SAĞLIK - 18 Haziran 2018 Pazartesi 16:54

Otizm şüpesi uyandıran çocuk davranışları nelerdir

A
A
A
Otizm şüpesi uyandıran çocuk davranışları nelerdir

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Murat Eyüboğlu, son yıllarda aşıların otizm yaptığına dair yanlış bilgilerin ailelerin kafasını karıştırdığını anlatarak, yapılan çalışmalarda aşılar ve otizm arasında kesinlikle bir ilişki bulunmadığının ortaya çıktığını belirttti.


Dr. Öğr. Üyesi Murat Eyüboğlu “Otizm Spektrum Bozukluğu” hakkında bilgilendirici bir açıklama yaptı. Bu rahatsızlığın, sosyal/toplumsal iletişim ve etkileşimde bozulma ve sınırlı-tekrarlayıcı davranış ve ilgilerle kendisini gösteren çocukluk çağı bozukluğu olduğunu anlatan Dr. Eyüpoğlu, "Yaklaşık 100 çocukta bir görülen bu bozukluk erkeklerde kızlara göre 4 kat daha fazla görülmektedir. Otizmli ailelerin doktora en sık başvuru nedeni ise konuşma gecikmesidir. Fakat unutulmaması gereken önemli nokta konuşma gecikmesinin tek başına otizm belirtisi olmadığıdır. Otizmde en önemli bozukluk sosyal iletişim ve etkileşim alanındadır. Küçük çocuklarda otizmi düşündürecek başlıca belirtiler; göz teması kuramama, ismi ile seslenildiğinde bakmama, dönen nesnelere karşı fazla ilgi duyma, işaret parmağını kullanarak istediğini gösterememe, kendi halinde olma, oyuncaklarını amacı dışında kullanma ve insanlarla iletişim kurmakta zorluktur. Bu çocuklar genellikle yalnız kalmayı tercih ederler. Otizm tanısı çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından yapılan ayrıntılı öykü ve klinik görüşme ile konur. Otizmde genellikle tanı 2-4 yaş arasında konur. Günümüzde en etkin tedavi yöntemi halk arasında ‘özel eğitim’ olarak bilinen davranış temelli müdahale programlarıdır. Bu nedenle bu bozukluğun erken tanınması ve tedaviye erken başlanması oldukça önemlidir. Çünkü erken yaşta başlanan eğitsel tedaviler ile otizm belirtilerinde büyük azalma sağlanabilmektedir" diye belirtti.



Aşılar ve otizm arasında kesinlikle bir ilişki yok"


Son yıllarda aşıların otizm yaptığına dair yanlış bilgilerin ailelerin kafasını karıştırdığını, yapılan çalışmalarda aşılar ve otizm arasında kesinlikle bir ilişki bulunmadığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Murat Eyüboğlu, şunları belirtti;


"Ayrıca ‘alternatif tedavi’ olarak adlandırılan diyet uygulamaları, vitamin takviyesi ve hiperbarik oksijen tedavisi gibi seçeneklerin otizm tedavisinde etkili olmadığı gösterilmiştir. Tam aksine özellikle diyet uygulamaları, günlük yaşam değişikliklerinden çoğunlukla rahatsızlık duyan bu çocuklarda yaşam kalitesini bozup davranışsal ve duygusal sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Peki hangi durumlarda çocuğunuzdan şüphelenip, ayrıntılı değerlendirme için hekime başvurmalısınız? Eğer çocuğunuz göz teması kurmuyorsa, seslendiğinizde dönüp bakmıyorsa, konuşulanları duymuyormuş gibi davranıyorsa, parmağıyla işaret edip istediği şeyi size gösteremiyorsa, oyuncaklarıyla uygun oynayamıyorsa, yaşıtlarıyla iletişime geçmekte zorluk yaşıyor ve genellikle kendi halindeyse, kendi etrafında dönme ve el çırpma gibi hareketler yapıyorsa, bazı eşyaları döndürmek ve sıralamak gibi davranışlar sergiliyorsa otizm açısından değerlendirilmesi için çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmanız gerekmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.