatandaşlarımızın destek ve katkısı çalışmalarımıza ayrı bir güç katıyor. Kırsal bölgelerimizi kalkındırmak ve güzel yatırımlarla buluşmasını sağlamak temel vazifelerimiz arasında yer almaktadır. İlçemizin her noktasının daha ferah, daha güzel ve daha iyi şartlara ulaşması için gereken ne varsa yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.
Malatya Sadıkoğlu: “Filistinli kardeşlerimiz, 6 Şubat günü yaşadıklarımızın daha ağırını 227 gündür yaşıyor” Gazze’de aylardır devam eden soykırıma dikkat çeken Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Filistinli kardeşlerimiz, 6 Şubat günü yaşadıklarımızın daha ağırını 227 gündür evleri başlarına yıkılmış perişan halde yaşıyor. Geçen uzun zamanın, kalplerimizi vahşetin haberlerine alıştırması büyük bir tehlikedir. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerini Gazze’de yaşanan zulme bir kez daha tepki göstermeye davet ediyoruz” dedi. Gazze’de 227 gündür devam eden soykırımda 35 bin 456 Filistinlinin öldüğünü belirten Başkan Sadıkoğlu, “Katil İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamı 227 gündür devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana düzenlenen saldırılarda 15 bin 103’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 35 bin 456 Filistinli öldürüldü, 79 bin 476 Filistinli de yaralandı. Sadece son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlenen saldırılarda 83 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği bilgisini aldık. Bu soykırım daha ne kadar sürecek. Dünya üç maymunu oynamaya daha ne kadar devam edecek. Daha fazla Filistinli kardeşimizin ölmemesi, bölgeye yeterli ve sürdürülebilir insani yardımın sağlanması için ateşkese varılması insanlık için şarttır” şeklinde konuştu. Uluslararası hukukun ve insan hakların zalim İsrail tarafından ayaklar altına alındığını kaydeden Başkan Sadıkoğlu, “Bugün tüm dünyanın gözü önünde Gazze’de insanlık tarihine yeni bir kara leke ekleniyor. Buradaki savaş durup dururken ortaya çıkan bir savaş değil. 1948 yılında başlatılan sistematik işgal süreci son 8 aydır tarihinin en vahşi dönemini yaşıyor. Katil İsrail’in 35 bin 456 Filistinli kardeşimizi öldürmesi, milyonlarca insanı yerinden yurdundan etmesi ve koca bir yerleşim yerini yaşanamaz hale getirmesi insanlık suçudur, soykırımdır. Uluslararası hukuk ve insan haklar zalim İsrail tarafından ayaklar altına alınıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında, emperyal ülkelerin en büyük üniversitelerinde, sokaklarda, yerel ve uluslararası organizasyonlarda soykırım karşıtı barışçıl eylemlerin nasıl bir şiddetle bastırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Vahşete karşı çıkan her sesin insanlık onuru ve Filistin davası için büyük önem arz ettiğini biliyor ve soykırıma karşı duran tüm onurlu insanları selamlıyoruz. Devletimiz en başından beri Filistin devletinin tanınmasını ve iki devletin çözüme odaklanması gerektiğini savunuyor. Bugüne kadar olduğu gibi gelecek süreçte de ülkemizin Gazze davası için attığı her adımı ve söylemi destekliyor bu kapsamda daha fazla çaba gösterilmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. Gazze’deki vahşi saldırıları ilk gününden bugüne lanetlediklerinin altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Gazze’deki mazlum kardeşlerimizi gündemimizden hiç düşürmedik. Meclis toplantılarımız başta olmak üzere düzenlenen etkinliklerde ve medya çalışmalarımızla Gazze soykırımını gündemde tuttuk. Canımız yanarak takip ettiğimiz vahşi saldırıları ilk gününden bugüne lanetledik. 6 Şubat depremleri sonrasında bir parça ekmek ve bir yudum suya muhtaç olduğumuz o günlerde neler yaşadığımızı hatırlayın. Vatanı işgal edilmiş, göçe zorlanan Filistinli kardeşlerimiz, 6 Şubat günü yaşadıklarımızın daha ağırını 227 gündür evleri başlarına yıkılmış perişan halde yaşıyor. Geçen uzun zamanın, kalplerimizi vahşetin haberlerine alıştırması büyük bir tehlikedir. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerini, Sivil Toplum Kuruluşlarını ve mazlum Filistin halkı üzerinde vebal sahibi olan dünya kamuoyunu Gazze’de yaşanan zulme bir kez daha dur demek için tepki göstermeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "Şehrimizin tanıtımı için kafa yoruyoruz" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Müzeler Haftası dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Müze Müdürü Gökhan Yıldız ve beraberindekileri ağırladı. Başkan Büyükkılıç, yaptıkları müze çalışmaları ile şehrin tanıtılması için gayret ettiklerini söyledi. Ticaretin ve kültürün merkezi olan 6 bin yılı aşkın geçmişiyle değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Kayseri’ye çok özel ve önemli müzeleri kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, bu anlamda hizmet ve projelerini sürdürüyor. Müzeler Haftası dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Müze Müdürü Gökhan Yıldız ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a nezaket ziyaretinde bulundu. Başkanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, şehrin tarihine ve kültürüne verdikleri değeri vurgulayarak Müzeler Haftası’nı kutladı. Büyükkılıç, şehrin tanıtılması için gayret gösterdiklerini belirterek; "Kayseri’mizi bir müzeler şehri olarak anılması yönünde gerek Kültür Bakanlığımız gerekse yerel yönetim olarak ilçelerimiz ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak bu yönde gayret gösteriyoruz. Yaptığımız müze çalışmalarını sizler de takip ediyorsunuz, bu anlamda üzerine ekleyerek, çeşitlendirerek, şehrimizin tanıtımına vesile olmasını sağlayarak neler yapabilirize kafa yoruyoruz” diye konuştu. Arkeolojik kazılara desteklerinin sürdüğüne vurgu yapan Başkan Büyükkılıç; "Kazılarda belediye olarak gerekli desteklerimizi verme yönünde gayret gösteriyoruz. Mevzuat ve yasalar çerçevesinde bundan sonraki süreçte de yine destek verme yönünde gayret göstereceğiz. Haftanız hayırlı, uğurlu olsun. Bizim insanlara müzeleri cazip hale getirmemiz lazım. İnsanların hem tarihini hem kültürünü tanımasına fırsat vermek lazım” ifadelerini kullandı. Gerçekleşen ziyarette Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman da yer aldı. Günün anısına çiçek ve hediye takdimi gerçekleştirildi.