KÜLTÜR SANAT - 22 Nisan 2025 Salı 09:32

Ertaş: "TBMM’nin açılışı, haçlı zihniyetine karşı 105 yıl evvel bir meydan okumadır"

A
A
A
Ertaş: "TBMM’nin açılışı, haçlı zihniyetine karşı 105 yıl evvel bir meydan okumadır"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, TBMM’nin açılışının 105. Yıl dönümüyle ilgili bir açıklama yaptı.


TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş yaptığı basın açıklamasında, Türk Milleti’nin işgalci İngiliz, Fransız, İtalyan, onların desteklediği Yunana karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde küllerinden yeniden doğduğunu ve kısa sürede organize olarak yeni bir meclis kurduğunu vurgulayarak, Türk milletinin İstiklal ve hürriyet aşkının, teşkilatlanma ve devlet kurma kabiliyetinin halâ canlı olduğunu belirtti. Ertaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan ilk meclisin, İslam sancağı etrafında millet olma şuurunun ve iradesinin dünyaya yeniden ilanını ifade ettiğini söyleyerek TBMM’nin 105. yıldönümünü kutladı.


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş TBMM’nin açılışının 105. yılı ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlk Meclis Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ruhudur" dedi.


Ertaş, açıklamasında Payitaht’ın işgal edildiği ve meclisin dağıtıldığı bir zamanda, son Haçlı ordusuna karşı Türk milletinin Mustafa Kemal Paşa önderliğinde küllerinden yeniden doğduğunu ve kısa zamanda organize olarak yepyeni bir meclis kurduğunun altını çizerek devleti dağıldığında da Türk milletinin İstiklâl ve hürriyet aşkının, örgütlenme ve devlet kurma kabiliyetinin bu asil milletin ruhunda olduğunu söyledi.


Millet iradesinin Türk tarihinde belki de ilk defa bu kadar etkin öne çıktığını belirten TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş açıklamasına şöyle devam etti: "Bir asır evvel Anadolu’da olduğu gibi bugün Gazze’de ve dünyanın birçok yerinde sırf Müslüman olduğu için işgale, zulme uğrayan halklar ve coğrafyalar Batı dünyasının halâ Haçlı zihniyetini en yoğun şekilde taşıdığını göstermektedir. Batı dünyasının sıkça dile getirdiği ve onlarca uluslararası kuruluşla örgütlendiği demokrasi, temel insan hakları, evrensel değerler konu Müslümanlar olunca kolaylıkla unutulduğunu gösteriyor. Bugün Gazze’de, Doğu Türkistan’da insanlar dinlerinden yani İslamdan vazgeçse bu zulüm işlenir miydi? Hayır. Demek ki Batı halâ İslamla, Müslümanla savaşıyor. İşte İslamın bin yıllık bayraktarı olan Türk milletini bedenen ve ruhen yok etme işgaline, manda ve sömürüye karşı 23 Nisan 1920’de açılan meclisin adı bu toprakların vatanlaşmasını kaybetmemek için mücadele veren asil milletin kim olduğunu tarihe ve dünyaya gösteren eşsiz bir mühürdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan ilk meclisimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi ihtilâlcıdır, kurucudur. Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta adım adım olgunlaşan ‘millet olma bilincinin’ dünyaya meydan okumasıdır. İlk meclis Misak-i Milli’nin besmelesidir. İlk meclis Hacı Bayram Veli’de kılınan cumadır, okunan hutbedir. Mustafa Kemal Paşa başkanlığında İstiklâl Mücadelesini başlatacak iradedir, ayağa kalkan Sakarya’nın, büyük zafer Kocatepe’nin, hürriyetin, istiklâl ve istikbâlin müjdecisidir. İlk meclis İstiklâl Marşı’nı yazdıran ve her mısrasının altına imza atan, ‘Korkma!’ diyen, ‘Sönmez bu şafaklarda tüten en son ocak!’ diyen ve Hakk’a tapan milletimizin iradesidir. Meclisimizin 105. Yılı kutlu olsun."



Ertaş: "TBMM’nin açılışı, haçlı zihniyetine karşı 105 yıl evvel bir meydan okumadır"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Altay: "1 yılda 99,8 milyon metreküp atık su arıtılarak yeniden kullanıma kazandırıldı" Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleriyle çevre sağlığını korurken arıtılmış suyun yeniden kullanımıyla su kaynaklarının sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2025 yılı içerisinde Ilgın, Çumra, Doğanhisar, Derebucak ve Taşkent İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin tamamlanarak hizmete alındığını belirtti. KOSKİ’nin Konya genelinde 2018 yılından bu yana toplam 14 atık su arıtma tesisi inşa ettiğine vurgu yapan Başkan Altay, "Tamamlanan son yatırımlarla birlikte il genelindeki toplam atık su arıtma tesisi sayısı 49’a ulaştı. İleri biyolojik arıtma teknolojileriyle donatılan tesisler, atık suların çevreye zarar vermeden arıtılmasını sağlarken, suyun yeniden kullanımına da imkan tanıyor" dedi. Hayata geçirilen bu yatırımlarla hem çevreyi korumayı hem de su kaynaklarının verimli ve bilinçli kullanılmasını hedeflediklerini dile getiren Başkan Altay, Konya’nın geleceğine değer katmaya devam ettiklerini ifade ederek, "2025 yılı içerisinde Konya’daki atık su arıtma tesislerimizde toplam 99 milyon 839 bin 191 metreküp atık su arıtılarak yeniden kullanıma kazandırıldı. Ayrıca atık çamurlardan 4 milyon 476 bin 286 kilowatt saat elektrik enerjisi üretildi. Özellikle tarımsal sulama amaçlı değerlendirilebilen arıtılmış su, mevcut su rezervlerinin korunmasına önemli katkı sağlarken, kuraklık riskine karşı da sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. İhtiyaç duyulan bölgelerde çevre yatırımlarımıza devam edeceğiz" cümlelerine yer verdi. Konya genelinde hizmet veren 31 biyolojik ve 18 doğal olmak üzere toplam 49 atık su arıtma tesisi, günlük 328 bin 477 metreküp arıtım kapasitesiyle çevrenin korunmasına ve sürdürülebilir su yönetimine önemli katkı sağlıyor.