GÜNDEM - 23 Nisan 2024 Salı 17:12

Tarihin içinde tarihi genel kurul

A
A
A
Tarihin içinde tarihi genel kurul

Erzurum Tarih Derneği, yapılan genel kurul ile yoluna Prof. Dr. Ömer Özden ile devam edecek.


Önceki dönem dernek başkanı Prof. Dr. Ali Kurt’un vefatının ardından yönetim kurulu kararı ile dernek başkanlığına getirilen Prof. Dr. Ömer Özden, ilk genel kurulunu yaptı. Prof. Dr. Özden, amaçlarının Erzurum Tarihini sadece Erzurumlulara değil, Türkiye’nin yanı sıra tüm dünya ülkelerine tanıtmak olduğunu söyledi.


Erzurum Teknik Üniversitesi’ne (ETÜ) ait tarihi Erzurum Kalesinin yanında bulunan Erzurum Şehir Arşivi’nin tarihi binadaki konferans salonunda yapılan genel kurula birçok tarihçi katıldı.


Divan başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Ergün Engin’in yaptığı genel kurul, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Prof. Dr. H.Ömer Özden, derneğin geçmişte ki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Dernek yönetiminin yanı sıra, hesap bilançosu ve denetleme raporlarının ibra edilmesinin ardından seçimlere geçildi.


Toplantıya katılan üyelerin tamamının oyunu alan Prof. Dr. Ömer Özden, Erzurum Tarih Derneği Başkanlığı’na seçildi. Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise İsmail Bingöl, Mahir İnanç, İsmail Arslan ve Zübeyir Saltuklu seçilirken, Naim Ürkmez, Muammer Çelik, Uğur Akbulut, Nurtaç Canpolat ve Abdurrahman Zeynal da yönetim kurulu yedek üyeliklerine seçildiler. Denetim Kurulu Üyeliklerine ise Nizam Işık, Sinan Gügen, Metin Sarıgül seçilirken, yedek kurulu yedek üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Erdal Güzel, Erdoğan Serdar Çalık ve Müslüm Çağlar.


Tarihçiler tarihin kalbinde buluştu


Genel kurul sonrası katılımcılara teşekkür konuşması yapan Prof. Dr. H. Ömer Özden, şöyle konuştu: “2022 yılında son dernek başkanımız Prof. Dr. Ali Kurt’un vefatı dolayısıyla devraldığım Erzurum Tarih Derneği’nin bu toplantısında ilk ilk genel kurulumuzu yaparak yeni yönetim ve denetim kurulumuz ile yedek yönetim ve denetim kurullarımız seçildi. Dilek ve temennilerde bulunulduğu bu toplantının şehrimiz için faydalı hizmetlerin bir buluşması olduğunu düşünüyorum. Yönetim olarak daha önce başta sayın valimiz olmak üzere, büyükşehir belediye başkanımız, A.Ü ve ETÜ rektörlerimizi ziyaret ettik.


İnşallah önümüzdeki dönemlerde şehrimizin ileri gelen Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya gelerek önemli faaliyetler yapmayı amaçlıyoruz. Kitap yayını, panel, sempozyum düzenlemek gibi faaliyetlerde bulunacağız. Bundan sonra inşallah Erzurum Tarih Derneğini sahada da göreceğiz. Zaten derneğimizin kuruluş amacı; Erzurum tarihini tanıtmak, mevcut şehrimiz hakkında bilgi sunmak ve bunları kitap haline getirmek. Biz de bu doğrultu da çalışmalarımızı yürüteceğiz. Başta kitap ve dergi yayınları olmak üzere çeşitli yayın organları aracılığıyla şehrimizin tarihini Erzurum halkına ulaştırmakla kalmayıp, Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışına sadece Erzurumlulara değil tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz.”


Genel kurulu Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ve Abdurrahman Zeynal gibi bir çok tarihçinin yanı sıra, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ergün Engin, Türk Ocakları Erzurum Şube Başkanı Nizam Işık, Prof. Dr. Uğur Akbulut, Doç. Dr. Naim Ürkmez gibi isimler de katıldı. Genel kurul toplantısı, dernek üyelerine rozet katılması ile tamamlandı.



Tarihin içinde tarihi genel kurul

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ataşehir Belediyesi’ne rüşvet ve yolsuzluk operasyonu: Aralarında Belediye Başkanı ve yardımcılarının da bulunduğu 18 kişiye gözaltı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda, aralarında Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel ve yardımcılarının da bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı. Konuya ilişkin savcılıktan yapılan resmi açıklamada, milyon dolarlık rüşvet trafiğinin deşifre edildiği ve operasyonun kararlılıkla sürdüğü belirtildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ataşehir Belediyesi’ndeki ihale, imar ve iskan işlemlerinde "Rüşvet, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ve İhaleye Fesat Karıştırma" suçlarının işlendiği iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturmada düğmeye bastı. 17 Nisan tarihinde 45 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 18 şüpheli gözaltına alınırken, çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyon kapsamında gözaltına alınan isimler arasında Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Belediye Başkan Yardımcıları Oğuz Kaya ve Orhan Aydoğdu, Mali İşler Müdürü Mürteza Kutluk, Özel Kalem Müdürü Alpay Arslan ile yapı, ruhsat ve imar birimlerinden sorumlu müdürler Aysun Gökçen, Basri Onur Dedetaş, Nimet Karademir, Gülbin Ergünay ve Ezgi Nur Yılmaz yer aldı. Ayrıca belediye çalışanları, mimarlar ve rüşvet çarkına dahil olduğu iddia edilen firma sahiplerinin de gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi. Operasyonun ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2025/256622 sayılı soruşturma kapsamında; Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Belediye Başkan Yardımcıları Birkan Birol Yıldız, Orhan Aydoğdu ve Oğuz Kaya ile ilgili birim amirleri ve personellerinin ihale, imar ve iskan işlemlerine ilişkin rüşvet aldıkları yönündeki ihbarlar üzerine şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sürecinde; şüphelilere ait MASAK raporları ve HTS kayıtları temin edilmiş, iskan ve yapı ruhsatı işlemlerinde rüşvet karşılığı işlem yapıldığına dair bulgulara ulaşılmıştır. Yapılan incelemelerde; Ataşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmalardan yapı ruhsatı ve iskan işlemleri karşılığında milyon dolarları bulan rüşvetler alındığı, alınan rüşvetlerin belediye içerisindeki konum ve yetkiye göre paylaştırıldığı tespit edilmiştir. Elde edilen deliller doğrultusunda 17 Nisan 2026 tarihinde eş zamanlı arama, el koyma ve gözaltı işlemi gerçekleştirilmiş olup, toplamda 18 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. 2 firari şahsın ise yakalama çalışması devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." Soruşturmanın detaylandırılarak sürdüğü bildirildi.