- 22 Ocak 2018 Pazartesi 14:25

Eczacılık Fakültesi’nden ‘Bilimsel Bitki Ressamlığı’ kursu

A
A
A
Eczacılık Fakültesi’nden ‘Bilimsel Bitki Ressamlığı’ kursu

Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kuruluşunun 50’nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Bilimsel Bitki Ressamlığı Başlangıç Kursu gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kuruluşunun 50’nci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Bilimsel Bitki Ressamlığı Başlangıç Kursu gerçekleştirildi.


Eczacılık Fakültesi Prof. Dr. İhsan Sarıkardaşoğlu Konferans Salonu’nda verilen eğitimde, Biyolog Fatma Şen’in anlatımıyla temel çizim teknikleri ve bitkilerin bilimsel kriterlere göre nasıl çizilmesi gerektiği katılımcılara aktarıldı. Şen, verilen kurs eğitimleriyle Türkiye’de bitki ressamı yetiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, bitkiler aracılığıyla bilim ve sanatı harmanlayıp 5 gün 40 saat boyunca yapılacak eğitim kursunun ardından katılımcılara Bilimsel Bitki Ressamlığı’nın temelini öğretilmesi hedeflendiğini de ifade etti. Çizimlerin özellikle botanikçiler tarafından bilimsel çalışmalarda zorunlu olarak kullanılması gerektiğini de aktaran Şen, bitki ressamlığının bilimselliğinin yanı sıra hobi olarak da yapılabileceğini belirtti.



"Anlaşılırlığı her zaman fotoğraftan daha iyidir"


Yapılan eğitiminin bilimsel tabanlı olduğunu belirten Biyolog Fatma Şen, “Bilimsel Bitki Ressamlığı uzun zamandır devam eden bir uğraş olarak milattan önce Çin ve Japonya’da yapılıyordu. Uzun yıllardır bilim insanları bilgilerini aktarabilmek ya da kalıcılığını koruyabilmek için çizimler yaparlar. Bilimsel çalışmalarda kullanılmak amacıyla yapılan çizimler kağıda şematize olarak aktarıldığı için kalıcılığı ve anlaşılırlığı her zaman fotoğraftan daha iyidir. Önce bilimsel doğruluğu oluşturacağız sonra işin estetik kaygısını gireceğiz. O yüzden olabildiğince ölçeceğiz, biçeceğiz, inceleyeceğiz gerekiyorsa mikroskop üzerinde gerekiyorsa fotoğraflardan yardım alarak ama birebir canlının o türü temsil edecek şekilde çizimlerini yapmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.


Gerçekleştirilen kursta bilimsel bitkilerin nasıl çizilmesi gerektiğini de anlatan Biyolog Fatma Şen, sözlerine şöyle devam etti:


“Yapacağımız teknik çizimlerde rapido mürekkebi ve izografları ile çalışıyoruz. Ölçü alırken cetvel ya da pergeli kullanıyoruz. Öncelikle elmayı tutuyorum, elimdeki pergeli hiçbir zaman değdirmeden ama olabildiğince yakın bir şekilde tutarak en üstten en alta doğru çiziyorum. Aynı işlemi en ölçüsünü almak için de uyguluyorum. Masa lambalarıyla çalışmak gölge oluşmasını kolaylaştıracağından her katılımcıya birer masa lambası edindirdik. Elmayı olabildiğince sabit bir yere koyarsak yaklaşıp uzaklaşırken oluşabilecek mesafe karmaşasından uzaklaşmış oluruz. Olabildiğince ölçü olarak çalışmayız. Çünkü elmanın sapının boyu, genişliği, oyuntusu vs. başka bitkiler için ayırt edici özellik olabilir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta din görevlilerine seminer verildi Sivas İl Müftülüğü ev sahipliğinde din görevlilerine yönelik “2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtımı" ve “2024 Yılı Yaz Kur’an Kursu Eğitim Semineri” düzenlendi. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Hüseyin Arı, ilçe müftüleri, din görevlileri ile Kur’an kursu öğreticileri ve müftülük personeli katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya "Diyanet İşleri Başkanlığımız ‘Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş’ sloganıyla hem yurt içinde hem yurt dışında çok önemli faaliyetler yürütmektedir. Bizler de birer din gönüllüsü olarak bu hizmetlere sahadaki çalışmalarımızla her daim katkı ve destek sunmaya çalışıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mazlum ve mağdur kardeşlerimize el uzatmak için Başkanlığımızın koordinesiyle tüm personel olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Programa konuşmacı olarak katılan Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Hüseyin Arı ise katılımcılara 2024 yılı yaz Kur’an kursları ve vekalet yoluyla kurban bağışı kampanyası hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Arı konuşmasında 2023 yılında 47 ülkede yaklaşık 35 milyon kişiye kurban eti ulaştığını belirterek hedeflerinin daha çok ihtiyaçlı kişiye kurban eti ulaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.