GÜNDEM - 20 Haziran 2025 Cuma 09:15

İşte Erzurum’dan örnek bir öğretmen ve onun 33 öğrencisinin yürek ısıtan hikayeleri

A
A
A
İşte Erzurum’dan örnek bir öğretmen ve onun 33 öğrencisinin yürek ısıtan hikayeleri

Erzurum’da hayallerini kelimelere döken küçük yüreklerin kaleminden doğan "Hikayelerdeki Hayaller: Bugünden Yarına" adlı eser, sınıf öğretmenlerinin rehberliğinde 33 öğrenci tarafından kaleme alındı ve minik yüreklerin dünyasına kapı aralıyor.


Erzurum’un Palandöken ilçesi Şehit Üsteğmen İsmail Aksu İlkokulu 4-A sınıfı öğrencileri ve öğretmeninin muazzam bir emek ve hayal gücünün ürünü olarak ortaya koyduğu kitap, karne ve mezuniyetlerini adeta taçlandırdı. Bu kıymetli çalışmaya öncülük eden ise yüreğiyle öğrencilerine ilham olan öğretmenleri Sibel Aksakal’dan başkası değildi.



Herkese örnek olacak bir çalışma


Sibel Öğretmen, birinci sınıftan beri öğrencilerinin sadece müfredatta belirtilen konularda değil; etkileşimli okuma, okuma çemberi, çocuklar için felsefe, yazarlık ve drama öğretimi ve sosyal-kültürel projeler başta olmak üzere birçok alanda gelişmeleri için rehberlik etti. Özellikle öğrencilerini kitap okuma ve içeriklerini sorgulama noktasında geliştiren Sibel Öğretmen, onların mezun olacağı yıl artık bir hikâye kitabı yazılması gerektiği gerçeğinin güçlü bir şekilde ortaya çıktığını anladı. Böylece, kendisi dâhil sınıfta bulunan 33 öğrencinin imzası olan hikâyelerle herkese örnek olacak kitap çalışmasını gerçekleştirdiler.



Hepsi birer hikâye yazdı


Kitapta imzası olan yazarlardan biri de özel gereksinimli öğrencilerden Medine Akdoğan’dı. Birinci sınıfa başlarken konuşma güçlüğü çeken Medine Akdoğan, "Buzdaki Başarı" isimli hikâyesiyle kitapta özel bir yere adını yazdırdı. "Hikayelerdeki Hayaller: Bugünden Yarına" kitabının öğrenci yazarlarından Meryem Defne Odabaşı, Berilmina Güzel, Muhammet Emin Yılmaz ve Abdülhamit Han Özaras, yaptıkları değerlendirmelerle adeta öğretmenlerinin emeğini boşa çıkarmayacak yorumlarda bulundu. Öğrenci velilerinden Nihal Karakayalı da, dördüncü yılın sonunda çocuklarının birer kitap yazarı olmalarının kendilerini gururlandırdığını belirterek, "Sibel Öğretmen’in çocuklarımıza kattığı değer paha biçilmez. İyi ki çocuklarımızın öğretmeni olmuş," diye konuştu.



"Kelimelerle bağ kurdular, sorguladılar"


"Hikayelerdeki Hayaller: Bugünden Yarına" kitabının aslında dört yıllık emeğin, sabrın ve özverinin sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Sibel Öğretmen, çocukların okumalarını yaparken derinlemesine okuduklarını, kelime avladıklarını, hayatlarıyla bağ kurduklarını, mekân dedektifliği yaptıklarını, okuduklarını aydınlattıklarını, karakter çözümlediklerini ve olayları sorguladıklarını ifade etti.



"Hep birlikte başardık"


Aksakal, "Onlar bu süre içinde sorguladılar, düşündüler. Bunun sonunda artık yazmak bir mecburiyet değil, bir ihtiyaç olarak doğdu. Sene başında çocuklarla ‘Neden sene sonunda bir hikâye kitabı çıkarmayalım?’ dedik. Çünkü birinci sınıftan itibaren yazarlık eğitimi çalışmaları yapıyoruz. Derinlemesine okuma yapıyoruz. Ve çocuklar sadece kelimeleri değil, kelimelerin arasındaki hayatları da öğreniyorlar. Artık zamanı geldi, bunu bir kitaba dönüştürmeliyiz dedik. Ocak ayında yazacakları hikâyeleri belirlediler. Sonrasında da peyderpey, hafta hafta çocuklar hikâyelerini derinleştirmeye başladılar. Sonra düzenledik ve hayallerimizin bile ötesine ilerledi. Bu süreçte çok ciddi destekler aldık. Özellikle velilerimizin, okul idaremizin ve basım aşamasında destek olan birçok kişinin katkısıyla bu sonuca ulaştık. Hikâyelerin bazıları çocukların yaşantılarından izler taşıyor. Bazıları ise hayal gücünüzü zorlayacak derinlikte hikâyeler. Ve bence her biri ayrı ayrı kitap olacak nitelikte. Mutluyuz, gururluyuz. Böyle bir süreci çocuklarımla birlikte yaşadığım için çok sevinçliyim" dedi.



İşte Erzurum’dan örnek bir öğretmen ve onun 33 öğrencisinin yürek ısıtan hikayeleri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da salça yapım telaşı başladı Aydın’da havaların sıcak gitmesiyle birlikte domates sezonu hareketliliği erken başlarken, mutfakları da kış hazırlığı telaşı sardı. Yerli domateslerin çıkmasıyla birlikte vatandaşlar salça yapımlarına başladı. Türkiye’nin domates üretim merkezleri arasında yer alan Aydın’da, domates üreticilerinde sezon hareketliliği bu yıl havaların sıcak gitmesi sebebiyle erken başladı. Yerli domateslerin çıkmasıyla birlikte vatandaşlarda da kış hazırlığı telaşı başladı. Sofralarında doğal ürünleri tercih eden Aydınlıların ise balkon ve teraslarda güneşlenmeye bıraktıkları salçalık ve kurutmalık domatesler, renkli görüntüler oluşturdu. Bazı vatandaşlar aldıkları domatesleri kaynatmak için bahçelerinde kazanlar kurdu, bazıları ise kurutmak için kurutulmuş domates yapmak için balkon ve terasları adeta kırmızıya boyadı. "Sofrada tuzu olmayanın yemeye yüzü olmazmış" Atalarından öğrendikleri geleneği sürdürdüklerini ve her yıl kış hazırlıkları yaptıklarını ifade eden vatandaşlardan Kemal Göçgeldi; "Bu sene havaların sıcak gitmesiyle birlikte yerli domatesler biraz erken çıktı. Biz de her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi yiyeceğimiz ürünlerimizi yapıyoruz. Kışlık domates soslarımızı, salçalarımızı hazırlıyoruz. Domateslerimizi salçaya dönüştürmek için bahçemizde hazırlığımızı yaptık. Yerli domateslerimizi İncirliova’daki Acarlar Mahallemizden aldık getirdik. Zaten bu dönemlerde Aydın genelinde birçok evde kışlık hazırlıkları başladı. Yılın bu zamanlarında balkon ve teraslar adeta kırmızıya boyanıyor. ‘Sofrada tuzu olmayanın yemeye yüzü olmaz’ demiş atalarımız. Bizim de kışın yemeye yüzümüz olsun. Allah çoluk çocuk yemeye nasip etsin inşallah" dedi.
Trabzon Trabzon’un yol ağı, Washington gidiş-geliş mesafesini geride bıraktı Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki şehirlerinden biri olan Trabzon, sahip olduğu yol ağı uzunluğuyla dikkat çekiyor. Kentin toplam yol ağı uzunluğu 22 bin kilometreye ulaşarak, Türkiye’nin en uzun yol ağına sahip illeri arasında yer alıyor. Coğrafi açıdan zorlu ve dağlık bir yapıya sahip olan Trabzon’da yol yapımı, şehirleşme ve altyapı çalışmaları yıllar içinde geniş bir kapsama ulaştı. Özellikle mahalle yolları, stabilize yollar, şehir içi bağlantı yolları ve kırsal altyapı projeleriyle şekillenen bu geniş ulaşım ağı, Karadeniz’in engebeli coğrafyasında yaşamı kolaylaştırıyor. Türkiye ortalamasının üzerine çıkan Trabzon yol ağı ulaşım yükünü gözler önüne sererken, ilginç bir detayı da beraberinde getiriyor. Trabzon ile Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington arasındaki kuş uçuşu mesafenin 9 bin 57 kilometre olduğu göz önünde bulundurulduğunda Trabzon’un toplam yol uzunluğu bu mesafenin iki katından daha fazlasına denk geliyor. Başkan Genç: "Neredeyse dünyanın yarı çapını dolaşıyoruz" Yol ağı uzunluğu bakımından Türkiye’nin en önde illeri arasında yer aldıklarını belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, engebeli arazi ve dağınık yerleşimden dolayı çok zorlandıklarını kaydetti. Yol ağı uzunluğu bakımından neredeyse dünyanın yarıçapını dolaştıklarını belirten Başkan Genç, "Gerçekten çok zorlanıyoruz. Bizim topoğrafyamız, arazilerimiz oldukça engebeli. Tam 22 bin kilometrelik bir yol ağına sahibiz. Bunun 2 bin kilometresi Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, 20 bin kilometresi ise Büyükşehir ve ilçe belediyelerimize, mezra ve yayla yollarına ait. Engebeli arazi yapısı ve dağınık yerleşim nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyoruz. Ankara’ya gittiğimizde bakanımız, milletvekillerimiz ve genel müdürlüklerimiz bize destek oluyor. Ancak bizim temel önceliğimiz, mevcut imkan ve kabiliyetlerimizle, şartlar ne olursa olsun vatandaşımızın ulaşımını sağlamak. Türkiye’de bu kadar uzun bir yol ağına sahip başka bir yer olduğunu sanmıyorum. Çünkü mesele yalnızca yol uzunluğu değil arazinin zorluğu, engebeliliği işimizi daha da zorlaştırıyor. 22 bin kilometrelik yol ağıyla adeta dünyanın yarıçapını dolaşıyoruz" ifadelerini kullandı.