KÜLTÜR SANAT - 22 Nisan 2025 Salı 09:32

Ertaş: "TBMM’nin açılışı, haçlı zihniyetine karşı 105 yıl evvel bir meydan okumadır"

A
A
A
Ertaş: "TBMM’nin açılışı, haçlı zihniyetine karşı 105 yıl evvel bir meydan okumadır"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, TBMM’nin açılışının 105. Yıl dönümüyle ilgili bir açıklama yaptı.


TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş yaptığı basın açıklamasında, Türk Milleti’nin işgalci İngiliz, Fransız, İtalyan, onların desteklediği Yunana karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde küllerinden yeniden doğduğunu ve kısa sürede organize olarak yeni bir meclis kurduğunu vurgulayarak, Türk milletinin İstiklal ve hürriyet aşkının, teşkilatlanma ve devlet kurma kabiliyetinin halâ canlı olduğunu belirtti. Ertaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan ilk meclisin, İslam sancağı etrafında millet olma şuurunun ve iradesinin dünyaya yeniden ilanını ifade ettiğini söyleyerek TBMM’nin 105. yıldönümünü kutladı.


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş TBMM’nin açılışının 105. yılı ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlk Meclis Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ruhudur" dedi.


Ertaş, açıklamasında Payitaht’ın işgal edildiği ve meclisin dağıtıldığı bir zamanda, son Haçlı ordusuna karşı Türk milletinin Mustafa Kemal Paşa önderliğinde küllerinden yeniden doğduğunu ve kısa zamanda organize olarak yepyeni bir meclis kurduğunun altını çizerek devleti dağıldığında da Türk milletinin İstiklâl ve hürriyet aşkının, örgütlenme ve devlet kurma kabiliyetinin bu asil milletin ruhunda olduğunu söyledi.


Millet iradesinin Türk tarihinde belki de ilk defa bu kadar etkin öne çıktığını belirten TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş açıklamasına şöyle devam etti: "Bir asır evvel Anadolu’da olduğu gibi bugün Gazze’de ve dünyanın birçok yerinde sırf Müslüman olduğu için işgale, zulme uğrayan halklar ve coğrafyalar Batı dünyasının halâ Haçlı zihniyetini en yoğun şekilde taşıdığını göstermektedir. Batı dünyasının sıkça dile getirdiği ve onlarca uluslararası kuruluşla örgütlendiği demokrasi, temel insan hakları, evrensel değerler konu Müslümanlar olunca kolaylıkla unutulduğunu gösteriyor. Bugün Gazze’de, Doğu Türkistan’da insanlar dinlerinden yani İslamdan vazgeçse bu zulüm işlenir miydi? Hayır. Demek ki Batı halâ İslamla, Müslümanla savaşıyor. İşte İslamın bin yıllık bayraktarı olan Türk milletini bedenen ve ruhen yok etme işgaline, manda ve sömürüye karşı 23 Nisan 1920’de açılan meclisin adı bu toprakların vatanlaşmasını kaybetmemek için mücadele veren asil milletin kim olduğunu tarihe ve dünyaya gösteren eşsiz bir mühürdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan ilk meclisimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi ihtilâlcıdır, kurucudur. Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta adım adım olgunlaşan ‘millet olma bilincinin’ dünyaya meydan okumasıdır. İlk meclis Misak-i Milli’nin besmelesidir. İlk meclis Hacı Bayram Veli’de kılınan cumadır, okunan hutbedir. Mustafa Kemal Paşa başkanlığında İstiklâl Mücadelesini başlatacak iradedir, ayağa kalkan Sakarya’nın, büyük zafer Kocatepe’nin, hürriyetin, istiklâl ve istikbâlin müjdecisidir. İlk meclis İstiklâl Marşı’nı yazdıran ve her mısrasının altına imza atan, ‘Korkma!’ diyen, ‘Sönmez bu şafaklarda tüten en son ocak!’ diyen ve Hakk’a tapan milletimizin iradesidir. Meclisimizin 105. Yılı kutlu olsun."



Ertaş: "TBMM’nin açılışı, haçlı zihniyetine karşı 105 yıl evvel bir meydan okumadır"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’nin yeni valisi Nedim Akmeşe oldu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hazırlanan ve 7 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile Niğde Valisi değişti. Kararname kapsamında Niğde Valisi Cahit Çelik Bingöl Valiliği’ne atanırken, Niğde’nin yeni valisi Nedim Akmeşe oldu. Niğde Valiliği’ne atanan Nedim Akmeşe kimdir ? Nedim Akmeşe, 1980 yılında Sinop’un Boyabat ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Sinop’un Gerze ilçesinde, orta öğrenimini Samsun’da tamamlayan Akmeşe, 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 2004 yılında İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınavını kazanarak, 2005 yılında Amasya Kaymakam Adayı olarak göreve başladı. Kamu görevleri kapsamında Afyonkarahisar’ın Evciler ilçesinde Kaymakam Vekilliği yapan Akmeşe, 2006-2007 yılları arasında İçişleri Bakanlığı tarafından eğitim amacıyla gönderildiği İngiltere Sheffield Üniversitesinde dil eğitimi aldı. 2008 yılında Rize’nin Kalkandere ilçesine kaymakam olarak atanan Akmeşe, ardından Elazığ’ın Ağın ve Van’ın Gevaş ilçelerinde kaymakamlık görevlerinde bulundu. 2016 yılında İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne Şube Müdürü olarak atanan Akmeşe, 2017 yılında Daire Başkanı, 2019-2023 yılları arasında ise Personel Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Akmeşe, 17 Ekim 2023 tarihli ve 2023/465 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü olarak atanmıştı. Evli ve iki çocuk babası olan Nedim Akmeşe, iyi derecede İngilizce bilmektedir.