GENEL - 23 Temmuz 2016 Cumartesi 13:26

Sela okunmasına karşı çıkanları kınadılar

A
A
A
Sela okunmasına karşı çıkanları kınadılar

Eskişehir Din Görevlileri Derneği, darbe girişiminden itibaren okunan selalara karşı çıkanlara, düzenledikleri basın açıklaması ile tepki gösterdiler.
Vilayet Meydanı’nda bir araya gelen din görevlileri, açıklamalarının öncesinde İstiklal Marşı okudular. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından ise grup adına açıklamayı Eskişehir Din Görevlileri Derneği Başkanı Halim Özdemir yaptı. Konuşmasına demokrasi şehitlerini anarak başlayan Özdemir, "Bizim kültürümüzde vakit harici okunan ezan, vatanı müdafaa çağrısı diye bilinir. Şanlı tarihimizde unutulmaz yeri olan ve bütün dünyaya ’Çanakkale Geçilmez’ sözünü altın harflerle yazdıran Çanakkale savaşlarının en şiddetli evresinde, düşman tehlikesi Çanakkale Boğazı’na dayandığında, Seyit Onbaşı gibi sayısız cengaverlerin bulunduğu tabyalardan ezan sesleri yükselmiştir. Bu vatanın 15’lik delikanlıları henüz ömürlerinin baharında, bu maneviyatla Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle ’Allah, müminlerden canlarını ve mallarını cennet karşılığında satın almıştır. Onlar Allah yolunda çarpışırlar, ölürler ve öldürülürler’ ayetinde olduğu gibi Şehadet Şerbetini yudumlamışlardır. Yine Kurtuluş Savaşı’nda Yunan zalimi İzmir’e çıkartma yaparken, minarelerden ezan sesleri yükselmiştir. Okunan ezanlarla halkın birlik ve beraberliği sağlanmıştır" dedi.
"Eskiden darbeler ezanları susturuyordu, artık ezanlarla darbeler susturulmuştur"
Başkan Özdemir 15 Temmuz sürecine de değinerek, okunan ezan ve selaların önemini şu şekilde dile getirdi;
"15 Temmuz Cuma gecesinde halkın iradesine kastedenlerin yaptığı darbe daha ilk saatlerinde Diyanet İşleri Başkanımızın çağrısıyla, Türkiye genelindeki bütün camilerden tarihte olduğu gibi bir kez daha ezanlar ve selalar okundu. Halkımızın iradesine sahip çıkmasının istendiği sela ve ezanların sayesinde bu hain girişim önlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez’in ifade ettiği gibi, ’Eskiden darbeler ezanları susturuyordu, artık ezanlarla darbeler susturulmuştur.’ Ülkemizin bazı il ve ilçelerinde olduğu gibi, ilimizde de darbe girişimi akşamı verilen sela, birlik ve beraberlik çağrısından rahatsız olan bir kaç kendini bilmez tarafından, görevli olan imam ve müezzin arkadaşlarımız sözlü ve fiili olarak saldırıya uğramışlardır. Hiçbir siyasi gaye ve menfaat gözetmeden vazife yapan, toplum nazarında ’Peygamber vekili’ olarak ifade edilen din görevlilerimizin bu tarz saldırılara maruz kalmasını şiddetle kınıyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’dan CİMER’e en çok sosyal yardım müracaatı Erzurum’da kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik CİMER içerikli geniş katılımlı bir program düzenlendi. Erzurum’daki müracaatlar masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Erzurum Valiliği ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) tarafından organize edilen “CİMER Eğitim ve Bilgilendirme” toplantısına kamu kurum kuruluşu yöneticileri ile ilgili personel katıldı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, aynı zamanda anayasal da bir hak olan Dilekçe Kanunu’na göre vatandaşların kamuoyuyla ilgili dilek ve şikayetlerini yetkili makamlara iletebildiklerini belirterek, “Bunun dışında vatandaşlarımız yine bilgi edinme kanununa göre müracaat ettikleri gibi son zamanlarda yaygınlık kazanan, özellikle de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle beraber daha da ön plana çıkan CİMER kanalıyla kendileriyle ilgili talep ve şikayetleri yetkili idarelere iletebiliyorlar. Göreve başladığımda CİMER müracaatlarıyla ilgili valiliğimize iletilen CİMER müracaatlarını titiz bir şekilde incelemesi talebinin değerlendirilmesi, zamanında uygun cevap verilebilmesi noktasında bir hizmetçi eğitim ihtiyacı olduğunu gördüm. Ve bugünkü seminerimizde bu ihtiyaca binaen düzenliyoruz. Seminerimizin faydalı olmasını, verimli olmasını niyaz ediyorum. İnşallah bundan sonra da bu tür hizmetlerimiz devam edecek.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Durmuş Ersoy, CİMER ile alakalı başvuruların sistem içinde titizlikle işlendiğini belirterek, “Erzurum ile alakalı CİMER başvurularına bakıldığında en çok sosyal yardım başvurusu yapıldığı görülüyor. Başvuru türünde ise en çok şikayet önümüze geliyor. Erzurum’da en çok başvuru ise Palandöken ilçesinde yapıldı.” dedi. “CİMER Eğitim ve Bilgilendirme” toplantısında katılımcılara genel bilgilendirme, CİMER yönetmenlik, başvuru işlemleri inceleme ve denetimi ile CİMER teknik konularında sunumlar yapıldı.
Edirne Uzunköprü’de 40 Hadis Ezber Okuma Yarışması düzenlendi Edirne’de Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ’40 Hadis Ezber Okuma Yarışması’ düzenlendi. Uzunköprü Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen yarışma, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ve öğrenciler tarafından ilahilerin okunmasının ardından ’40 Hadis Ezber Okuma Yarışması’ yapıldı. Yarışmada birinci olan öğrencilerin ödüllerini Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, ikinci olanların ödüllerini Uzunköprü İmam Hatip Okulları Derneği Başkanı Refik Yakınlar takdim ederken, üçüncülük ödüllerini ise Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Kurtar verdi. Programın sonunda açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Kurtar, programda emeği geçen herkese teşekkür etti. Müdür Kurtar, Ramazan ayı içerisinde düzenlenen ’40 Hadisi Ezbere Okuma Yarışması’nın ödül törenine katıldıklarını belirterek, "Yarışmaya katılan öğrencilerimizi kutluyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ödül alan öğrencilerimizi tebrik ederim" dedi. Programa; Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, İlçe Müftüsü Engin Çiçek Uzunköprü, İmam Hatipler Derneği Başkanı Refik Yakınlar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Koray Kurtar, siyasi parti ve STK temsilcileri, kurum amirleri, öğrenci velileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Ayrıca, dereceye giremeyen öğrencilere de çekilişle akıllı saat hediye edildi.
Niğde Niğde’nin cam terası manzarasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor Niğde merkeze bağlı Yeşilburç köyünde valilik tarafından yaptırılan Cam Seyir Terası ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Niğde merkeze 6 kilometre mesafede yer alan Yeşilburç köyünün zengin doğal mirasının turizme kazandırılması amacıyla Köyde Turizm Yatırımı çerçevesinde İl Özel İdaresi tarafından 2020 yılında Uzandı Vadisi’nde yürüyüş parkuru oluşturuldu. Uzandı Vadisi’ni tepeden gören köyün simge yapılarından olan Ortadoks Hristiyanları tarafından 1807’de yapılan, 1953 yılında camiye dönüştürülen kilise ise yapılan restorasyonun ardından günümüzde müze haline getirildi. Tarihi yapının önündeki alana Niğde İl Özel İdaresi tarafından yapılan Cam Seyir Terası ise ziyaretçi akınına uğruyor. Tarihi doku ve manzarası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan cam teras, bölgenin yüksek cam teras alanlarından birisi oldu. Cam terası ziyaret için Manisa’dan gelen Barış Boztaş bölgenin doğasına hayran kaldığını söyledi. Boztaş, "Daha önce başka yerlerde cam teras görmüştüm ama buranın çok daha farklı bir doğası var. Vadinin boylu boyunca devam etmesi etkileyici, çok güzel manzarası var. Niğde’yi böyle beklemiyorduk, beklediğimizden çok daha fazla doğal güzellikleri var" dedi. Ziyaretçilerden Zahim Bozdağ ise "Daha önce geldiğimizde tadilattaydı görememiştik, şimdi görmek nasip oldu. Beğendik, herkese tavsiye ederiz gelsinler, görsünler. Vadiyi de çok güzel gösteriyor. Tanıtım açısından Niğde’ye katkı sağlayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. Yeşilburç köyü sakinlerinden Hande Tokmak da köyün Uzandı Vadisi Yürüyüş Parkuru ile canlandığını cam seyir terası ile ziyaretçi sayısının arttığını ifade etti. Tokmak, "Cam terasın yapılması köyümüze çok güzel katkılar sağladı. Vadi de daha önce yürüyüş yapıyorduk ama cam terasla birlikte köyümüze hem yerli hem yabancı turistler daha çok gelmeye başladı. Köyümüzün adının duyulması açısından etkili oldu" ifadelerine yer verdi.