GENEL - 21 Mart 2018 Çarşamba 16:38

ESOGÜ’de Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliği

A
A
A
ESOGÜ’de Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinliği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü dolayısıyla ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde bir basın açıklaması yapıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık günü dolayısıyla ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde bir basın açıklaması yapıldı.


ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş ve ESOGÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül’ün de katıldığı basın açıklamasında ESOGÜ Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Onur Alp, basın açıklamasını yaptı.


Onur Alp, açıklamasında, farklılıkları olan bireylerin toplum tarafından izole edildiğine dikkat çekerek farklı olan bireylerin diğerlerinin güvenliğine tehdit olarak görülmesinin, zihinlerimizdeki yıkılması gereken önyargılardan biri olduğunu belirtti. Alp, ortalama her 800 doğumda bir görülen down sendromunu tedavi edilemeyen genetik bir farklılık olarak nitelendirdi. Açıklamasında, down sendromu hakkında bilgiler veren Alp, dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu bireyin yaşadığını, Türkiye’de ise tam bir veri olmasa da tahmini rakamlara göre 70 bin civarında down sendromlu bireyin olduğunu ifade etti. Down sendromlu çocukların eğitim sorunlarına da değinen Alp, onlara verilecek özel eğitim ve daha fazla ilgiyle neredeyse sağlıklı bir birey kadar toplumun birer parçası haline gelebileceklerini; büyük kas becerileri, öz bakım becerileri, algı-dikkat-taklit-kavram becerileri ve sosyal becerilerinin ise sistemli ve uyumlu bir çalışmayla belirli bir seviyeye getirilebileceğini anlattı. Onur Alp, ailelerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden destek alarak çocuklarını izole bir yaşamdan kurtarabileceklerini vurguladı.


Basın açıklamasının yanı sıra 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi poliklinikler girişinde, down sendromu hakkında farkındalık oluşturmak ve dikkat çekmek amacıyla bir stant açıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Orman Benim Kampanyasında 313 ton atık toplandı Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Orman Benim” kampanyasında Türkiye genelinde 313 ton çöp, orman alanlarından toplanıp geri dönüşüme gönderdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından dün Muğla’da başlangıcı verilen kampanya Türkiye’nin her ilinden yoğun ilgi gördü. Hava muhalefeti nedeniyle sadece 4 ilde gerçekleşemeyen kampanyaya başta gençler olmak üzere 7’den 77’ye herkes katıldı. Yurt genelinde “Orman Benim” diyen binlerce insan valilikler ve orman bölge müdürlükleri tarafından önceden belirlenen adreslerde buluştu. Etkinliğe kimi 3 yaşında çocuğuyla gelirken kimi de torunuyla beraber katıldı. Özellikle orman içinde yer alan yollarda gerçekleşen çöp toplama işleminde Orman Genel Müdürlüğü ekipleri de örtü altı temizliği yaptı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kampanyanın toplumun her kesiminden yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Bakanlık olarak orman yangılarına her sezon öncesi olduğu gibi hazırlıklı girdiklerini aktaran Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nün ülke genelinde teyakkuz halinde olduğunu aktardı. Yangınları 3 safha olarak değerlendirdiklerini belirten Yumaklı, “Bu kampanyamız bizim en çok önemsediğimiz yangın öncesi safhaya giriyor. Bizim en büyük amacımız yangınları kısa sürede söndürmek değil başlamamasını sağlamak” diye konuştu. Kampanyaya on binlerce vatandaşın katıldığını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Kampanyamızda yaklaşık 313 ton çöp toplandı. Bu çöpler de geri dönüşüme gönderildi” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle orman yangınları riski daha da arttığına işaret eden Yumaklı, “Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı. Yani orman yangınlarına engel olmak elimizde. Vatandaşlarımızdan bir kez daha istirham ediyorum. Ormanlar hepimizin” şeklinde konuştu. Kampanyaya özellikle gençlerin ilgisinin sevindirici olduğuna değinen Yumaklı, “Bu gerçekleştirdiğimiz kampanyamız bir ilk ama son değil. Başta gençlerimiz olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Mersin Mersin’de ’Ortopedik Engelliler Bocce Turnuvası’ düzenlenecek Mersin Büyükşehir Belediyesi, Engelliler Haftası çerçevesinde ’Ortopedik Engelliler Bocce Turnuvası’ düzenleyecek. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda 15 Mayıs’ta yapılacak turnuvaya 12 yaş ve üzeri yüzde 40’ın üzerinde ortopedik engelli sağlık kurulu raporu bulunan özel ihtiyaçlı bireyler katılabilecek. Başvurular 7 Mayıs’a kadar sağlık kurulundan alınan rapor eşliğinde Engelsiz Yaşam Parkı’nda şahsen yapılacak. Yenişehir ilçesindeki Engelsiz Yaşam Parkı’nda düzenlenecek turnuvada, özel ihtiyaçlı bireylerin hem topluma daha çok karışıp sosyalleşmeleri, hem de yaşam kalitelerinin artırılmasıyla ilgili farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Betül Demir: "Onların sosyalleşmeleri adına güzel bir aktivite oluyor" Engelsiz Yaşam Parkı Sorumlusu Betül Demir, daha önce de düzenledikleri turnuvanın bu yıl 15 Mayıs’ta gerçekleşeceğini ifade etti. Turnuvaya yüzde 40 ve üzeri ortopedik engeli olan tüm vatandaşların başvurabileceğini belirten Demir, "Onların sosyalleşmeleri adına güzel bir aktivite oluyor. Aralarında güzel bir rekabet gelişiyor ve keyifli dakikalar geçiriyorlar. Onlar keyiflenince, biz de çok mutlu oluyoruz" dedi. Engelsiz Yaşam Parkı’na gelen özel ihtiyaçlı çocukların, süreç içerisinde önemli ilerleme kaydettiğini belirten Betül Demir, "Bizler burada onların önerilerine ve isteklerine göre hizmetlerimizi devam ettiriyoruz. Parkımıza gelmeden önce konuşmayan, yürümekte zorluk çeken birçok öğrencimiz vardı. Buraya geldikten sonra konuşmalarında ve yürümelerinde ilerleme görüldü. Onlar bizi, biz de onları çok seviyoruz. Büyük bir aile olduk. Engel; sözde olan bir olgudur ve sevgi var olduktan sonra engelleri çok kolay aşıyoruz" diye konuştu. Cihat Bakar: "Ortopedik engellilerin sosyalleşmesi amaçlanıyor" Engelsiz Yaşam Parkı’nda Bocce antrenörü olarak görev yapan Cihat Bakar da geçen sene düzenledikleri turnuvanın iyi geçtiğini hatırlatarak, turnuva ile ortopedik engellilerin sosyalleşmesinin amaçlandığını belirtti. Ortopedik engelli bireylerin dışarıya çok fazla çıkamadıklarını ifade eden Bakar, "Ama bocce onlar için bir spor ve onların bir şekilde hayata tutunmalarına ön ayak oluyor" dedi. Bocce hakkında da bilgi veren Cihat Bakar, "Burada amacımız tamamen sosyalleşmek, mutlu olmak ve mutlu etmek. Ortopedik engelli olan herkesi turnuvamıza davet ediyoruz" diye konuştu.