TEKNOLOJİ - 07 Haziran 2025 Cumartesi 13:18

Prof. Dr. Uday Maitra’dan, üç önemli konferans

A
A
A
Prof. Dr. Uday Maitra’dan, üç önemli konferans

Atatürk Üniversitesi, Erasmus+ Personel Hareketliliği Programı kapsamında önemli bir akademik buluşmaya ev sahipliği yaptı.


Hindistan Bilim Enstitüsü (Indian Institute of Science - IISc) Organik Kimya Bölümü öğretim üyesi ve kimya eğitimi alanında uluslararası düzeyde tanınmış bir bilim insanı olan Prof. Dr. Uday Maitra, Kimya Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan eşi Prof. Dr. Samita Maitra ile birlikte Atatürk Üniversitesini ziyaret etti.


Ziyaret süresince Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözbilir’in ev sahipliğinde çeşitli bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenlendi. Prof. Dr. Maitra, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde "A Systems Thinking Approach in Understanding Organic Reaction Mechanisms" başlıklı konferansında organik kimya mekanizmalarını sistem düşüncesiyle ele alırken, Fen Fakültesi Kimya Bölümünde ise "A Simple, Inexpensive and Versatile Photoluminescent Sensor Platform for Multiple Analytes" ve "Drug Design - Is It Really That Easy?" başlıklı iki farklı konferans verdi.


Akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edilen bu konferanslar hem eğitim içerikleri hem de sunum teknikleriyle katılımcılara yeni bakış açıları kazandırdı. Prof. Dr. Mustafa Sözbilir, bu tür uluslararası etkinliklerin kültürel etkileşimi artırarak bilimsel iş birliklerine önemli katkılar sunduğunu ve Atatürk Üniversitesinin uluslararasılaşma vizyonuna hizmet ettiğini ifade etti.


Prof. Dr. Maitra, ayrıca şimdiye kadar 93 farklı eğitim kurumunda gerçekleştirdiği "Chemistry is Fun! - Kimya Eğlencelidir!" adlı deneysel gösteri sunumunun 94.sünü Erzurum Bilkent Özel Laboratuvar Lisesinde gerçekleştirdi. Lise öğrencileri tarafından büyük ilgi gören bu etkinlik, genç bireylerde bilimsel farkındalığın artırılmasına yönelik anlamlı bir adım olarak değerlendirildi.


Ziyareti kapsamında, Atatürk Üniversitesinin çeşitli birimlerini de gezen Prof. Dr. Maitra, Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi, DAYTAM, Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi, Buz Müzesi, Hurufat Baskı Müzesi ve İçsu Balıkları Araştırma Merkezi gibi merkezlerde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Atatürk Üniversitesinin eğitim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetleri hakkında bilgi alan Maitra, Atatürk Üniversitesini çağdaş ve dinamik bir yükseköğretim kurumu olarak değerlendirdi.


Prof. Dr. Uday Maitra Kimdir?


Hindistan Bilim Enstitüsü (IISc) Organik Kimya Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Uday Maitra, aynı zamanda Hindistan Bilim Akademisi (INSA) üyesi ve Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) Kimya Eğitimi Komitesi yürütme kurulu üyesidir. Temel bilimler, mühendislik ve yönetim alanlarında Hindistan’ın önde gelen kurumlarından biri olan IISc’de yürüttüğü araştırmalar ve verdiği eğitimlerle uluslararası alanda saygın bir yer edinen Prof. Dr. Maitra, kimya alanındaki yenilikçi çalışmalarıyla tanınmakta ve dünya genelinde çeşitli konferanslar düzenlemektedir.



Prof. Dr. Uday Maitra’dan, üç önemli konferans

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.