EĞİTİM - 30 Mart 2020 Pazartesi 15:54

Açık öğretim sınavları internet üzerinden kişiye özel yapılacak

A
A
A
Açık öğretim sınavları internet üzerinden kişiye özel yapılacak

Türkiye’de milyonlarca kişinin Açık öğretim sınavları ile alakalı beklediği açıklama Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.

Türkiye’de milyonlarca kişinin Açık öğretim sınavları ile alakalı beklediği açıklama Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı tarafından yapıldı. Rektör Çomaklı, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF)’nin 2019-2020 yılı Bahar Dönemi ara sınavlarının kişiye özel ve internet ortamında yapılacağını söyledi.


Türkiye’de görülen Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Açıköğretim Sistemi sınav takvimi ve uygulamasında değişikliğe gitti. Bu kapsamda açıktan eğitim gören milyonlarca öğrenci, ara dönem sınavlarını internet ortamından gerçekleştirecek. Anadolu Üniversitesi AÖF İktisat ve İşletme Fakültelerinin Bahar Dönemi Ara Sınavları 18 Nisan - 7 Mayıs tarihlerini kapsayan süreçte internet tabanlı ortamlarda ve kişiye özel olarak yapılmasına karar verildi.




“Sınavlar 18 Nisan - 07 Mayıs 2020 tarihleri arasında internet tabanlı ortamlarda gerçekleşecek”


Açıköğretim Sistemi Bahar Dönemi ara sınavlarının 18 Nisan - 07 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki 20 günlük süreç içerisinde internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilmesi kararı alındığını söyleyen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çomaklı, “Anadolu Üniversitesi, ülkemizde korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Yükseköğretim Kurulu’nun aldığı kararlar sonrasında ilgili kurullarınca iki hafta süren ve günde sekiz saat gibi uzun süreleri bulan toplantılar gerçekleştirmiştir. Bu toplantılarda, sınav süreçlerine ilişkin bütün olasılıklar değerlendirilmiş; öğrencilerin öğretim süreçlerinin aksamaması adına büyük bir sorumluluk alınarak, ara sınavların internet ortamında yapılmasına karar verilmiştir. Bu kararda, sınav süreçlerinde öğrencilerin bir araya gelmelerinin oluşturacağı salgın riski başta olmak üzere, sınavların ertelenmesi durumunda öğrencilerin mezuniyetlerinin gecikmesi ve öğretim süreçlerinin uzaması gibi ortaya çıkacak olumsuzluklar göz önünde bulundurulmuştur. Bu karar doğrultusunda, 1 milyonu aşkın öğrenci için internet tabanlı sınavın uygulanmasına yönelik bütün hazırlıklar tamamlanmıştır. Ayrıca Açıköğretim Sisteminin çok farklı sosyo-demografik gruplardan oluşan öğrenci çeşitliliği (görevi başında bulunması gereken sağlık çalışanları, güvenlik görevlileri, cezaevlerinde bulunan mahkûmlar vb. gibi) gözetilerek kapsamlı çalışmalar yürütülmüştür. Gelinen noktada, korona virüs (Covid-19) salgını önlemleri doğrultusunda ilgili makamlarla görüş alışverişinde bulunularak, Açık öğretim bahar dönemi ara sınavlarının internet tabanlı ortamda gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır” dedi.



“Açık öğretim sınavları internet tabanlı ortamlarda ilk defa kişiye özel olarak gerçekleştirilecektir”


Sınavların kişiye özel olarak hazırlanacağının altını çizen Rektör Çomaklı, “Gelinen noktada Korona virüs (Covid-19) salgını önlemleri doğrultusunda ilgili makamlarla görüş alış-verişinde bulunulmuş, Açıköğretim Bahar dönemi sınavlarının internet tabanlı ortamda gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. 2019-2020 Bahar Dönemi ara sınavlarının internet tabanlı ortamlarda gerçekleştirilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Açık öğretim sınavları internet tabanlı ortamlarda ilk defa kişiye özel olarak gerçekleştirilecektir. Sınav sistemi internet tabanlı farklı ortamlarda (bilgisayar, tablet, cep telefonu) test edilmiştir. Bu da ilk kez yapılacaktır. Kişiye özel şekilde uygulanacak olan Açıköğretim sınavları için test araştırma birimince hazırlanmış olan elimizdeki 10 binlerce soru havuzundan kişiye özel şekilde soru kullanılacaktır” şeklinde konuştu.



“Biz devlet olarak öğrencilerimizi dürüst sayıyoruz”


Konuşmalarının ardından gelen soruları cevaplayan Rektör Çomaklı, kopya konusunda öğrencilerini devlet olarak dürüst saydıklarını belirtti. Çomaklı, “Yönergesinde ve çocuğa göndereceğimiz sınava uygulama yönergesinde şöyle bir durum söz konusu. Burada sınavın etki oranı bir, ikincisi ise biz devlet olarak öğrencilerimizi dürüst sayıyoruz. Bizim ilkemiz, bizim hiçbir öğrencimiz bizi ahlaki ve etik açıdan yanıltmayacaktır. Yanıltacak olanlar sistem tarafından elenecektir. Çünkü bu yazılımla görecekler ki, sınava giren öğrenciler yalnızda soruyu yaparak çıkmak zorunda kalacak. Bununla ilgili tüm düzenleme ve önlemlerimizi aldık. Ama dediğim gibi sınav süresi 30 dakika. Detaylı tüm açıklamalar, tüm hazırlıklar yapıldı. Öğrencilerimize her şeyi aktaracağız. Yönergemiz tamdır. Yönergemizin telif hakkı da bize aittir. Çünkü ilk kez internet tabanlı yapılacak bir ölçme değerlendirme olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.