EĞİTİM - 20 Şubat 2018 Salı 11:22

Akademisyenler iyilik için okudu

A
A
A
Akademisyenler iyilik için okudu

Aralarında profesörlerin de bulunduğu 13 farklı üniversiteden 16 akademisyen ‘Yaşamak mı zor anlamak mı zor?’ isimli projeyi hayata geçiren Eskişehir Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine destek verdi.

Aralarında profesörlerin de bulunduğu 13 farklı üniversiteden 16 akademisyen ‘Yaşamak mı zor anlamak mı zor?’ isimli projeyi hayata geçiren Eskişehir Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine destek verdi.


Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, ‘İmam Hatipler İyilikte Yarışıyor’ isimli yarışma kapsamında, engelliler için bir proje ortaya koydu. Kısa zamanda büyüyen proje, pek çok kesimden de destek gördü. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu öğrencisi Ahmet Taş’ın proje için yazdığı şiirin her bir mısrasını okurken video çeken akademisyenler de, öğrencilere destek çıktı. Hazırlanan videoda Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Harran Üniversitesi gibi birçok üniversiteden akademisyen, engelli çocuklar için şiir okudu.



"Bu çok farklı ve güzel bir çalışma oldu"


Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Abdullah Yılmaz, şiiri de kendilerinden mezun bir öğrencinin yazdığını söyledi. Yılmaz, "Şiiri yazan öğrencimiz, Anadolu Üniversitesi Engelliler Bölümünde şu an öğrenci olarak eğitim hayatına devam ediyor. Böyle bir yolu seçti ve kardeşlerini de cesaretlendirdi. Kendisi de engelli kardeşlerimiz ile ilgili güzel bir şiir kaleme aldı. Öğrencilerimizi projenin içerisine kattı. Biz bu projeyi Türkiye geneline yaymak için 13 farklı üniversitede 16 tane akademisyeni projemize dahil ederek şiirimizin her bir satırını okuttuk. Bunu da projemizin içerisinde dahil ettik. Bu çok farklı ve güzel bir çalışma oldu. Şiiri kendi bütünlüğünde okuduğunuzda da yapılan çalışmanın güzel olduğunu herkes takdir edecektir" dedi.



"Şiirimiz ancak bu şekilde farklı kitlelere ulaşabilirdi"


Projenin yürütücülerinden İngilizce Öğretmeni Münebiye Irgat ise, "Projemiz, mezun öğrencilerimizden birinin yazdığı şiir ile başladı. Projede yer alan öğrencilerimiz şiiri okuyunca çok heyecanlandılar. Bu şiirin de sadece böyle kalmasını istemeyerek daha geniş kitlelere yayılmasını istediler. Düşündüler ve sonrasında ‘akademisyenlere okutmak nasıl bir fikir olur?’ dediler. Biz de bunu destekledik. Daha sonrasında çocuklar 13 farklı üniversiteden 16 farklı akademisyene projemizi anlattılar. Aslında bu kadar çok geri dönüş beklemiyorduk. Birçok akademisyen severek okudular. Her bir mısrayı farklı bir akademisyen okudu. Videolar bize geldiğinde öğrenciler ayrı ayrı sevinç yaşadılar. Çünkü biz bir profesörün katılımını beklemiyorduk. Ama bir değil, birçok profesör buna katıldı. Bu çocukları çok mutlu etti. İçinde de zaten proje ismimiz de olan ‘Yaşamak mı zor anlamak mı’ geçiyor. Onları anlamak ve neler yaşadıklarını anlatmak adına güzel bir proje oldu. Kendi imkanlarımızla güzel bir iş ortaya çıktığını düşünüyoruz. Doğa İçin Çal ekibi hep şarkı yaptılar. Biz de şiirle buna katılım sağladık. Biz bunun çok iyi bir fikir olduğunu düşündük. Şiirimiz ancak bu şekilde farklı kitlelere ulaşabilirdi. Sonuçları da çok güzel oldu. Hem bizim için hem de engelli öğrencilerimizin anlaşılması için güzel bir proje oldu" ifadelerini kullandı.



Şiirde kısaca şu ifadeler yer alıyor:


"Sen gülmeyince nar ağaçları çiçek açmaz


Bu derelere su inmez, hıdrellez gelmez,


Sen gülümse çocuk


Görmesen de gökkuşağını, içinde yaşat


Duymasan da serçeleri


Sen yine de umut et, umutsuz olma çocuk!

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "KALKAN-23 operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik jandarma tarafından 4 ilde düzenlenen "KALKAN-23" operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Organizatörlerden 38’i tutuklandı. 14’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan organizatörlere asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla, Van, Çanakkale ve Şırnak’ta il jandarma komutanlıklarınca yapılan çalışmalar sonucu "KALKAN-23" operasyonlarının düzenlendiğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti: "Muğla İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 29 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 18’i tutuklandı, 5‘i hakkında adli kontrol kararı verildi. Van İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 14 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 9’u tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi ve 125 düzensiz göçmen yakalandı. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 11 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı, 10’u tutuklandı. Şırnak İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 9 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 1’i tutuklandı, 6’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Yakalanan düzensiz göçmenler, il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.