EKONOMİ - 17 Nisan 2018 Salı 13:49

250 Bin Düve Projesi için başvurular 7 Mayıs’a kadar

A
A
A
250 Bin Düve Projesi için başvurular 7 Mayıs’a kadar

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, et ithalatını önlemek ve Türkiye bin büyükbaş dişi Hayvan varlığını artırmak amacıyla başlatılan 250 Bin Düve Projesi için 7 Mayıs tarihine kadar başvuru yapılabileceğini söyledi.

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, et ithalatını önlemek ve Türkiye bin büyükbaş dişi Hayvan varlığını artırmak amacıyla başlatılan 250 Bin Düve Projesi için 7 Mayıs tarihine kadar başvuru yapılabileceğini söyledi.


Üreticilerin ahırlardaki kapasitenin ortalama 15 başa tamamlanmasının hedeflendiği belirten Buluşan, “5 büyükbaş hayvanı olan üreticinin hayvan sayısına 10 baş hayvan daha eklenmesi sağlanacak. 15 hayvan bakacak ahırı ve istenilen kapasitesi varsa , ancak hayvancılık yapanlar alt yapısı olanlara düve verilecek. 3 yıllık bir proje bu yıl ki başvurular 7 Mayıs’a kadar Tarım Kredi Kooperatifi üyesi olunması gerekiyor. Başvuru tarihi süreci müracaat edilebilinir üreticiler Ziraat Bankasından ortalama 100 bin liralık kredi kullanabilecekler. Kredi damızlık düve tedariği için ilk 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli olacak üretici isterse kredinin yüzde 80’ni ile hayvan alımında yüzde 20 ile yem alımında kullanabilecekler” dedi.


Yem için de 18 ay vadeli işletme kredisi kullanabileceklerini de ifade eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan şunları söyledi:


“Üretici Avrupa ülkelerinden tedarik edilecek hayvanları veteriner kontrolünden geçtikten sonra kendisi seçebilecek. Üreticilere veterinerlik aşı ve küpeleme hizmeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilecektir. 300 baş koyun da olduğu gibi düve üretiminde yapılan bu proje il ilçe ayırt edilmeksizin üreticiliği gerçekten yapanlara verilmesi isabetli doğru bir karardır. Hayvanı görmeyen kişilere köyüne dönmesi adı altında verilmesi projeyi başarısız kılar hedefe ulaşılamaz. 2 yılda köyde sadece hububat üreticiliği yapıp 1 tane dahi hayvanı olmayan üreticilere de verilmesi biz üreticilerimizin geçmişimize kötüdür, maliyetlerin çok artması hiçbir ürün üreticisine alnının yerini kazandırmadığı gibi maliyetlerimizi de karşılamamaktadır. Bu nedenle çiftçimize verilen teşvikler her üründe olmalı Gıda Tarım ve hayvancılık bakanlığımızın havza çalışmasını benimsiyor biran evvel bütün ürün ve pazarlama sistemini çalıştırmalıyız. Bu sistemde üretici olanda, olmayanda üretim yapıyor fazla üretimle israfımıza işçilik, mazot gibi zirai girdilerini de ekleniyor. Biz çiftçilere her zorluğa rağmen üretmek zorundayız biz üretmezsek ülkemiz aç kalır. Üretemez hale gelen çiftçimize bu teşvikleri havza projesiyle gerçek üreticilerle acilen çalışılmalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, göreve başlamasından sonra muhtarlarla aylık değerlendirme toplantılarını yeniden başlattı. Meclis salonunda muhtarlarla bir araya gelen Başkan Ertaş, tabana yayılan katılımcı bir yönetim anlayışı ile vatandaşa hizmet için birlik içerisinde çalışacaklarını ifade etti. Edremit Belediyesi’nde mahalle muhtarları ile aylık değerlendirme toplantıları başladı. Belediye Başkanı Mehmet Ertaş başkanlığında yapılan toplantıda muhtarlarla birlikte Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci, belediye meclis üyeleri ve belediyede ki daire müdürleri de yer aldı. Başkan Mehmet Ertaş, halkçı bir yönetim anlayışı ile tabana yayılan bir yönetim anlayışı içerisinde muhtarlar, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceklerini ifade etti. Her ay belediye meclis toplantısı öncesinde muhtarlarla buluşacaklarını kaydeden Başkan Ertaş, “Her türlü öneriye açık bir şekilde “ben yaptım oldu” değil ortak akılla birlikte karar vereceğiz. Halkımıza hizmet noktasında bir ve beraber hareket edeceğiz. En kısa yoldan halkımızın sorunlarına çözüm üretip hizmeti ulaştırma amacıyla çalışacağız” dedi. Mahalle muhtarları da tek tek söz alarak hem kendilerini tanıttılar hem de sorunlarını anlattılar. Doğalgaz hatlarının uzatılması ve bozulan yolların yapılması gibi konular başta olmak üzere mahalleleri ile ilgili istek, öneri ve şikayetlerini bildirdiler. Başkan Ertaş, yol yapım ve onarım için 14 ayrı ekibin sahada olduğunu kaydetti, sorunların ortadan kaldırılması için hızlı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
Giresun Kadınlar baharla birlikte pazarda doğal ürünleri satıyor Baharın gelmesiyle kadınlar pazarındaki ürün çeşitliliği de arttı. Çoğu doğada kendiliğinden yetişen dikenucu, geldirdik, kabalak gibi bitkileri toplayarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber ilçe pazarında satan kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Giresun’un köylerinde yaşayan kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile yetiştirdikleri sebze ve meyveleri ilçelerin pazarlarında satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin de pazarda yoğun ilgi gördüğünü anlatan Atike Sefer, “Bahar mevsimi geldiği için pazarda sattığımız ürünlerde arttı. Kendi yetiştirdiğimiz lahana, bezelye, kıvırcık, yeşil soğan gibi ürünlerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kabalak, galdirik, dikenucu olarak bilinen melocan da toplayarak pazara getiriyoruz. Bu tezgahta sattığım her şey organik ve tazedir. Köyde sabah erken saatlerde tarlalardan topladığım sebze ve meyveleri pazara getiriyorum. Yeter ki üretim olsun üretilen her şeyin pazarda müşterisi oluyor” dedi. Üretilen her ürünün pazarda yeri var Her ne kadar kadınlar pazarı olsa da üreten herkese pazarda yer olduğunu ifade eden Aydın Öztürk ise, “Artık köylerde pek üreten kalmadı. Köylüler de gelip lahanasını pazardan alır duruma geldi. Oysaki köylerde sadece ekip diktiğin değil doğada kendiliğinden yetişen birçok bitki de ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Ben bir emekli olmama rağmen köyde üretip gelip pazarda satıyorum ve ihtiyacımı karşılıyorum. Üreten herkese pazarda yer olduğu gibi üretilen her şeyinde alıcısı oluyor” dedi.