EKONOMİ - 06 Nisan 2021 Salı 12:04

Yem açığını karşılamak için yonca ekimi teşvik ediliyor

A
A
A
Yem açığını karşılamak için yonca ekimi teşvik ediliyor

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, uygulanan "Alpu Makineli Hasada Uygun Yemeklik Baklagil ve Yem Bitkileri Ekim Alanlarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Alpu ilçesinde 76 çiftçiye verilen yonca tohumu için teslim töreni düzenledi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, uygulanan "Alpu Makineli Hasada Uygun Yemeklik Baklagil ve Yem Bitkileri Ekim Alanlarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Alpu ilçesinde 76 çiftçiye verilen yonca tohumu için teslim töreni düzenledi.


Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Alpu Kaymakamı Kübra Karaalioğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Alpu Ziraat Odası Başkanı Murat Tepe, İlçe Tarım Müdürü Cemal Sönmez Baş ve görevli teknik personellerle birlikte üreticiler katıldı.


Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, törende yaptığı konuşmada, “Alpu Makineli Hasada Uygun Yemeklik Baklagil ve Yem Bitkileri Ekim Alanlarının Geliştirilmesi Projesi”nin ilk ayağı olarak geçtiğimiz günlerde Alpu ilçesinde Azkan çeşidi sertifikalı nohut tohumu teslimini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Projenin ikinci ayağı olarak yonca tohumu teslimini gerçekleştireceklerini anlatan Gümüş, “Hayvancılığın da yapıldığı ilçemizde en büyük açık yem bitkileri açığıdır. Kaba yemde bunu karşılamak için ilçemize 7 bin 250 kilogram yaklaşık bin 500 dekar alana tekabül edecek şekilde Alpu merkez ilçe dâhil olmak üzere 22 mahallede yonca ekimini teşvik etmek amacıyla yonca tohumunu hibe olarak dağıtıyoruz. Bu hibeden 1 tanesi kadın çiftçi olmak üzere toplamda 76 çiftçimiz yaralanacaktır. Toplam maliyeti yaklaşık 260 bin TL civarında olan bir hibe sağlamış olacağız. Yonca tek yıllık değil çok yıllık bir bitki olduğu için de ekstra dekar başına şu an 90 TL desteklememiz var. Yani bu projeyle hem tohum desteği veriyoruz hem de üzerine devlet desteği vereceğiz. 4 yıl boyunca sürecek bu projeyle Alpu ilçemize sonunda yaklaşık 540 bin TL’ye tekabül eden bir destek sağlamış olacağız.” dedi.


Alpu Kaymakamı Kübra Karaalioğlu ise konuşmasında, “Hepinize öncelikle bu gayet verimli ve güzel projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Unutulmamalıdır ki bu bir teşvik, bundan sonraki yıllarda sizlere çok büyük görevler düşüyor. Bu projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.


Konuşmaların ardından üreticilere yonca tohumlarının dağıtılmasıyla tören sonra erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da 4. Aşama Raylı Sistem ihalesi yapıldı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in seçim vaatleri arasında yer alan ve Antalya’yı ilk kez metro ile tanıştıracak olan 4. Aşama Konyaaltı-Varsak Raylı Sistem Hattı’nın ihalesi yapıldı. Yaklaşık maliyeti 12 milyar 449 milyon 604 bin lira olarak açıklanan projeye 5 firma teklif sundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen e-ihaleye 5 firma katıldı. Bir firmanın dosyası yetersiz olduğu için dört firmanın teklifi geçerli sayıldı. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı İhalesi, ihale komisyonunun teklif dosyalarını detaylı incelemesi ve değerlendirmesinden sonra sonuçlanacak. Antalya’da daha konforlu ve hızlı toplu taşıma hizmeti sunacak projeyle Antalya trafiğinde önemli bir rahatlama sağlayacak. Antalya metro ile tanışacak 4. Aşama Raylı Sistem Hattı’nın ilk etabı, Konyaaltı ilçesinde Akdeniz Bulvarı’ndan (Serbest bölge) başlayacak. Akdeniz Bulvarı üzerinden Atatürk Bulvarı’nı takip edecek 4. Aşama Raylı Sistem Hattı, Antalyaspor Kavşağı’ndan sonra yerin 30 metre altına girecek. Yer altından Meltem’e dönerek, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Defterdarlık önüne ulaşacak. Yine yer altından Güllük-100. Yıl’ı keserek Muratpaşa Cami’ne uzanan hat, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden geçtikten sonra Kızılırmak Caddesi üzerinde yerin üstüne çıkarak Kepez Belediyesi önünden Sakarya Bulvarı Kavşağı’nda 3. Aşama Raylı Sistem Hattı’na bağlanacak. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı projesiyle Antalya ilk kez metro ile tanışacak. 6 battı çıktı, 16 durak ve 14 üstg eçit yapılacak Antalya 4. Aşama Raylı Sistem Hattı ilk etabı ihalesi ile 17 adet tramvay aracı, vagon temini de yapılacak. Proje kapsamında 6 battı çıktı kavşak, 11 hemzemin ve 5 yeraltı durağı olmak üzere 16 durak, 14 yaya üstgeçidi yer alacak. Projede Antalyaspor ile Falez Kavşağı arasındaki taşıt yolu yer altına alınarak uygulanacak 100. Yıl Yaşam Alanı projesiyle, yeni bir yeşil alan ve kültür-sanat merkezi kazandırılması planlanıyor.