EĞİTİM - 26 Mayıs 2016 Perşembe 10:42

İçem Öğrencileri Çanakkale'yi Hem Gezdi Hem De Projelendirdi

A
A
A
İçem Öğrencileri Çanakkale'yi Hem Gezdi Hem De Projelendirdi

Anadolu Üniversitesi İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM) öğretmenleri tarafından, İÇEM’de eğitim gören ortaokul son sınıf ve lise öğrencileri için Çanakkale gezisi düzenlendi.
Gezi kapsamında İÇEM öğretmenlerinden Sosyal Bilgiler Öğretmeni Döndü Ünlü, Matematik Öğretmeni Fevziye Güldür, Türkçe Öğretmenleri Uzman Öğretmen Orhan Demirel, Yeşim Şenyurt ile Mustafa Koca öğrencilerin edindikleri bilgi ve deneyimleri görerek, yaşayarak öğrenebilmeleri için uygulamalı bir proje gerçekleştirdi. İÇEM Müdürü Prof. Dr. Ümit Girgin, çalışmayla ilgili olarak, “Bu çalışmayla Sosyal Bilgiler dersindeki İnkılap Tarihi konusunu öğrencilerin Çanakkale Savaşı’nı görerek, yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenebilmesi için bir proje düzenledik. Aslında biz tüm derslerimizi bu şekilde işleyerek öğrencilerimize konu merkezli bir yaklaşım sağlıyoruz. Böylece öğrencilere öğreteceğimiz bir konuyu tüm branşlarda müfredat programına uygun bir şekilde yerleştiriyoruz” dedi.
Gerçekleştirdikleri uygulama hakkında da bilgi veren Girgin, “Örneğin yaptığımız çalışmada İnkılap Tarihi’nde Çanakkale Savaşı’nı anlattık ve bununla ilgili Matematik dersinde problemleri, Türkçe dersinde öğretilen metinleri, yapılan sınıf kitaplarını, Çanakkale’de bulunan anıtların maketlerini Çanakkale Savaşı üzerinden öğrencilere projelerle yaptırdık” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLER ÖĞRENMEYİ ÖĞRENİYOR
Amaçlarının çocukların eğitim aldıkları konuları daha iyi öğrenebilmeleri olduğunu belirten Prof. Dr. Ümit Girgin, öğrencilerin bu yöntemle düzgün gözlem yapmayı, araştırma yapmayı ve öğrenmeyi öğrendiklerini belirtti. Girgin ayrıca, “Bu çalışmada aracımız Çanakkale gezisi oldu. Öğrenciler, Çanakkale gezisiyle bir bilgiyi araştırırken ve öğrenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin farkına vardılar. Öğrenciler bir Türk olarak Çanakkale’de neler yaşandığı, oradaki olayların insanları nasıl etkilediği gibi pek çok bilgiyi öğrendiler” dedi.
BİLGİLERİNİ DAHA KALICI HALE GETİRDİK
Prof. Dr. Girgin, öğrencilerin eğitim müfredatlarına koyulan sosyal etkinliklerin de, bu çalışma tarzıyla gerçekleştirildiğini sözlerine kaydetti. Yapılan projenin sonucundan da bahseden Prof. Dr. Girgin, “Çocuklar proje öncesinde okumalarını yaptılar. Ayrıca okuma yapacakları bilgileri nereden bulacaklarını araştırdılar. Öğretmenlerinin de sayesinde araştırmalarını nasıl yapacakları konusunda bilgilendiler. Ardından bu bilgileri derleyip çeşitli yazılar yazdılar. Tarihte Çanakkale’de neler yaşandığını, bizleri nasıl etkilediğini öğrendiler ve bu bilgiler ile ilgili kitaplar yapıp maketler oluşturdular. Dolayısıyla öğrencilerin bilgilerini daha kalıcı bir hale getirdik ve öğrenciler bu bilgileri hayata nasıl aktaracaklarını öğrendiler” diye belirtti.
REKTÖRLÜĞE TEŞEKKÜR
Çanakkale projesine benzer pek çok çalışmayı da İÇEM olarak yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Ümit Girgin, okul içinde ve dışında yürüttükleri projeler hakkında da bilgiler vererek, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.
Projeye katılan İÇEM öğrencilerinden Emine Balcı, Cansu Taş, Melih Bacaksız ve Serkan Tintaş, Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği yerleri canlı canlı görme şansını elde ettiklerini ve sonrasında yaptıkları projelerle de bilgilerinin pekiştiğini dile getirdiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır 62 yaşındaki emekli polis, pars yakın müdafaa sporuyla sağlığına kavuştu Diyarbakır’da yaşayan emekli polis memuru, kalp ve bel fıtığı gibi sağlık sorunlarındaki düzelmeleri, 62 yaşında tanıştığı pars yakın müdafaa sporuyla başardı. 2019 yılında Diyarbakır’da emekli olan polis memuru Sabri Yatkın, 2017-2018 yıllarında bel fıtığı ve kalp rahatsızlığı yaşayarak anjiyo oldu. Emekli olduktan sonra pars yakın müdafaa hocası Mücahit Yılmaz ile tanışan Yatkın, bu spor alanında yaşını bir kenara bırakarak yaptığı antrenmanlar ile sağlığında düzelmeler yaşadı. Sabri Yatkın, 2019 yılında Mücahit Yılmaz ile tanıştıktan sonra kendisinin pars yakın müdafaa savunma uzmanı olduğunu öğrendiğini söyledi. O tarihten beri de belirli aralıklarla yanına gedip bu sporu yapmaya çalıştığını belirten Yatkın, sporu yaptıktan sonra vücudunda da çok farklı değişikler meydana getirdiğini gördüğünü ifade etti. O tarihten beri Mücahit hocayı bırakmadığını aktaran Yatkın, “Sürekli peşine takıldım ve bu sporu yapmaya devam ettim. Kalp rahatsızlığımdan dolayı daha sağlıklı olmaya başladım. Bel fıtığımda düzelmeler oldu. Bu yaşımda bile rahatlıkla sporumu yapabiliyorum. Yaşım elverdiği sürece bu sporu yapmaya devam edeceğim” dedi. Uluslararası Kendini Koruma ve Mücadele Organizasyonu Genel Sekreteri, Pars Yakın Müdafaa Eğitmeni Mücahit Yılmaz, Sabri Bey’in ilk geldiği zaman kendilerine rahatsızlıklarından bahsettiğine değinerek, kendisine bu sporun engel olmadığını ve sağlık problemlerinde kurtulabilmesine destek sağlayacağını söylediklerini kaydetti. Küçük küçük antrenmanlara davet ettiklerini aktaran Yılmaz, “Kendisi de programına düzenli bir şekilde geldi ve etkin sonuç almaya başladı. Sonuç artıkça bağımlılığı daha fazla arttı. Şu anda çok şükür sağlığına kavuşmuş bulunmakta. Bizimle aktif olarak gençler gibi spor yapabilme durumuna kavuşmuş bulunmaktadır. Biz, 7’den 70’e herkesi pars yakın müdafaa sistemine davet ediyoruz” diye konuştu. “İlk etapta psikolojik olarak yapamayacağını düşünüyordu” Pars yakın müdafaa sisteminin, sağlık açısından en iyi program olduğunu öne süren Yılmaz, “İnsanları hem sokakta korumaya yönelik, hem de sağlık açısında korumaya yönelik dünyanın en iyi sistemi diyebiliriz. İlk etapta psikolojik olarak yapamayacağını düşünüyordu. 2019 yılında emekliye ayrıldıktan sonra bizimle aktif olarak çalışmalara katılmaya başladı. İlk etapta antrenman sıklığımız haftada bir gün iken, şu anda haftada 3 gün aktif olarak antrenmana gelebilmekte. Burada yaşam kalitesi arttı” şeklinde konuştu.
Hatay Depremzede kadının yeni yuvasında ilk yemeği sarma oldu Hatay’da asrın felaketinde evi yıkılan Hatice Ücel, TOKİ tarafından yapımı tamamlanan evine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Ücel’in yeni yuvasında ilk yemeğiyse yaprak sarması oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Deprem sonrası bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmalara kısa sürede başlanmıştı. Depremin hemen ardından TOKİ tarafından yapımına başlanan afet konutları, hak sahiplerine teslim edilmeye başlanmıştı. Payas ilçesinde çevre düzenlemeleri tamamlanan konutlarda vatandaşlar yaşamaya başladı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depreme Payas’ın Sincan Mahallesi’nde yakalanan 60 yaşındaki Hatice Ücel, hak sahipliğini kazandığı evine zaman kaybetmeden yerleşti. Deprem sonrası çocuklarıyla zor günler yaşayan Ücel, şimdi ise yeni evinde çocuklarıyla yeni bir hayata başladı. Yeni evinde ilk yemeğini pişirmenin mutluluğunu yaşayan depremzede Ücel’in yeni mutfağında yaptığı ilk yemekse sarma oldu. "Allah bir daha o günleri yaşatmasın, çok zor günler geldi geçti" Asrın felaketi sonrası zor günler geçirdiğini dile getiren depremzede Hatice Ücel, "Depremde çok kötü günler yaşadık. Evimizin son durumu ağır hasar oldu ve sonunda yıktılar. Yeni evimiz çok güzel. Çocuklarımızla oturuyoruz ve kalkıyoruz. İyi bir şey oldu. Benim kızım Şanlıurfa’dan geldi ve yerleştirdi geri gittiler. Çocuklar yardımcı oldular ve yerleştirdik. Mutluyum şükür, Allah bizi daha bozmasın. Allah bir daha o günleri yaşatmasın. Çok zor günler geldi geçti. Çocuklarım çadırda kaldı, kızım Şanlıurfa’ya gitti. Ben orada kaldım bir aydan fazla ve ondan sonra geldim. Oğlanın biriyle bir odanın içinde kaldım. Bir odada ben, iki odada oğlan kendi kaldı. Beraber oturalım dedi. Beraber de olmuyor oğlum gelinlerle olmadığı için sürekli yaşayamıyorsun. Şimdi mutluyuz. Yeni ev de güzel bana yeter iki artı bir odalı ev" ifadelerini kullandı.